Rusijos parlamentarai balsuos dėl V. Putino konstitucinės reformos

Rusijos parlamento žemieji rūmai antradienį turėtų pritarti prezidento Vladimiro Putino pasiūlytoms prieštaringai vertinamoms konstitucijos pataisoms, kurios, kaip sako Kremliaus lyderis, patobulins šalies politinę sistemą.

 ​Rusijos parlamento žemieji rūmai antradienį turėtų pritarti prezidento Vladimiro Putino pasiūlytoms prieštaringai vertinamoms konstitucijos pataisoms, kurios, kaip sako Kremliaus lyderis, patobulins šalies politinę sistemą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 ​Rusijos parlamento žemieji rūmai antradienį turėtų pritarti prezidento Vladimiro Putino pasiūlytoms prieštaringai vertinamoms konstitucijos pataisoms, kurios, kaip sako Kremliaus lyderis, patobulins šalies politinę sistemą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2020, 11:09 AM, atnaujinta Mar 10, 2020, 4:08 PM

Per svarbų antrąjį svarstymą Valstybės Dūma turi balsuoti dėl plačių konstitucijos pakeitimų, kurie būtų pirmos didelės pataisos nuo 1993 metų.

V. Putinas valdo jau du dešimtmečius ir turi pasitraukti 2024 metais pasibaigus jo ketvirtai kadencijai Kremliuje.

Sausio mėnesį jis sukėlė politinę audrą netikėtai pasiūlęs konstitucijos pataisų, kurios paskatino atsistatydinti nepopuliarų premjerą Dmitrijų Medvedevą ir jo vyriausybę. Pasiūlymai, kurie rusams ir didžiajai isteblišmento daliai buvo netikėti, pakurstė spėliones, kad 67 metų V. Putinas manevruoja norėdamas pratęsti savo buvimą valdžioje ir po 2024 metų.

Netrukus po V. Putino pasiūlymo Valstybės Dūma per pirmąjį svarstymą, po mažiau nei dvi valandas trukusių debatų, vienbalsiai pritarė šiai konstitucinei reformai. Trečias ir paskutinis svarstymas taip pat galėtų įvykti šią savaitę.

Analitikai siūlomas konstitucijos pataisas lygino su „švedišku stalu“. Tarp jų yra priemonių ir taip stipriam prezidento vaidmeniui stiprinti, pasiūlymas konstitucijoje minėti rusų „tikėjimą Dievu“ ir apibrėžti santuoką kaip heteroseksualią sąjungą.

Pagal pasiūlymus taip pat numatoma griežtinti vietos pareigūnų kontrolę, stiprinti patariamosios Valstybės tarybos vaidmenį.

Rusai dėl konstitucinės reformos balsuos po to, kai atitinkamam įstatymo projektui pritars abeji parlamento rūmai. Plebiscitas numatomas balandžio 22 dieną.

Tačiau opozicija, įskaitant garsiausią V. Putino kritiką Aleksejų Navalną, kritikavo pasiūlymus ir perspėja, kad prezidentas nori likti prie šalies vairo iki gyvos galvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.