Jungtinė Karalystė ir ES sutarė nepaisyti termino ir tęsti derybas dėl prekybos po „Brexit“

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen ir Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas sekmadienį sutarė tęsti derybas dėl prekybos po „Brexit“ ir toliau siekti susitarimo.

B. Johnsonas ir U. von der Leyen.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
B. Johnsonas ir U. von der Leyen.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
B. Johnsonas ir U. von der Leyen.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
B. Johnsonas ir U. von der Leyen.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės premjeras B.Johnsonas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės premjeras B.Johnsonas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 13, 2020, 12:05 PM, atnaujinta Dec 13, 2020, 4:14 PM

Anksčiau lyderiai sakė, kad iki šio savaitgalio pabaigos nuspręs, ar susitarimas įmanomas, bet po pokalbio telefonu sutarė „žengti dar vieną žingsnį“.

„Šįryt surengėme naudingą pokalbį telefonu, – rašoma bendrame B. Johnsono ir U. von der Leyen pareiškime, kurį Komisijos pirmininkė perskaitė per televiziją. – Aptarėme pagrindinius neišspręstus klausimus.“

„Mūsų derybininkų komandos pastaruoju metu dirbo dieną ir naktį“, – sakoma pareiškime.

ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier ir jo kolega britas Davidas Frostas Briuselyje derėjosi vėlai šeštadienį ir anksti sekmadienį. Jie ir toliau tęs derybas.

„Nepaisydami išsekimo po beveik metų derybų, nors nustatytų terminų vis buvo nesilaikoma, manome, jog šiuo metu būtų atsakinga žengti dar vieną žingsnį, – sakė lyderiai. – Atitinkamai įgaliojome mūsų derybininkus tęsti derybas ir nustatyti, ar galima pasiekti susitarimą net ir šiuo vėlyvu etapu.“

Sekmadienis buvo dar vienas iš virtinės derybų terminų, kurie turėjo būti galutiniai. Likus kiek daugiau nei dviem savaitėms iki Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš Europos Sąjungos bendrosios rinkos įtampa vis labiau auga.

Šeštadienį Britanija dramatiškai pareiškė, kad nuo sausio 1-osios jos karinių jūrų pajėgų laivai saugos jūrų sienas su ES šalimis ir neįleis į JK vandenyse esančius bendrus žvejybos plotus ES šalių žvejybos tralerių, jei šalys nuspręstų nebesiekti laisvosios prekybos susitarimo. Kai kuriuose šių žvejybos plotų britai ir europiečiai iš žemyno drauge žvejoja šimtmečius.

Briuselio tonas nebuvo toks karingas. U. von der Leyen pasakė, kad ES gerbs JK suverenumą gruodžio 31-ąją pasibaigus Britanijos pereinamajam periodui po „Brexito“, tačiau nė viena šalis nenori leistis į kompromisus dėl pagrindinių principų.

Britanija šių metų pabaigoje pasitrauks iš ES bendrosios rinkos ir muitų sąjungos. Jeigu iki to laiko sutartis dėl tolesnių ryšių nebus sudaryta, abi šalys turės laikytis Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) taisyklių, o tai reiškia muitus, kvotas ir daug dokumentų pildymo importuotojams. Be to, žlugusios derybos gali daugeliui metų apkartinti Londono ir Briuselio santykius.

„Visa, kas įmanoma“

Airijos ministras pirmininkas Michealas Martinas britų transliuotojui BBC sakė, kad 97 proc. susitarimo suderėta. „Man atrodo, kad likę 3 procentai neturėtų likti už abiejų šalių gebėjimo įveikti nesutarimus ribų, – sakė jis. – Tai, kad jie derėjosi iki vėlumos, savaime yra svarbus ženklas. Tęsiamas dialogas suteikia man vilties.“

Teigiama, kad didelė galimo prekybos susitarimo teksto dalis parengta, bet Britanija atmeta Briuselio reikalavimą nustatyti mechanizmą, su kuriuo ES galėtų greit reaguoti, jei JK ir ES verslo taisyklės laikui bėgant taptų nevienodos ir žemyno bendrovės atsidurtų blogesnėje padėtyje.

„Bendrosios rinkos apsauga Europos Sąjungai yra raudona linija. Tuo, ką pasiūlėme Jungtinei Karalystei, gerbiamas britų suverenumas. Tai galėtų būti pagrindas susitarimui“, – sakė vienas ES aukšto rango šaltinis, atkartojęs ankstesnį U. von der Leyen pareiškimą.

Londone B. Johnsono vyriausybės atstovas vėlai šeštadienį pabrėžė, kad po 47 glaudžios ekonominės integracijos metų Britanija yra pasirengusi pasitraukti ir tvarkytis pati. Atstovas pridūrė, kad dabartinis ES pasiūlymas yra nepriimtinas.

„Ministras pirmininkas šio proceso metu padarys visa, kas įmanoma, bet jis sako labai aiškiai: bet koks susitarimas turi būti teisingas, juo turi būti gerbiama esminė pozicija, kad JK po trijų savaičių bus suvereni valstybė“, – tvirtino šaltinis.

Anksčiau britų vyriausybė sakė numačiusi visus įmanomus scenarijus galimoms problemoms po gruodžio 31-osios ir pridūrė, kad „niekam nereikia nerimauti dėl mūsų maisto, vaistų ar [kitų] gyvybiškai svarbių tiekimo grandinių“.

B. Johnsonas: labiausiai tikėtina „Brexit“ derybų baigtis – jokio susitarimo

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas pareiškė vis dar besitikintis pasiekti susitarimą dėl prekybinių santykių su ES po „Brexito“, tačiau esą labiausiai tikėtina, kad derybos baigsis be sutarties.

„Bijau, kad vis dar nesutariame dėl kai kurių esminių dalykų, bet niekada nesakyk niekada“, – po pokalbio su Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen sakė B. Johnsonas. Pokalbio metu U. von der Leyen ir B. Johnsonas sutarė tęsti derybas.

Lyderiai svarstė, ar įmanoma pasiekti susitarimą, ir sutarė „dėti daugiau pastangų“ ir pabandyti sutarti iki gruodžio 31 d., kai JK išstos iš ES bendrosios rinkos.

„JK tikrai nesitrauks iš derybų. Manau, kad galima pasiekti susitarimą, jei mūsų partneriai to nori. Bandysime tai padaryti visa širdimi, būsime kiek įmanoma kūrybiškesni“, – po JK Vyriausybės posėdžio, kuriame aptartas B. Johnsono pokalbis su U. von der Leyen, sakė britų premjeras.

Tiesa, pabrėžė jis, Didžioji Britanija negali atsisakyti „pamatinės „Brexito“ esmės“ – savo įstatymų ir žuvininkystės kontrolės.

„Labiausiai tikėtina, kad turėsime pasirengti PPO (Pasaulio prekybos organizacijos) sąlygoms“, – sakė B. Johnsonas, turėdamas omenyje muitus ir kvotas pagal bazines tarpvalstybinės prekybos taisykles, kurias numato PPO.

„Šio kelio privalumas – aiškumas ir paprastumas. Nenorėjome čia atsidurti, bet JK yra pasiruošusi“, – pridūrė B. Johnsonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.