Keistas J. Kaczynskio elgesys per vyriausybės prisaikdinimą: valdžioje – „šizofreniška situacija“?

Antradenį Varšuvoje buvo prisaikdinta reformuota Lenkijos vyriausybė, kurią vietos ekspertai įvardijo kaip bene pačią keisčiausią ES.

 A.Duda ir J.Kaczynskis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 A.Duda ir J.Kaczynskis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

2020-10-07 19:09, atnaujinta 2020-10-07 19:11

Tačiau jau penkerius metus šalies vadovavai kelia nuostabą pasaulyje. Mat niekam nėra paslaptis, jog kraštui diriguoja ne prezidentas ir premjeras, bet šalį valdančios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) įkūrėjas ir lyderis, autoritariškasis Jaroslawas Kaczynskis.

Vien paprasto seimūno pareigas einantis 71 metų J.Kaczynskis geležine ranka vadovauja TTP, tad jo nurodymus klusniai vykdo visi aukščiausi valdininkai. Jie žino, jog priešingu atveju bus atšaukti iš pareigų ir gali patekti politinėn nebūtin.

J.Kaczynskio svarbą liudija tai, jog su juo pageidauja pasimatyti Lenkijoje viešinčių valstybių vadovai, tačiau tokia laimė nusišypso ne daug kam. Net Lietuvos ir Lenkijos politiniai santykiai sparčiai ėmė gerėti po to, kai 2017 m. neformaliose derybose juos gerinti sutarė J.Kaczynskis ir premjeras Saulius Skvernelis.

Antradienį kartu su kitais ministrais buvo prisaikdintas ir vicepremjeru netikėtai panoręs tapti J.Kaczynskis. Jam buvo sugalvota nauja pareigybė – Gynybos, Teisingumo ir Vidaus reikalų ministerijų darbo koordinatorius.

Eksprezidentas Bronislawas Komorowskis J.Kaczynskio įsitraukimą į vyriausybę pavadino „šizofreniška situacija“. Mat J.Kaczynskis formaliai privalės būti pavaldus premjerui Mateuszui Morawieckiui, nors tuo pačiu liks jo partiniu bosu.

„Susidarau įspūdį, jog visa sumaišatis dėl vyriausybės tarnauja tam, jog Jaroslavas Kaczynskis ir toliau valdytų“, – pareiškė B.Komorowskis.

„Keistenybė. Yra akivaizdu jog Vyriausybė turės du šefus, vieną formalų, o kitą realų“ – pareiškė ekspremjeras Leszekas Mileris.

Žurnalo „Polityka“ teigimu, J.Kaczynskis ir toliau nori šalį valdyti iš užkulisių. Tačiau vicepremjeru nusprendė tapti tam, kad galėtų kontroliuoti du sukonfliktavusius pavaldinius – premjerą M.Morawieckį ir teisingumo ministrą bei generalinį prokurorą Zbigniewą Ziobrą.

J.Kaczynskis anksčiau būsimu savo įpėdiniu laikė Z.Ziobrą, bet pastaruoju metu jo simpatijos nukrypo į premjero pusę. Tai matydamas Z.Ziobro ėmė gudriai kenkti premjerui, dėl ko iškilo grėsmė, jog gali žlugti vyriausybė.

Ją suformavę yra trys dešiniosios partijos, o Z.Ziobros vadovaujama „Solidari Lenkija“ ėmė Seime balsuoti kitaip, nei TTP. Politologai neturi garantijų, kad J.Kaczynskiui įėjus į vyriausybę dešiniųjų konfliktai išsispręs ir neprireiks po pusmečio rengti pirmalaikių Seimo rinkimų.

Užtat visus nustebino J.Kaczynskio elgesys per vyriausybės prisaikdinimą. Po prisaikdinimo visi ministrai sustojo ant prezidentūros laiptų bendrai nuotraukai, ir tik J.Kaczynskis demonstratyviai nusisuko ir nuėjo nesifotografuodamas.

Be to, J.Kaczynskis vienintelis nedėvėjo apsauginių pirštinių, privalomų per tokias ceremonijas, kad apsisaugoti nuo koronaviruso. Prezidentas A.Duda prieš pasveikindamas J.Kaczynskį irgi nusimovė pirštinę, nors kitus ministrus sveikino ją dėvėdamas.

Tokį prezidento nuolankumą J.Kaczynskiui ekspremjeras Januszas Piechocinskis pavadino „nauja pagarbos išraiška“. Žurnalo „Newsweek“ teigimu, išskirtiniu arogantišku elgesiu per vyriausybės prisaikdinimą J.Kaczynskis siekė pademonstruoti, jog jis, o ne premjeras ar prezidentas čia yra svarbiausias.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.