Indonezijoje pirma laiko paleistas iš kalėjimo vienas pavojingiausių šalies ekstremistų

Indonezijoje penktadienį pirma laiko paleistas iš kalėjimo radikalus pamokslininkas, teroristinės „Al-Jama'a al-Islamiyya“ grupuotės dvasinis lyderis Abu Bakaras Bashiras, kuris turėjo praleisti už grotų 15 metų.

Pirma laiko paleistas iš kalėjimo radikalus pamokslininkas, teroristinės“ Al-Jama'a al-Islamiyya“ grupuotės dvasinis lyderis Abu Bakaras Bashiras.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Pirma laiko paleistas iš kalėjimo radikalus pamokslininkas, teroristinės“ Al-Jama'a al-Islamiyya“ grupuotės dvasinis lyderis Abu Bakaras Bashiras.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 8, 2021, 10:51 AM, atnaujinta Jan 11, 2021, 2:15 PM

Tai pranešė oficiali Teisingumo ir žmogaus teisių ministerijos atstovė Rika Aprianti.

„82 metų amžiaus nuteistasis buvo paleistas iš kalėjimo Bogoro mieste (Vakarų Javos provincija), jį pasitiko artimieji ir advokatas“, – cituoja ją naujienų portalas „Tribune News“.

Pasak teisėsaugos institucijų atstovų, Bashiro judėjimas bus stebimas, jis taip pat turės išeiti deradikalizacijos kursą.

Prieš metus jo prašymas suteikti malonę dėl sveikatos būklės buvo atmestas, kadangi Bashiras neįvykdė kelių reikalavimų, pavyzdžiui, nepripažino Pankasilos ideologijos – pagrindinės šiuolaikinės Indonezijos teorijos, kuri garantuoja religijos ir įsitikinimų laisvę kaip vieną iš svarbiausių žmogaus teisių.

Bashiras ne kartą pareiškė jokiomis aplinkybėmis jos nepripažinsiąs. Bet vėliau Indonezijos prezidentas Jokas Widodas pranešė esąs pasirengęs vėl apsvarstyti jo bylą.

Pamokslininkas, buvęs kalėjime nuo 2009 metų, buvo nuteistas 2011 metais kalėti 15 metų už terorizmo skatinimą ir paramą steigiant smogikų treniruočių stovyklą Ačės provincijoje. Jis laikomas didžiausios Pietryčių Azijoje teroristinės „Al-Jama'a al-Islamiyya“ grupuotės dvasiniu lyderiu ir vienu iš įkūrėjų.

Ši organizacija surengė vieną kruviniausių teroro aktų – 2002 metais kurortinėje Balio saloje nuo ekstremistų rankos žuvo 202 žmonės, tarp jų – 164 užsieniečiai, dar daugiau kaip 200 žmonių buvo sužeisti.

Indonezijos pareigūnai nenustatė tiesioginių Baširo sąsajų su teroro aktu Balyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.