Izraelio parlamentui pavesta rasti išeitį iš aklavietės dėl vienybės vyriausybės

Izraelio prezidentas ketvirtadienį pavedė parlamentui suformuoti vyriausybę, Kneseto pirmininkui centristui Benny Gantzui nepasiekus vienybės susitarimo su dešiniojo sparno premjeru Benjaminu Netanyahu.

Izraelio prezidentas ketvirtadienį pavedė parlamentui suformuoti vyriausybę, Kneseto pirmininkui centristui Benny Gantzui nepasiekus vienybės susitarimo su dešiniojo sparno premjeru Benjaminu Netanyahu. <br>AP/Scanpix nuotr.
Izraelio prezidentas ketvirtadienį pavedė parlamentui suformuoti vyriausybę, Kneseto pirmininkui centristui Benny Gantzui nepasiekus vienybės susitarimo su dešiniojo sparno premjeru Benjaminu Netanyahu. <br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 16, 2020, 11:04 AM

Po kovo 2-osios rinkimų, kurie buvo treti per mažiau nei metus, bet ir vėl neiškėlė aiškaus laimėtojo, B. Gantzui buvo duotos keturios savaitės stabiliai valdančiajai koalicijai suformuoti.

Praėjusio mėnesio pabaigoje išrinktas parlamento pirmininku, buvęs kariuomenės vadas B. Gantzas pažadėjo suformuoti laikiną vienybės vyriausybę su B. Netanyahu, kuris premjero poste dirba nuo 2009 metų.

B. Gantzas sutiko, kad B. Netanyahu bent iš pradžių vadovautų vyriausybei kaip premjeras, Izraeliui grumiantis su koronaviruso pandemija.

Patikinę prezidentą Reuveną Rivliną, kad susitarimas ranka pasiekiamas, B. Gantzas ir B. Netanyahu gavo papildomo laiko iki trečiadienio pabaigos.

Tačiau šis terminas praėjo, o jokių pranešimų apie proveržį nebuvo, nors ketvirtadienį buvo paskelbtas bendras pareiškimas, kad derybos tęsiasi.

„Praėjusį vakarą pasibaigus... derybininkų komandų susitikimui buvo nuspręsta tęsti diskusijas šiandien, siekiant susitarimo dėl laikinos nacionalinės vyriausybės“, – sakoma pareiškime.

Tuo metu R. Rivlinas oficialiai informavo B. Gantzą, kad jo mandatas baigė galioti.

R. Rivlinas „informavo Kneseto pirmininką Benny Gantzą, kad paveda Knesetui užduotį suformuoti vyriausybę“, sakoma prezidentūros pareiškime.

Prezidentas pažymėjo, kad nei B. Gantzas, nei B. Netanyahu šiuo metu neturi daugumos paramos itin susiskaldžiusiame 120 vietų parlamente.

Tačiau šaliai grumiantis su koronavirusu, R. Rivlinas labai prašo parlamentarų surasti sprendimą, su kuriuo Izraeliui nereikėtų ketvirtų rinkimų.

B. Netanyahu ir B. Gantzo susitarimas užtikrintų pirmą stabilią Izraelio vyriausybę nuo 2018 metų gruodžio. Tokia šalies vadovybė atstovautų didesnei visuomenės daliai priimdama sunkius sprendimus dėl karantino ir jo veikiamos ekonomikos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.