Bangladeše per antiprancūziškus protestus į gatves išėjo tūkstančiai žmonių

Bangladeše tūkstančiai protestuotojų penktadienį liejo pykti ant Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono, o kai kurie demonstrantai degino prancūzų lyderio atvaizdą dėl jo griežtos pozicijos į islamistų ekstremizmą.

E. Macronas sukėlė musulmonų pykčio bangą.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
E. Macronas sukėlė musulmonų pykčio bangą.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Demonstrantai Kabule degina E. Macrono atvaizdą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Demonstrantai Kabule degina E. Macrono atvaizdą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 30, 2020, 3:46 PM, atnaujinta Oct 30, 2020, 4:43 PM

E. Macronas gynė saviraiškos laisvę ir smerkė islamistų smurtą po anksčiau šį mėnesį Paryžiuje įvykusio incidento, kai užpuolikas nupjovė galvą vienam mokytojui, parodžiusiam savo mokiniams pranašo Muhammado karikatūrą, išprovokavusią pasipiktinimą musulmonų pasaulyje.

Prancūzijoje šiuo metu tvyro įtampa, peiliu ginkluotam vyrui nužudžius tris žmones vienoje bažnyčioje pietiniame Nicos mieste. E. Macronas tą incidentą pavadino „islamistiniu teroro išpuoliu“.

Musulmonų maldininkai po penktadienio pamaldų mečetėse išėjo į gatves visoje šalyje, skanduodami „Visi mes esame pranašo Muhammado kariai“.

Jie taip pat ragino boikotuoti prancūziškas prekes ir nubausti E. Macroną, o kai kurie demonstrantai degino prezidento atvaizdą.

Policija pranešė, kad mitinge Dakoje dalyvavo 12 tūkst. žmonių, tačiau nepriklausomi stebėtojai ir organizatoriai nurodo, kad protestuotojų buvo gerokai daugiau.

Čitagongo uostamiestyje, kur vietos valdžia suskaičiavo dar 4 000 demonstrantų, buvo padegtas plakatas su E. Macrono nuotrauka.

Mažesnių mitingų buvo surengta ir kituose šios 160 mln. gyventojų turinčioje musulmoniškos šalies miestuose.

E. Macrono komentarus jau pasmerkė kelios musulmonų pasaulio valstybės.

Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano kanceliarija pažadėjo imtis „teisinių ir diplomatinių veiksmų“ dėl minėtos karikatūros, o šalies transliuotojas NTV informavo, jog Ankaroje buvo iškviestas aukšto rango Prancūzijos ambasados diplomatas.

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei E. Macrono sprendimą ginti kontraversiškas karikatūras pavadino „kvailu poelgiu“ ir už jį balsavusių rinkėjų „įžeidimu“.

Pakistano premjeras Imranas Khanas savo ruožtu trečiadienį raštu kreipėsi į musulmoniškų šalių lyderius, ragindamas juos vieningai priešintis islamofobijai.

Per anksčiau šią savaitę Dakoje vykusią antiprancūzišką demonstraciją Dakoje į gatves buvo išėję daugiau nei 40 tūkst. protestuotojų, o Paryžiaus ambasadai teko imtis papildomų saugumo priemonių.

Po Nicos išpuolio Prancūzija perspėja savo piliečius visame pasaulyje

Po trijų žmonių gyvybes nusinešusio islamistinio išpuolio Nicoje Prancūzija įspėjo savo piliečius visame pasaulyje dėl atakų. „Grėsmė yra visur“, – penktadienį po saugumo kabineto posėdžio, kuriam vadovavo prezidentas Emmanuelis Macronas, sakė užsienio reikalų ministras Yvesas Le Drianas. Prieš Nicos išpuolį musulmoniškose šalyse būta protestų prieš Prancūziją ir grasinimų šaliai.

„Žingsnis nuo virtualios neapykantos iki tikro smurto yra mažas“, – kalbėjo Y. Le Drianas. Paryžius nurodė diplomatinėms atstovybėms užsienyje sustiprinti saugumo priemones. Buvęs Malaizijos premjeras Mahatiras Mohamadas ketvirtadienį pareiškė, kad legitimu yra „nužudyti milijonus prancūzų“.

Jis tai argumentavo prancūzų vykdytomis „žudynėmis“ kolonizacijos metais. Spaudžiant Prancūzijos vyriausybei, „Twitter“ tinklas ištrynė M. Mohamado žinutę.

Pačioje Prancūzijoje ypač bus saugomos mokyklos ir bažnyčios, po krizinio posėdžio sakė gynybos ministrė Florence Parly. Tam, Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, mobilizuota 3 500 rezervo policininkų.

Vien tik Nicoje papildomai patruliuos 120 policininkų. E. Macronas jau prieš tai paskelbė, kad kariuomenės antiteroristinis dalinys didinamas nuo 3 000 iki 7 000 žmonių. Visoje Prancūzijoje po ketvirtadienį Nicoje įvykdyto išpuolio galioja aukščiausias teroro laipsnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.