Izraelio dešiniosios partijos boikotavo darbą atnaujinusio Kneseto posėdį

Izraelio premjerą Benjaminą Netanyahu palaikančios dešiniojo sparno partijos pirmadienį boikotavo darbą atnaujinusio parlamento posėdį, protestuodamos prieš esą „diktatorišką“ jų politinių varžovų centristų elgesį.

 Izraelio premjerą Benjaminą Netanyahu palaikančios dešiniojo sparno partijos pirmadienį boikotavo darbą atnaujinusio parlamento posėdį, protestuodamos prieš esą „diktatorišką“ jų politinių varžovų centristų elgesį.    <br> AP/Scanpix nuotr.
 Izraelio premjerą Benjaminą Netanyahu palaikančios dešiniojo sparno partijos pirmadienį boikotavo darbą atnaujinusio parlamento posėdį, protestuodamos prieš esą „diktatorišką“ jų politinių varžovų centristų elgesį.    <br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 24, 2020, 10:55 AM

Šis drastiškas žingsnis buvo žengtas šalyje jau metus tęsiantis politinei suirutei, per kurią buvo surengti net treji aiškaus nugalėtojo neiškėlę rinkimai.

Be to, Izraelis, kaip ir daugelis pasaulio valstybių, šiuo metu ieško veiksmingų būdų, kaip kovoti su koronaviruso pandemija, dėl kurios B. Netanyahu šalyje įvedė virtinę griežtų teisinių ir saugumo priemonių.

B. Netanyahu dešinioji partija „Likud“ kaltina buvusio kariuomenės vado Benny Gantzo vadovaujamą centristinį aljansą „Mėlyna ir balta“, kad jis po kovo 2-osios rinkimų pažeidė įprastą praktiką parlamente.

Ginčas kilo dėl klausimo, ar B. Gantzas gali pasitelkęs savo aljanso turimą nedidelę daugumą parlamente suformuoti svarbų Kneseto komitetą.

Akcentuodama, kad jau 1 442 koronaviruso atvejus nustačiusi šalis išgyvena „rimtą sveikatos krizę“, „Likud“ kaltino B. Gantzo aljansą „neapykantos skatinamu, diktatorišku ir destruktyviu elgesiu“.

Per šio mėnesio pradžioje vykusius rinkimus B. Netanyahu oponuojančios partijos iškovojo 62 vietas, užsitikrindamos nedidelę persvarą Knesete.

Premjerą palaikančios dešiniojo sparno ir ultraortodoksų partijos gavo 58 vietas.

Praėjusią savaitę B. Gantzui buvo pavesta suformuoti vyriausybę, tačiau jam tai padaryti trukdo smarkus susipriešinimas B. Netanyahu oponuojančių partijų stovykloje. Tai patvirtino ir du įvykę balsavimai. Nėra jokių garantijų, kad trečias kartas bus sėkmingas.

„Gėdingas procesas“

Pirmadienį ginčas įsiplieskė dėl svarbaus komiteto, kuris turės suformuoti kitus Kneseto komitetus.

Kai kovo 16 dieną buvo prisaikdintas naujai išrinktas Knesetas, įstatymų leidėjams nepavyko susitarti dėl minėto komiteto sudėties, dėl kurios paprastai sutariama per parlamento frakcijų derybas.

Tačiau aljansas „Mėlyna ir balta“ paskelbė, kad šis klausimas bus pateiktas balsavimui.

Kneseto pirmininkas Yuli Edelsteinas, „Likud“ narys ir B. Netanyahu politinis sąjungininkas, paskyrė balsavimą pirmadienį, kovo 23 dieną.

Tačiau likus kelioms valandoms iki posėdžio „Likud“ paskelbė, kad jį boikotuos, nes esą nenori dalyvauti „gėdingame procese“.

B. Gantzo aljansas, nepaisydamas boikoto, balsavo ir sudarė darbo tvarkos komitetą, kuris turi užtikrinti tolesnį Kneseto darbą, taip pat suformuoti naują organą kovai su koronavirusu.

Pirmadienį kalbėdamas beveik tuščioje parlamento posėdžių salėje, B. Gantzas apkaltino B. Netanyahu, kad šis bando paralyžiuoti Kneseto darbą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.