Maskva išsiunčia du Čekijos diplomatus, reaguodama į savo diplomatų išsiuntimą iš Prahos

Rusija pirmadienį paskelbė išsiunčianti du Čekijos diplomatus, atsakydama į anksčiau šį mėnesį Prahos sprendimą išsiųsti du rusų diplomatus dėl melagingo pranešimo apie neva planuojamą apnuodijimą.

Rusijos užsienio reikalų ministerija (URM) iškvietė Čekijos ambasadorių Vitezslavą Pivonką ir informavo jį, kad „du Čekijos ambasados Maskvoje darbuotojai yra skelbiami personae non gratae“, bei nurodė jiems palikti šalį iki trečiadienį vakaro.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Rusijos užsienio reikalų ministerija (URM) iškvietė Čekijos ambasadorių Vitezslavą Pivonką ir informavo jį, kad „du Čekijos ambasados Maskvoje darbuotojai yra skelbiami personae non gratae“, bei nurodė jiems palikti šalį iki trečiadienį vakaro.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-06-15 12:59, atnaujinta 2020-06-17 15:32

Rusijos užsienio reikalų ministerija iškvietė Čekijos ambasadorių Vitezslavą Pivonką ir informavo jį, kad „du Čekijos ambasados Maskvoje darbuotojai remiantis abipusiškumo principu buvo paskelbti nepageidaujamais asmenimis“ ir kad jiems nurodyta išvykti iki trečiadienio vakaro.

„Pasiuntiniui buvo pasakyta, kad ši priemonė yra tapatus atsakas į oficialiosios Prahos provokuojamą akciją, kuri buvo įvykdyta neturint jokio pagrindo – ką pripažįsta pati Čekijos vyriausybė“, – sakoma Rusijos URM pranešime.

„Jos sprendimai, paskelbti šalies premjero [Andrejaus] Babišo ir užsienio reikalų ministro [Tomašo] Petričeko lygiu tik patvirtina, kad kursas aštrinti santykius su Rusija dabar pakeltas į valstybės politikos rangą. Į šią įvykių vystymąsi atsižvelgsime savo santykių su Čekija bendrame kontekste“, – perspėjo ministerija.

Balandį čekų laikraštis „Respekt“ citavo saugumo šaltinius, sakiusius, kad vienas Rusijos pilietis, naudojęsis diplomatiniu pasu, buvo atvykęs į Prahą turėdamas itin nuodingo ricino, kuris gali būti naudojamas kaip biologinis ginklas.

Maždaug tuo pat metu trims Prahos politikams, kurių politiniai gestai buvo supykdę Rusiją, buvo skirta policijos apsauga.

„Vienas iš ambasados darbuotojų išsiuntė [žvalgybos tarnybai] BIS tyčia išgalvotą informaciją apie planuojamą ataką prieš čekų politikus“, – anksčiau šį mėnesį sakė premjeras A. Babišas.

„Ėmėmės tinkamų ir adekvačių priemonių ir paskelbėme du ambasados darbuotojus nepageidaujamais asmenimis“, – pridūrė jis.

Šis incidentas dar labiau supurtė sudėtingus Prahos ir Maskvos santykius, o Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova balandį pavadino minėtą „Respekt“ straipsnį „dezinformacija“ ir „ligotomis fantazijomis“.

„Nepagrįstas sprendimas“

Tarp trijų šiame reikale įvardytų politikų yra vieno Prahos rajono meras Ondrejus Kolaras, balandį vadovavęs Šaltojo karo laikų paminklo sovietų maršalui Ivanui Konevui nukėlimui.

I. Konevas Rusijoje laikomas didvyriu, bet daug čekų jį mato kaip sovietų laikų priespaudos simbolį.

Kitas politikas, Prahos meras Zdenekas Hribas iš antiisteblišmento Piratų partijos, palaikė siūlymą pervadinti miesto aikštę, kurioje įsikūrusi Rusijos ambasada, 2015 metais nužudyto Rusijos opozicijos politiko Boriso Nemcovo vardu.

Nuo to laiko ambasada ėmė naudoti kitas duris, kad netektų persikelti į kitą vietą.

Trečias minimas asmuo, Ržeporijės rajono meras Pavelas Novotny, įkūrė memorialą, skirtą pagerbti vadinamąją Rusijos išvadavimo armiją (ROA), kuriai vadovavo generolas Andrejus Vlasovas, 1942 metais dezertyravęs iš Raudonosios armijos.

ROA vaidmuo vertinamas prieštaringai. Vlasovo armija vadinamos pajėgos, turėjusios 23 tūkst. karių, palaikė čekų pasipriešinimo judėjimą per 1945 metų Prahos sukilimą. Tuomet miestas buvo trumpam išvaduotas nuo vokiečių nacių okupantų, o paskui užimtas sovietų. Žuvo apie 300 žmonių.

Kai Praha birželio 5-ąją paskelbė apie dviejų Rusijos diplomatų išsiuntimą, URM tarptautinio bendradarbiavimo agentūros „Rossotrudničestvo“ vadovo pavaduotojas Michailas Briuchanovas nurodė, kad abu šie asmenys buvo agentūros darbuotojai.

Naujienų agentūrai „RIA Novosti“ jis sakė, kad vienas iš tų diplomatų – „Rossotrudničestvo“ Čekijos padalinio laikinasis vadovas Andrejus Končiakovas. Čekų žiniasklaida antrąjį diplomatą įvardijo kaip A. Končiakovo pavaduotoją Igorį Rybakovą.

„Šis sprendimas yra absoliučiai nepagrįstas ir akivaizdžiai nepadės santykiams tarp dviejų šalių“, – teigė M. Briuchanovas.

Čekijos žiniasklaida anksčiau pranešė, kad A. Končiakovas į Prahą atvyko kovą ir kad galimai jis buvo asmuo, savo lagamine turėjęs ricino.

A. Babišas citavo žvalgybos informaciją, esą rodančią, kad apgaulingas pranešimas buvo vidaus nesutarimų Rusijos ambasadoje rezultatas.

„Be to, kad apsunkino mūsų saugumo pajėgas, (tas darbuotojas) dar labiau komplikavo Čekijos ir Rusijos santykius ir pakenkė gerai Rusijos Federacijos reputacijai Čekijoje“, – sakė premjeras.

Čekijos užsienio reikalų ministras T. Petričekas teigė, kad dėl Rusijos pozicijos jo šaliai liko tik išeitis išsiųsti diplomatus, „nors mes žinome apie numatomus atsakomuosius žingsnius“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.