M. Barnier: ES nesieks susitarimo su JK „bet kokia kaina“

Europos Sąjungos derybininkas Michelis Barnier antradienį sakė, kad Briuselis nori „teisingo ir subalansuoto“ prekybos su Jungtine Karalyste po „Brexit“ susitarimo, bet perspėjo, kad blokas nesieks susitarimo su Londonu bet kokia kaina.

 Europos Sąjungos derybininkas Michelis Barnier.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Europos Sąjungos derybininkas Michelis Barnier.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 25, 2020, 11:10 PM

„Susitarimo nesudarysime bet kokia kaina“, – žurnalistams sakė M. Barnier, ES ministrams sutarus dėl jo derybinio mandato. Jis nurodė, kad blokas reikalaus vadinamųjų vienodų sąlygų taisyklių ir galimybių Europos žvejams žvejoti Britanijos vandenyse.

Derybos turi prasidėti pirmadienį Briuselyje. M. Barnier perspėjo, kad jos bus „sunkios, galbūt net labai sunkios“.

Jam suteiktu mandatu akcentuojama, kad Britanija turi atspindėti Europos standartus, jei nori, kad jos prekės ir toliau be muitų galėtų patekti į didžiulę bendrąją rinką. Londonas šią mintį iš karto atmetė.

Britanija sausio 31 dieną oficialiai išstojo iš bloko, bet pereinamuoju periodu, kuris baigsis šių metų pabaigoje, toliau prekiauja taip, tarsi būtų jo narė. Iki šio pereinamojo periodo pabaigos turi būti parengta nauja sutartis dėl būsimų prekybinių ryšių.

M. Barnier pažadėjo derėtis „pagarbiai, nesiveldamas į polemiką“, ir tvirtino, kad Londonas privalo laikytis savo įsipareigojimų pagal išstojimo susitarimą.

ES derybininkas paminėjo Šiaurės Airijos ministrą Brandoną Lewisą dėl jo komentarų, kad kompanijos galės „be kliūčių“ dirbti tarp Šiaurės Airijos ir likusios JK dalies.

Pagal išstojimo susitarimo specialųjį protokolą britų valdomoje Šiaurės Airijoje liks galioti ES bendrosios rinkos taisyklės, nebent pusiau autonominė Šiaurės Airijos vyriausybė nuspręstų kitaip. Tokiu būdu iš esmės atsiranda siena prekių judėjimui per Airijos jūrą.

„Yra tam tikrų punktų, dėl kurių liksime budrūs, ir yra priežasčių mums būti budriems, nes už Šiaurės Airiją atsakingas britų ministras išsakė stulbinamų komentarų“, – pažymėjo M. Barnier.

„Norėčiau, kad jis skirtų laiko ir paskaitytų išstojimo susitarimą, kuriame jis pamatys įsipareigojimus, įtrauktus abiejų šalių“, – pridūrė jis.

Nuogąstavimus, kad Londonas sieks atsimesti nuo įsipareigojimų, kuriuos prisiėmė išstojimo sutartimi, praėjusį savaitgalį pakurstė laikraščio „The Sunday Times“ publikacija, kurioje cituojamas neįvardyto „aukšto rango šaltinio“ komentaras, kad britų derybininkų komanda ieško būdų, kaip „nevykdyti Šiaurės Airijos protokolo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.