Tūkstančiai Bangladeše gedi labdaros pionieriumi laikyto F. A. Abedo

Tūkstančiai žmonių sekmadienį Dakoje susirinko į Bangladešo kaimo regionų vystymo komiteto (BRAC) – vienos didžiausių pasaulyje tarptautinių nevyriausybininių plėtros organizacijų – įkūrėjo ir vadovo Fazle Hasano Abedo laidotuves.

 Tūkstančiai žmonių sekmadienį Dakoje susirinko į Bangladešo kaimo regionų vystymo komiteto (BRAC) – vienos didžiausių pasaulyje tarptautinių nevyriausybininių plėtros organizacijų – įkūrėjo ir vadovo Fazle Hasano Abedo laidotuves.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Tūkstančiai žmonių sekmadienį Dakoje susirinko į Bangladešo kaimo regionų vystymo komiteto (BRAC) – vienos didžiausių pasaulyje tarptautinių nevyriausybininių plėtros organizacijų – įkūrėjo ir vadovo Fazle Hasano Abedo laidotuves.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2019, 3:41 PM

83 metų F. A. Abedas padėjo beveik 150 mln. žmonų išsikapstyti iš skurdo. Jis mirė penktadienį vienoje sostinės Dakos ligoninių, kur buvo gydomas dėl smegenų naviko.

Jo palaikai buvo atgabenti į sostinės Dakos stadioną, kur mažiausiai 10 tūkst. žmonių susirinko išreikšti jam paskutinės pagarbos, pranešė naujienų agentūros AFP fotografas. Pagarbą F. A. Abedui atiduoti atėjo ir Nobelio premijos laureatas Muhammadas Yunusas, aukšto rango politikai, diplomatai ir verslininkai.

„Pono Abedo organizacija padėjo man pradėti verslą. Jis padėjo man kaip tik tada, kai jau maniau, kad man galas“, – sakė atsisveikinti atėjęs smulkus verslininkas Abdur Rahmanas.

BRAC mikrofinansavimas yra vienas iš veiksnių, padėjusių sumažinti itin skurdžiai gyvenančių žmonių dalį nuo 80 iki maždaug 40 procentų.

1972 metais F. H. Abedas, būdamas 36-erių, įkūrė BRAC kaip nedidelį pagalbos ir reabilitacijos projektą šiaurės rytų Bangladeše, siekdamas padėti pabėgėliams, grįžusiems į šalį po karo už nepriklausomybę nuo Pakistano.

Bėgant metams BRAC išaugo į didžiausią plėtros organizaciją, veikiančią 11 Afrikos ir Azijos šalių. Organizacija jau padėjo apie 130 mln. žmonių ir yra įdarbinusi 100 tūkst. darbuotojų, dalyvaujančių įvairiuose projektuose – pradedant švietimu ir baigiant didelio skurdo mažinimu, socialiai atsakingų startuolių įkūrimu bei masinėmis mikrokreditų operacijomis.

F. H. Abedas studijavo buhalteriją Londone ir dirbo naftos kompanijos „Shell Pakistan“ vyresniuoju vadovu, kol Bangladešą 1970 metais nusiaubė galingas ciklonas.

Ši stichinė nelaimė ir Bangladešo karas už nepriklausomybę iš esmės pakeitė jo gyvenimo kryptį.

Grįžęs į nepriklausomą Bangladešą 1972 metais, F. H. Abedas įsipareigojo teikti skubią pagalbą į šalį grįžtantiems pabėgėliams ir reintegruoti juos į visuomenę. Ilgainiui šios pastangos pavirto BRAC įsteigimu.

Už savo darbą visuomenininkas pelnė daugybę nacionalinių ir tarptautinių apdovanojimų.

Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II 2010 metais suteikė F. H. Abedui riterio titulą, pripažindama jo pastangas siekiant sumažinti skurdo lygį Bangladeše ir kitose pasaulio dalyse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.