Baltarusijos opozicijos tinklaraštininkui S. Tichanovskiui pareikšti kaltinimai

Baltarusijos tyrimų komitetas antradienį patvirtino, kad vaizdo tinklaraštininkui ir prezidento posto siekiančios Svetlanos Tichanovskajos iniciatyvinės grupės vadovui Sergejui Tichanovskiui pareikšti kaltinimai už dalyvavimą nesankcionuotame opozicijos pikete Gardino mieste.

​Baltarusijos tyrimų komitetas antradienį patvirtino, kad vaizdo tinklaraštininkui ir prezidento posto siekiančios Svetlanos Tichanovskajos iniciatyvinės grupės vadovui Sergejui Tichanovskiui pareikšti kaltinimai už dalyvavimą nesankcionuotame opozicijos pikete Gardino mieste.<br>TASS/Scanpix nuotr.
​Baltarusijos tyrimų komitetas antradienį patvirtino, kad vaizdo tinklaraštininkui ir prezidento posto siekiančios Svetlanos Tichanovskajos iniciatyvinės grupės vadovui Sergejui Tichanovskiui pareikšti kaltinimai už dalyvavimą nesankcionuotame opozicijos pikete Gardino mieste.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 9, 2020, 3:50 PM

„Tichanovskiui ir dar septyniems asmenims pareikšti kaltinimai pagal Baltarusijos baudžiamojo kodekso straipsnį, [numatantį atsakomybę] už šiurkščiai viešąją tvarką pažeidžiančių veiksmų organizavimą ir rengimą. Vieno iš jų veiksmus tyrėjai kvalifikavo kaip jėgos panaudojimą prieš vidaus reikalų institucijų pareigūnus“, – sakoma antradienį paskelbtame Tyrimų komiteto pranešime.

Komiteto pateiktais duomenimis, gegužės 29 dieną Gardine per piketą, organizuotą parašams surinkti, buvo „organizuotas neteisėtas visuomeninis renginys, mitingas, per kurį buvo vykdomi šiurkščiai viešąją tvarką pažeidžiantys grupiniai veiksmai, lydimi akivaizdaus nepaklusimo teisėtiems milicijos reikalavimams“.

„Dėl šių veiksmų nukentėjo du vidaus reikalų darbuotojai“, – nurodė Tyrimų komitetas.

Prokuratūra kaltinamiesiems skyrė kardomąją priemonę – suėmimą.

„Šiuo metu vyksta tyrimas ir kiti procesiniai veiksmai. Paskirtos teismo medicinos ir kitos ekspertizės“, – skelbia Tyrimų komitetas.

Apie S. Tichanovskiui pareikštus kaltinimus išvakarėse pranešė teisėsauga ir sulaikytųjų artimieji.

Gegužės 29 dieną vykusiame pikete, per kurį buvo renkami parašai Svetlanos Tichanovskajos kandidatūrai į prezidentus palaikyti, buvo sulaikytas jos sutuoktinis S. Tichanovskis ir dar keli jo šalininkai. Dėl tos pačios bylos taip pat sulaikyti Jevgenijus Rozničenka, Dmitrijus Furmanovas, Vladimiras Naumikas, Vergilijus Ušakas, Aleksandras Aranovičius, Vasilijus Bobrovskis ir Artiomas Sakovas.

Anksčiau Baltarusijos vidaus reikalų ministerija pranešė, kad piketo dalyviai buvo sulaikyti už smurtą prieš milicijos pareigūnus, jiems iškelta baudžiamoji byla.

Tuo metu Baltarusijos žmogaus teisių gynėjai sako, kad laiko S. Tichanovskį politiniu kaliniu ir reikalauja jį paleisti.

Praėjusią savaitę Baltarusijos vidaus reikalų ministerija paskelbė, kad per kratą S. Tichanovskio vasarnamyje buvo rasta 900 tūkst. JAV dolerių (796 tūkst. eurų). Tinklaraštininko bendraminčiai sako, kad šie pinigai galėjo būti pakišti, nes jie buvo rasti per trečią kratą ir juos aptiko tik trečia tyrėjų brigada.

S. Tichanovskis planavo kelti savo kandidatūrą prezidento rinkimuose, tačiau jam nepavyko pateikti dokumentų, nes praėjusio mėnesio pradžioje jis buvo sulaikytas už dalyvavimą nesankcionuotame proteste.

Praėjusį mėnesį šalies Centrinė rinkimų komisija (CRK) atsisakė įregistruoti iniciatyvinę grupę, kuri galėtų iškelti S. Tichanovskio kandidatūrą į prezidentus.

Tačiau CRK įregistravo S. Tichanovskio sutuoktinės Svetlanos Tichanovskajos iniciatyvinę grupę.

Baltarusijos prezidento rinkimai turėtų įvykti rugpjūčio 9 dieną. Šiuo metu 14 kandidatų iniciatyvinės grupės tęsia parašų rinkimą savo kandidatams į prezidentus palaikyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.