Prancūzijos prezidentas lankydamas Lenkijoje siekia gerinti ryšius su Varšuva

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pirmadienį pradėjo dviejų dienų vizitą Lenkijoje, kaip tikisi abi šalys, galintį pagerinti įtemptus jų santykius.

 ​Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pirmadienį pradėjo dviejų dienų vizitą Lenkijoje, kaip tikisi abi šalys, galintį pagerinti įtemptus jų santykius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 ​Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pirmadienį pradėjo dviejų dienų vizitą Lenkijoje, kaip tikisi abi šalys, galintį pagerinti įtemptus jų santykius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-02-03 15:20

E. Macroną, kuris atvyko 40 minučių vėluodamas, prie prezidentūros žvarbiu oru pasitiko Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda ir karinė garbės sargyba. Po sutikimo ceremonijos prezidentai pradėjo derybas.

E. Macrono biuras nurodė, kad šis vizitas yra labai svarbi Prancūzijos pastangų stiprinti ryšius su partnerėmis Europoje dalis. Tai pirma šiais metais oficiali Prancūzijos prezidento kelionė į užsienį.

Jungtinei Karalystei penktadienį išstojus iš Europos Sąjungos, Lenkija iškilo kaip viena didžiausių bloko ekonomikų ir yra tarp daugiausiai gyventojų turinčių jo valstybių.

Per derybas didžiausias dėmesys turi būti skirtas Europos klausimams, gynybai, klimatui, ekonomikai ir energetikai. Nuo anglių priklausoma Lenkija šiuo metu ieško partnerių planuojamai atominei elektrinei.

Prancūzijos delegacijoje yra užsienio reikalų ir gynybos ministrai, taip pat finansų ir aplinkos ministrai.

Anksčiau E. Macronas kritiškai vertindavo Lenkijos dešiniojo sparno vyriausybę ir jos politiką nepriimti migrantų, toliau kliautis anglimis ir siekti teismų sistemos politinės kontrolės.

Jo pirmtakas Francois Hollande'as 2016 metais atšaukė vizitą Lenkijoje Varšuvai atsisakius planuoto prancūzų gamybos sraigtasparnių pirkimo.

Pirmadienį E. Macronas turi susitikti su A. Duda, premjeru Mateuszu Morawieckiu, abejų parlamento rūmų pirmininkais ir užsienio reikalų ministru Jaceku Czaputowicziumi, kuris šį vizitą pavadino dvišalių santykių „proveržiu“.

Antradienį E. Macronas nuvyks į Pietų Lenkijos miestą Krokuvą, kur aplankys karališkąją Vavelio pilį ir pasakys kalbą Jogailos universitete.

Prancūzijos prezidento darbotvarkėje taip pat numatyti susitikimai su prancūzų bendruomene Lenkijoje ir su Lenkijos intelektualais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.