Armėnijoje paleisti Jerevano susitarimo su Baku kritikai

Armėnijoje paleisti į laisvę žinomi opozicijos veikėjai, apkaltinti organizuojant smurtinius neramumus prieš susitarimą su Azerbaidžanu, kuriuo buvo užbaigtos pusantro mėnesio besitęsusios įnirtingos kovos dėl ginčijamo Kalnų Karabacho regiono, penktadienį pranešė advokatai.

 Armėnijoje paleisti Jerevano susitarimo su Baku kritikai.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Armėnijoje paleisti Jerevano susitarimo su Baku kritikai.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 13, 2020, 2:29 PM

Prokurorai pareiškė kaltinimus 10 politikų dėl „neteisėtų smurtinių masinių neramumų“ organizavimo reaguojant į ministro pirmininko Nikolo Pašiniano sprendimą pasirašyti tą taikos susitarimą.

Opozicionieriai buvo sulaikyti ketvirtadienį, jiems gresia 10 metų laisvės atėmimo bausmė. Tarp jų yra partijos „Klestinti Armėnija“ lyderis Gagikas Carukianas ir partijos „Dašnakcutiun“ narys Išchanas Sagatelianas.

Jerevano teismas ketvirtadienį nutarė, kad „Carukiano sulaikymas buvo neteisėtas“, socialiniame tinkle „Facebook“ parašė jo advokatas Jeremas Sargsianas.

„Jis buvo paleistas iš areštinės“, – pridūrė teisininkas.

Kitų sulaikytų politikų advokatai taip pat pranešė, kad jų klientai buvo paleisti, teismams nusprendus, kad areštai buvo įvykdyti neturint pakankamai teisinio pagrindo.

N. Pašinianas antradienį paskelbė apie tarpininkaujant Maskvai sudarytą susitarimą, kuriuo buvo užbaigtos daugiau nei šešias savaites trukusios intensyvios kautynės. Per tuos karo veiksmus žuvo daugiau nei 1 400 žmonių, o dar dešimtims teko palikti savo namus.

Armėnija sutiko užleisti Azerbaidžanui kai kurias dalis ginčijamo Kalnų Karabacho regiono bei kitų teritorijų, kurias Jerevanas kontroliavo nuo 10-o dešimtmečio.

Šis sprendimas išprovokavo įtūžį Armėnijoje, kur demonstrantai šturmavo ir apiplėšė vyriausybės pastatus.

Tūkstančiai žmonių kasdien rengia demonstracijas Jerevane, reikalaudami N. Pašiniano atsistatydinimo, o opozicija penktadienio popietę sušaukė naują protesto akciją.

Kalnų Karabachas paskelbė nepriklausomybę nuo Azerbaidžano beveik prieš 30 metų, tačiau šios deklaracijos nepripažįsta jokia valstybė, net Armėnija.

Kautynės tarp Azerbaidžano ir armėnų separatistų atsinaujino rugsėjo 27 dieną ir tęsėsi nepaisant tarpininkaujant Prancūzijai, JAV ir Rusijai triskart skelbtų paliaubų. Šios pastangos žlugo abiem konflikto šalims apkaltinus viena kitą ugnies nutraukimo režimo pažeidimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?