Kruvinas konfliktas greit nesibaigs: laukiama kur kas šiurpesnio karo

Turkija sekmadienį pranešė, kad pradės puolimą prieš Sirijos vyriausybės kontroliuojamas karines pajėgas ir pirmą kartą oficialiai paskelbė karą Basharo al-Assadui.

Turkija sekmadienį pranešė, kad pradės puolimą prieš Sirijos vyriausybės kontroliuojamas karines pajėgas ir pirmą kartą oficialiai paskelbė karą Basharo al-Assadui.<br>AP/Scanpix nuotr.
Turkija sekmadienį pranešė, kad pradės puolimą prieš Sirijos vyriausybės kontroliuojamas karines pajėgas ir pirmą kartą oficialiai paskelbė karą Basharo al-Assadui.<br>AP/Scanpix nuotr.
Turkija sekmadienį pranešė, kad pradės puolimą prieš Sirijos vyriausybės kontroliuojamas karines pajėgas ir pirmą kartą oficialiai paskelbė karą Basharo al-Assadui.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Turkija sekmadienį pranešė, kad pradės puolimą prieš Sirijos vyriausybės kontroliuojamas karines pajėgas ir pirmą kartą oficialiai paskelbė karą Basharo al-Assadui.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Turkija sekmadienį pranešė, kad pradės puolimą prieš Sirijos vyriausybės kontroliuojamas karines pajėgas ir pirmą kartą oficialiai paskelbė karą Basharo al-Assadui.<br>SIPA press/Scanpix nuotr.
Turkija sekmadienį pranešė, kad pradės puolimą prieš Sirijos vyriausybės kontroliuojamas karines pajėgas ir pirmą kartą oficialiai paskelbė karą Basharo al-Assadui.<br>SIPA press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 2, 2020, 8:35 PM

Tokių veiksmų imtasi po to, kai Turkijos pajėgos prarado net 36 karius po Sirijos ir Rusijos pajėgų atakų Idlibe.

Šalies gynybos ministras Hulusis Akaras pranešė, kad būsimoji operacija yra itin svarbi, siekiant pažaboti karinį konfliktą.

„Imamės tokių veiksmų, kad sustabdytume ugnį, migracijos srautus ir nekaltų žmonių kraujo praliejimą. Norime kuo greičiau į regioną atnešti taiką ir stabilumą“, – kalbėjo Turkijos gynybos ministras H. Akaras.

Turi prisiimti kaltę

Jis taip pat teigė, kad nesiruošia konfliktuoti su Rusija, tačiau šios šalies vadovai turi prisiimti kaltę už Turkijos karių žūtį.

„Mūsų vienintelis tikslas yra sustabdyti režimo keliamas žudynes. Mes nenorime konflikto su Rusija, bet nesuprantame, kaip šios šalies vadovai gali sakyti, kad jie nėra susiję su užpuolimais“, – tikino H. Akaras.

Ketvirtadienį R. T. Erdoganas Maskvoje susitiks su V. Putinu. Sekmadienį Kremlius įspėjo, kad negali garantuoti Turkijos orlaivių saugumo virš Sirijos teritorijos.

Įtampa neslūgsta, o Sirijos pajėgos vis tvirčiau kėsinasi į šalies šiaurėje įsikūrusio Idlibo miesto kontrolę.

Karinis puolimas bėgti iš savo namų privertė bene milijoną vietos gyventojų, kurie apsigyveno palapinėse ar miega po atviru dangumi, dideliame šaltyje.

Turkija praėjusį mėnesį Idlibe dislokavo apie 7 tūkst. karių, norėdama apsaugoti savo pajėgas, pagal konflikto deeskalavimo susitarimą su Rusija, kuris buvo pasirašytas dar 2018 metais.

Papildomi kariai taip pat turėjo sustiprinti prodemokratiškas Sirijos grupuotes, kurioms darėsi vis sunkiau kautis su B. Al-Assado režimu.

Turkijos kariai kovėsi fronto linijose, numušė du Sirijos režimo kontroliuojamus sraigtasparnius, kontraatakavo ir perėmė Saraqibo miesto kontrolę, kuris yra itin svarbus taškas tarp Alepo ir sostinės Damasko.

Parama suteiks ne kariais

R. T. Erdoganas tikėjosi sulaukti paramos iš JAV ir kitų NATO valstybių, kaunantis su jungtinėmis Sirijos ir Rusijos pajėgomis, tačiau panašu, kad šią operaciją teks atlikti vieniems.

Vakarų šalių pareigūnai atsisakė įsitraukti į konfliktą, bet pažadėjo Turkijai padėti kitais būdais, pvz: suteikiant naudingos informacijos.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenburgas po penktadienį įvykusio skubaus aljanso narių susitikimo pranešė, kad Turkijai bus teikiama oro radarų informacija apie virš Sirijos praskrendančius lėktuvus.

JAV ir Turkija taip pat derasi dėl „Patriot“ raketų pardavimo, o JAV vadovas Donaldas Trumpas šeštadienį patvirtino, kad derybos vyksta sklandžiai.

Juodžiausia naktis istorijoje

Nepaisant to, kad pranešama, kad praėjusią savaitę įvykusias atakos metu žuvo 36 Turkijos kariai, tas skaičius gali būti kur kas didesnis.

Karybos ekspertas Metinas Gurcanas pavadino įvykį „juodžiausia Turkijos naktimi“. Leidinyje „Al-Monitor“ pranešta, kad du Rusijos ir du Sirijos pajėgų lėktuvai pasikeisdami puolė Turkijos konvojų, o vėliau ir pastatus, kuriuose bandė slėptis šios šalies kareiviai.

Daugiau nei 60 asmenų buvo sužalota, o M. Gurcanas teigia, kad žuvusiųjų ko gero yra 50 ar net 55. Jo pateikti duomenys nepatvirtinti, o dar kiti šaltiniai tikino, kad mirusiųjų galėjo būti netoli 100.

Nors Rusija bandė paneigti savo indėlį atakos metu, Turkijos gynybos ministras H. Akaras paskelbė, kad atakos tesėsi net tuomet, kai buvo susisiekta su aukščiausiais Rusijos vadovais.

Teigiama, kad buvo apšaudytos net greitosios medicinos pagalbos mašinos. Karių gedintys artimieji prašo nutraukti konfliktą.

„Nenoriu kad dar kas nors mirtų. Neleiskite mūsų kariams mirti. Darykite kažką, nes to kas vyksta, yra negana“, – kalbėjo vieno iš nužudytųjų karių brolis laidotuvėse Izmyro mieste.

Laukia atomazga

Savaitgalis Turkijoje buvo itin emocingas, o skirtingose šalies vietose buvo palaidoti per Sirijos pajėgų puolimą žuvę kariai.

Turkijoje buvo pranešta, kad buvo atverta šalies siena į Europą, taip paskatinant migraciją į Graikiją ir kitas Senojo žemyno šalis.

Konfliktas pasiekė savo aukščiausią įtampos tašką, o Turkijos pajėgų ir gynybos ministro žodžiai rodo, kad kova laukia itin grėsminga.

„Mūsų pagrindinis tikslas yra visiškai pabaigti konfliktą ir pasiekti regiono stabilumą. Elgsimės pagal reglamentą, atakuosime tik karius ir tuos, kurie puldinės Turkijos pajėgas“, – kalbėjo H. Akaras.

„Tai yra istorinė, humanitarinė atsakomybė apsaugoti nekaltus mūsų brolius iš Sirijos“, – pridėjo H. Akaras.

Parengta pagal „New York Times“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.