JT: Vakarų Kranto teritorijų aneksija sužlugdytų Izraelio ir palestiniečių taikos derybas

Potencialus Izraelio sprendimas aneksuoti dalį okupuoto Vakarų Kranto teritorijų sužlugdytų galimybę užbaigti Artimųjų Rytų konfliktą dviejų valstybių sprendiniu, taip pat užkirstų kelią atnaujinti taikos derybas su palestiniečiais, ketvirtadienį per Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos pasitarimą pareiškė Artimųjų Rytų taikos proceso ypatingasis koordinatorius Nikolajus Mladenovas.

Izraelio kariai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Izraelio kariai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 23, 2020, 10:30 PM

„Pavojinga perspektyva, kad Izraelis aneksuos okupuoto Vakarų Kranto teritorijas, kelia didėjančią grėsmę“, – per vaizdo ryšiu vykusį Saugumo Tarybos posėdį sakė N. Mladenovas. Jis pridūrė, kad toks žingsnis pažeistų tarptautinę teisę.

Pasak N. Mladenovo, aneksija taip pat „suduotų triuškinamą smūgį dviejų valstybių sprendiniui, atimtų galimybę atnaujinti derybas ir sukeltų grėsmę pastangoms siekti taikos regione“.

Koordinatorius taip pat ragino Izraelį ir palestiniečių vadovybę „pasinaudoti dabartiniu momentu ir atlikti žingsnį taikos link.“ Jis taip pat ragino susilaikyti nuo vienašališkų veiksmų, galinčių sužlugdyti taikos galimybes ir dar labiau padidinti nesutarimus.

Anksčiau Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis savo pareiškimu priminė Izraelio vyriausybei bloko poziciją dėl žydų valstybės okupuotų palestiniečių teritorijų. ES nepripažįsta Izraelio suvereniteto okupuotame Vakarų Krante ir aneksuotoje Rytų Jeruzalėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.