Izraelio gynybos ministras ragina žydų naujakurių Vakarų Krante pagausinti iki milijono

Izraelio gynybos ministras trečiadienį pareiškė, kad per artimiausią dešimtmetį sieks padidinti žydų naujakurių skaičių okupuotame Vakarų Krante nuo maždaug 400 tūkst. iki milijono.

B.Netanyahu (nuotr. centre) Vakarų Krante.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
B.Netanyahu (nuotr. centre) Vakarų Krante.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 8, 2020, 11:08 PM

Naftali Bennettas – karingas politikas, tarp kurio šalininkų yra nemažai naujakurių – veda savo „Naujosios dešinės“ partiją į kovo mėnesį vyksiančius rinkimus.

Jis kartu su ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu ir JAV ambasadoriumi Izraelyje Davidu Friedmanu kalbėjo per Jeruzalėje surengtą forumą apie Vašingtono lapkritį priimtą sprendimą nebelaikyti izraeliečių nausėdijų neteisėtomis.

„Siekiame, kad per dešimtmetį Judėjoje ir Samarijoje gyventų milijonas Izraelio piliečių“, – sakė N. Bennettas, pavartodamas Izraelyje paplitusius okupuoto Vakarų Kranto istorinių regionų pavadinimus.

D. Friedmanas, kuris taip pat yra žydas ir tvirtai palaiko nausėdijų plėtrą, savo ruožtu kėlė klausimus dėl termino „okupacija“ vartojimo.

„Nesame okupantai mūsų tėvynėje, nesame okupantai savo žemėje, nesame lyg belgai Konge“, – sakė jis.

Abiejų izraeliečių politikų komentarus nedelsdama pasmerkė Palestinos Autonomija.

PA Užsienio reikalų ministerija šiuos pasisakymus pavadino „rasistiniais“ ir „atspindinčiais šimtmečio susitarimo žydišką kolonijinį pobūdį“, turėdama omeny dar neatskleistą JAV prezidento Donaldo Trumpo taikos planą Artimiesiems Rytams.

Ministerija pridūrė, kad D. Friedmano ir N. Bennetto pareiškimai tolygūs „oficialiam prisipažinimui, kad jie prisidėjo prie neteisėto nausėdijų steigimo ir palestiniečių žemių konfiskavimo“.

Lapkričio 18 dieną amerikiečių valstybės sekretorius Mike'as Pompeo pareiškė, kad JAV nebemano, jog Izraelio nausėdijos „prieštarauja tarptautinei teisei“.

Anksčiau JAV politika, bent jau teoriškai, buvo grindžiama 1978 metais Valstybės departamento pateikta teisine nuomone, kad gyvenviečių steigimas palestiniečių teritorijose, kurias dešimtmečiu anksčiau užėmė Izraelis, prieštarauja tarptautinei teisei.

Ketvirtoji Ženevos konvencija dėl karo įstatymų nedviprasmiškai draudžia perkelti civilius į okupuotas teritorijas.

Tokį drastišką JAV nuomonės pakeitimą griežtai kritikavo tarptautinė bendruomenė ir palestiniečiai.

Jungtinės Tautos ir Europos Sąjunga pareiškė, kad sprendimas nepakeis realybės, jog nausėdijos yra nelegalios, o Arabų Lyga pasmerkė vienašališką Vašingtono žingsnį.

Gyvenvietėse Rytų Jeruzalėje ir Vakarų Krante kartu su daugiau nei 3 mln. palestiniečių gyvena per 600 tūkst. izraeliečių.

N. Bennetas lapkritį, netrukus po savo prisaikdinimo, paskelbė planus padvigubinti naujakurių skaičių neramiame Vakarų Kranto mieste Hebrone.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.