JAV užbaigia Honkongo privilegijuotą prekybos statusą ir patvirtino sankcijas bankams

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį pranešė galutinai atšaukęs Honkongo turėtą privilegijuotą prekybos statusą ir pasirašęs teisės aktą dėl sankcijų bankams, turinčių tapti atoveiksmiu Kinijos vykdomam laisvių varžymui tarptautiniame finansų centre.

 JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį pranešė galutinai atšaukęs Honkongo turėtą privilegijuotą prekybos statusą ir pasirašęs teisės aktą dėl sankcijų bankams, turinčių tapti atoveiksmiu Kinijos vykdomam laisvių varžymui tarptautiniame finansų centre.  <br> imago/Scanpix nuotr.
 JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį pranešė galutinai atšaukęs Honkongo turėtą privilegijuotą prekybos statusą ir pasirašęs teisės aktą dėl sankcijų bankams, turinčių tapti atoveiksmiu Kinijos vykdomam laisvių varžymui tarptautiniame finansų centre.  <br> imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-07-15 10:19

Per padriką spaudos konferenciją, kurios metu D. Trumpas taip pat užsipuolė savo varžovus namuose, prezidentas pareiškė besielgiąs su Kinija griežčiau negu visi kiti jo pirmtakai. Santykių su Kinija klausimas yra vienas svarbiausių, JAV ruošiantis lapkritį vyksiantiems prezidento rinkimams.

D. Trumpas paskelbė išleidęs įsaką dėl Honkongo ir prognozavo padėties pablogėjimą neramiame mieste, kuriam Pekinas neseniai primetė naują griežtą saugumo įstatymą.

„Su Honkongu dabar bus elgiamasi lygiai taip pat, kaip ir su žemynine Kinija – jokių ypatingų privilegijų, jokio ypatingo ekonominio statuso ir jokio jautrių technologijų eksporto“, – Baltųjų rūmų Rožyne sakė JAV lyderis.

„Jų laisvė buvo atimta; jų teisės buvo atimtos, – pridūrė D. Trumpas. – Ir tai galas Honkongui, mano nuomone, nes jis nebegalės varžytis laisvose rinkose. Daug žmonių paliks Honkongą.“

D. Trumpas taip pat sakė pasirašęs Honkongo autonomijos įstatymą, leidžiantį taikyti sankcijas Kinijos pareigūnams ir Honkongo policijai dėl veiksmų, laikomų varžančiais miesto autonomiją. Be to, itin svarbu, kad sankcijos taip pat galės būti taikomos bankams, palaikantiems su šiais subjektais reikšmingus sandorius.

Įstatymų leidėjai tikisi, kad naujas įstatymas privers beveik visus Kinijos provincijų bankus pasirinkti: palaikyti Pekino pastangas dėl Honkongo arba turėti galimybę vykdyti operacijas JAV doleriais ir palaikyti ryšius su didžiausia pasaulyje ekonomika.

„Šis įstatymas mano administracijai suteikia galingų naujų įrankių patraukti atsakomybėn asmenis ir subjektus, susijusius su Honkongo laisvės slopinimu“, – pabrėžė D. Trumpas.

Kinija trečiadienį pažadėjo imtis atsakomųjų priemonių ir pareiškė, kad Honkongo autonomijos įstatymas „piktavališkai šmeižia“ jos įstatymus, skirtus šiam miestui.

„Kinija imsis būtino atsako, kad apsaugotų savo teisėtus interesus, ir taikys sankcijas atitinkamiems JAV asmenims bei subjektams“, – nurodė Kinijos užsienio reikalų ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.