Baltarusijoje sulaikytas opozicinės partijos pirmininkas

Baltarusijoje sulaikytas opozicinės Jungtinės piliečių partijos (JPP) pirmininkas, opozicijos Koordinacinės tarybos narys Mikalajus Kazlovas. 

Politikui buvo skirta 15 parų arešto ir jis buvo kviečiamas pokalbiui į rajoninę vidaus reikalų valdybą. (Asociatyvi nuotr.)<br>TASS/Scanpix nuotr.
Politikui buvo skirta 15 parų arešto ir jis buvo kviečiamas pokalbiui į rajoninę vidaus reikalų valdybą. (Asociatyvi nuotr.)<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2021, 10:57 AM

„Mikalajus Kazlovas jau Akrescinoje [areštinė Minske]. Pranešė partijos kolegoms [Minsko] centrinio rajono vidaus reikalų valdyboje“, – rašoma antradienį partijos „Facebook“ paskyroje paskelbtame pranešime.     

Su M. Kazlovu nepavyksta susisiekti nuo pirmadienio vakaro. 

Koordinacinės tarybos atstovai savo ruožtu priminė, kad anksčiau M. Kazlovas po apklausų triskart atsisakė pasirašyti pasižadėjimą neatskleisti duomenų. Politikui buvo skirta 15 parų arešto ir jis buvo kviečiamas pokalbiui į rajoninę vidaus reikalų valdybą. Po vieno iš tų pokalbių partijos lyderis dėl neaiškių priežasčių buvo tris paras laikomas Akrescinoje.     

„Kovo pradžioje M. Kazlovui buvo pareikštas kaltinimas pagal baudžiamojo kodekso straipsnį dėl tyčinio informacijos apie tyrimą, ikiteisminį tyrimą ar uždarą teismo posėdį atskleidimo. Už tai numatyta piniginė bauda arba laisvės atėmimas iki trejų metų“, – rašoma Koordinacinės tarybos „Telegram“ kanale paskelbtame pranešime.  

Pirmadienį 15 parų arešto buvo skirta Baltarusijos socialdemokratų partijos (Hramada) lyderiui Ihariui Barysovui. 

Baltarusijos valstybės saugumo komiteto (KGB) vadovas anksčiau pareiškė, jog teisėsaugininkai turi patikimų duomenų, kad per kovo 25–27 dienomis numatomas protesto akcijas bus bandoma destabilizuoti padėtį šalyje, ir įspėjo, kad valdžia imsis griežtų priemonių.

Pirmadienį buvo pranešta, kad Minsko milicija atsisakė sudaryti sutartį dėl tvarkos užtikrinimo per opozicijos rengiamą kovo 25-osios Laisvės dienos akciją. 

1918 metų kovo 25-ąją buvo paskelbta Baltarusijos Liaudies Respublikos nepriklausomybė. Oficialiai ši data Baltarusijoje neminima, bet opozicija ją švenčia kaip Laisvės dieną, ir tradiciškai Minsko gatvėse vyksta jai skirti renginiai.

Baltarusijoje nuo rugpjūčio vyksta beprecedenčiai protestai dėl prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais.

Daugelis opozicijos lyderių buvo areštuoti, kiti buvo priversti palikti šalį. Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų. Baltarusijos saugumo pajėgos brutaliai malšino protesto akcijas, todėl demonstracijų formatas pasikeitė – jos persikėlė į kiemus ir vyksta skirtinguose Minsko rajonuose.

Žmogaus teisių gynėjų duomenimis, nuo demonstracijų pradžios buvo sulaikyta daugiau nei 30 tūkst. žmonių, dar tūkstančiai buvo sumušti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.