Stambulo policija po studentų protesto sulaikė 17 asmenų, dar 11 ieško

Turkijos policija antradienį sulaikė 17 žmonių, išvakarėse šimtams demonstrantų susirinkus į studentų organizuotą protesto akciją prieš prezidento Recepo Tayyipo Erdogano sprendimą paskirti svarbaus Stambulo universiteto rektorių.

 Turkijos policija antradienį sulaikė 17 žmonių, išvakarėse šimtams demonstrantų susirinkus į studentų organizuotą protesto akciją prieš prezidento Recepo Tayyipo Erdogano sprendimą paskirti svarbaus Stambulo universiteto rektorių.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Turkijos policija antradienį sulaikė 17 žmonių, išvakarėse šimtams demonstrantų susirinkus į studentų organizuotą protesto akciją prieš prezidento Recepo Tayyipo Erdogano sprendimą paskirti svarbaus Stambulo universiteto rektorių.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2021, 1:28 PM

Pareigūnai apyaušriu surengė reidus 13-oje miesto rajonų, išplatintame pranešime nurodė Stambulo policija ir pridūrė, kad šiuo metu tebeieškoma dar 11 įtariamųjų.

Mažiausiai tūkstantis žmonių pirmadienį susirinko prie Bosforo (Bogazici) universiteto protestuoti prieš sausio 1 dieną R. T. Erdogano paskelbtą įsaką, kuriuo šios valstybinės mokslo įstaigos rektoriumi buvo paskirtas Melihas Bulu.

M. Bulu 2015-aisiais dalyvavo visuotiniuose rinkimuose kaip prezidento valdančiosios partijos kandidatas.

Kritikai tvirtina, kad rektoriaus paskyrimas yra dar vienas R. T. Erdogano politinio kišimosi į šalies švietimo sistemos reikalus pavyzdys. Prezidentas įgaliojimus tiesiogiai skirti universitetų rektorius prisiėmė po nesėkmingo 2016 metų bandymo jį nuversti.

Iki 2016 metų liepos Turkijos universitetų rektoriai būdavo renkami.

Tai buvo jau antras kartas, kai R. T. Erdoganas universiteto rektoriumi paskyrė savo patikėtinį. Ankstesnis atvejis 2016 metų lapkritį taip pat sulaukė piktos reakcijos ir pakurstė įtampą.

Policija kaltina 28 įtariamuosius pažeidus įstatymą dėl demonstracijų ir eitynių, taip pat pasipriešinus savo pareigas vykdantiems pareigūnams.

Vienas Stambulo policijos atstovas sakė, kad sulaikyti asmenys nėra studentai. Anot jo, jie priklauso „itin kraštutinėms kairiųjų“ grupėms, palaikančioms protestus.

1863-iaisiais įkurtas universitetas iš pradžių buvo vadinamas Roberto koledžu. Tai buvo pirmas Amerikos universitetas, įsteigtas ne JAV teritorijoje.

Pavadinimas buvo pakeistas 1971-aisiais, kai universitetas buvo perduotas Turkijai. Naujasis pavadinimas atspindi universiteto miestelio vietą, nuo kurios atsiveria vaizdas į Bosforo sąsiaurį.

Nepaisant sulaikymų trečiadienį planuojama surengti daugiau protesto akcijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.