Europos Sąjunga reikalauja Kinijos atšaukti taisykles dėl Honkongo įstatymų leidėjų Jungtinė Karalystė kaltina Kiniją pažeidus Honkongo sutartį

Europos Sąjunga ketvirtadienį paragino Kiniją „tuojau pat atšaukti“ naująsias taisykles Honkongo įstatymų leidybos institucijai, kurios nulėmė keturių įstatymų leidėjų diskvalifikavimą dėl esą nepakankamo patriotiškumo.

Pareiškime raginama „tuojau pat“ sugrąžinti nušalintus Honkongo įstatymų leidėjus į jų pozicijas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Pareiškime raginama „tuojau pat“ sugrąžinti nušalintus Honkongo įstatymų leidėjus į jų pozicijas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 12, 2020, 1:45 PM, atnaujinta Nov 12, 2020, 2:03 PM

„Šis naujausias savavališkas Pekino sprendimas toliau reikšmingai kenkia Honkongo autonomijai“, – bloko vardu paskelbtame pareiškime sakė ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

Pareiškime taip pat raginama „tuojau pat“ sugrąžinti nušalintus Honkongo įstatymų leidėjus į jų pozicijas.

Jungtinė Karalystė kaltina Kiniją pažeidus Honkongo sutartį

Pekinui nurodžius nušalinti keturis prodemokratinių pažiūrų parlamentarus iš Honkongo parlamento, Kinija pažeidė Jungtinės Karalystės (JK) ir Kinijos sutartį dėl Honkongo, pareiškė JK užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas.

„Pekino įvestos naujos taisyklės nušalinti išrinktus parlamentarus Honkonge yra aiškus teisiškai įpareigojančios Kinijos ir Britanijos bendros deklaracijos pažeidimas“, – teigė D. Raabas.

„Kinija dar kartą sulaužė savo pažadus ir pažeidė Honkongo autonomiją. JK palaikys Honkongo žmones ir kalbės apie jų teisių ir laisvių pažeidimus. Kartu su mūsų tarptautiniais partneriais mes sieksime, kad Kinija laikytųsi pagal tarptautinę teisę savo laisvai prisiimtų įsipareigojimų“, – pridūrė jis.

Ketvirtadienį JK taip pat iškvietė Kinijos ambasadorių šalyje ir išreiškė protestą dėl savo veiksmų.

Trečiadienį Pekinas nušalino keturis prodemokratinių pažiūrų Honkongo parlamentarus parlamentarus neva dėl nacionalinio saugumo sumetimų. Protestuodami visi kiti prodemokratiški parlamentarai pažadėjo atsistatydinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.