Vakcinacijos nuo COVID-19 kampanijoje pirmaujanti valstybė susidūrė su netikėta problema

Izraelis, kuriame nuo koronaviruso yra paskiepyta didžiausia visuomenės dalis nei bet kurioje kitoje šalyje, žmones skiepija žymiai didesniu tempu, nei turi vakcinos atsargų. Sveikatos apsaugos sektoriaus darbuotojai stengiasi nupirkti daugiau vakcinos dozių, tuo tarpu valdžia laikinai stabdo planus skiepyti jaunesnius žmones, kad vyresniems žmonėms užtektų antrosios vakcinos dozės.

 Izraelyje nuo COVID-19 jau yra paskiepyta virš milijono žmonių.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Izraelyje nuo COVID-19 jau yra paskiepyta virš milijono žmonių.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Pirmasis paskiepytas buvo premjeras B.Netanyahu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Pirmasis paskiepytas buvo premjeras B.Netanyahu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Izraelyje fiksuojamų naujų COVID-19 atvejų skaičius išlieka itin aukštas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Izraelyje fiksuojamų naujų COVID-19 atvejų skaičius išlieka itin aukštas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 5, 2021, 9:04 PM

Ši situacija visiškai skiriasi nuo Jungtinių Valstijų, kur daugybė vakcinos dozių nepasiekia galutinio tikslo – žmonių. Kritikos dėl vakcinavimo susilaukia ir Europos Sąjunga – pirmosios siuntos nebuvo padalytos proporcingai, o nuo to nukentėjo mažesnės valstybės.

JAV šiuo metu yra paskiepyta apie 1 proc. visuomenės. Tuo tarpu Izraelyje, kuriame gyvena žymiai mažiau žmonių, – jau yra paskiepyta virš 12 proc. žmonių. Skiepijimo kampaniją gruodžio 20 dieną pradėjusi šalis gerokai viršijo pirminius tikslus per dieną paskiepyti po 150 tūkst. žmonių, rašo „The Washington Post“.

Tiesa, Izraelio vakcinacijos programa neapima 5 mln. palestiniečių, kurie gyvena Vakarų Krante ir Gazos Ruože, kur taip pat sunkiai sekasi suvaldyti pandemiją. Žmogaus teises ginančios organizacijos tvirtina, kad Izraelio valdžia privalo vykdyti vakcinacijos programą visose šalies teritorijose.

Tačiau vyriausybė skiepija tik žydų nausėdijose gyvenančius žmones. Izraelio valdžia cituoja praėjusio amžiaus pabaigoje pasirašytus Oslo susitarimus, kurie teigia, kad Palestinos valdžia privalo pati rūpintis savo žmonių sveikata, tačiau kartu pabrėžia, kad po žydų vakcinacijos likusias dozes atiduos palestiniečiams.

Pirmąją 2021-ųjų dieną Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu ir sveikatos ministras Yuli Edelsteinas džiaugėsi paskiepytu pirmuoju milijonu šalies gyventojų.

„Mes pirmaujame šiame kelyje ir būsime pirmieji pabėgę nuo koronos!“, – šeštadienį tviteryje rašė B.Netanyahu.

Tačiau itin greita vakcinacijos kampanija sukėlė problemų – vakcinos baigiasi, o būsimos siuntos dar nėra pasiekusios šalies, tad laikinai yra stabdomi skiepijimo planai.

Anot „The Washington Post“, šalis greitu metu turėtų gauti dar milijoną „Moderna“ kompanijos vakcinų. Izraelio „Channel 12“ duomenimis, ši siunta valstybę turėtų pasiekti sausio pradžioje, o ne kovo mėnesį, kaip buvo planuota anksčiau. Bet tūkstančius iš anksto suplanuotų skiepijimosi vizitų vis tiek teko atšaukti.

Valdžios atstovai tvirtina, kad šalis išlieka gerame kelyje ir iki sausio pabaigos gali būti paskiepijusi jau du milijonus žmonių.

Tačiau išlieka baimė, kad COVID-19 sergantys pacientai gali vėl užplūsti šalies ligonines ir niokoti sveikatos apsaugos sistemą.

Šalyje vakar buvo paskelbta apie daugiau kaip 9 tūkst. naujų COVID-19 atvejų, o šiandien apie dar beveik 3 tūkst. užsikrėtimų. Daugybė ligoninių dirba beveik pilnu pajėgumu, o valstybėje neseniai buvo paskelbtas jau trečiasis karantinas. Ekspertai įspėja, kad sulėtėjusi skiepijimo programa gali lemti daugiau nepageidaujamų mirčių.

„The Washington Post“ teigimu, Izraelio vakcinacijos sėkmės priežastis slypi sąlygiškai mažame šalies dydyje ir valstybinėje sveikatos apsaugos sistemoje. Visi 9 mln. šalies gyventojų yra prisiregistravę vienoje iš 4 šalies žmonių sveikatą prižiūrinčių organizacijų.

Izraelyje taip pat egzistuoja nacionalinis vakcinavimosi registras, kuris yra skirtas vaikų skiepams sekti, tačiau šį kartą bus panaudotas ir COVID-19 suvaldymo reikmėms.

Šalyje kovo mėnesį turėtų įvykti jau ketvirtieji Kneseto rinkimai per pastaruosius dvejus metus, o premjeras B.Netanyahu tikisi, kad sėkminga vakcinacijos kampanija gali padėti jam pasigerinti įvaizdį žmonių akyse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.