Izraelio parlamentas patvirtino B. Netanyahu ir B. Gantzo vyriausybę

Izraelio įstatymų leidėjai ketvirtadienį patvirtino sprendimą suformuoti vienybės vienybės vyriausybę, priimtą premjero Benjamino Netanyahu ir jo politinio varžovo Benny Gantzo, atveriančio kelią iš ilgiau kaip metus trukusios aklavietės.

Izraelio įstatymų leidėjai ketvirtadienį patvirtino sprendimą suformuoti vienybės vienybės vyriausybę, priimtą premjero Benjamino Netanyahu ir jo politinio varžovo Benny Gantzo, atveriančio kelią iš ilgiau kaip metus trukusios aklavietės. <br>Reuters/Scanpix nuotr
Izraelio įstatymų leidėjai ketvirtadienį patvirtino sprendimą suformuoti vienybės vienybės vyriausybę, priimtą premjero Benjamino Netanyahu ir jo politinio varžovo Benny Gantzo, atveriančio kelią iš ilgiau kaip metus trukusios aklavietės. <br>Reuters/Scanpix nuotr
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 7, 2020, 12:51 PM, atnaujinta May 7, 2020, 1:53 PM

Knesetas koalicijos sutartį patvirtino 71 balsu prieš 37, sakoma pranešime.

Abu lyderiai pranešė, kad naujoji vyriausybė bus prisaikdinta gegužės 13 dieną. Pagal pasiektą susitarimą dėl valdžios pasidalijimo, B. Netanyahu dar pusantrų metų stovės prie vyriausybės vairo, o tada jį premjero poste pakeis B. Gantzas.

Parengtas koalicinis susitarimas buvo apskųstas Aukščiausiajam Teismui. Jo kritikai tvirtino, kad B. Netanyahu negali vadovauti vyriausybei, nes jam yra oficialiai pareikšti kaltinimai korupcija.

Jie taip pat skundėsi, kad tam tikros koalicinio susitarimo nuostatos prieštarauja įstatymams.

Tačiau trečiadienį vakare šalies aukščiausios instancijos teismas paskelbė, jog „nėra teisinių priežasčių neleisti suformuoti vyriausybės“, vadovaujamos B. Netanyahu.

Teismas pridūrė, kad pritardamas koaliciniam susitarimui „jis nesiekia sumenkinti B. Netanyahu pareikštų kaltinimų sunkumo“, tačiau mano, kad dėl jų turi spręsti teismas, ir tai neturėtų užkirsti kelio paskirti naują vyriausybę.

Premjeras trijose atskirose bylose kaltinamas korupcija, pradedant tūkstančių dolerių vertės dovanų priėmimu ir baigiant siūlymais keisti galiojančius įstatymus mainais į palankų nušvietimą žiniasklaidoje.

B. Netanyahu visus kaltinimus kategoriškai neigia. Jo teismas turi prasidėti gegužės 24 dieną.

Nuo 2009 metų, kai atėjo į valdžią, B. Netanyahu buvo nekart prognozuota politinės karjeros pabaiga, tačiau šis žmogus, kartais vadintas magu dėl savo sugebėjimo pergudrauti politinius priešininkus, sugeba išlikti valdžios olimpo viršūnėje.

Naujajai vyriausybei teks ne tik ieškoti būdų atgaivinti koroaviruso pandemijos parklupdytą ekonomiką, bet ir spręsti dėl galimo dalies Vakarų Kranto teritorijų, okupuotų per 1967 metų Šešių dienų karą, aneksavimo. Ankstesnės vyriausybės tokiam žingsniui nesiryždavo.

Izraelis be stabilios vyriausybės gyveno nuo 2018 metų gruodžio, kai žlugo vėliausia B. Netanyahu koalicija.

Šalyje per trumpesnį nei vienerių metų laikotarpį įvyko treji aiškaus nugalėtojo neiškėlę rinkimai, o B. Netanyahu ir buvusiam kariuomenės vadui B. Gantzui nepavyko suformuoti koalicijos.

Šiuo laikotarpiu B. Netanyahu vadovavo šaliai kaip laikinasis premjeras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.