Rusijos diplomatas: derybos dėl lrano branduolinės sutarties perėjo į „rengimo etapą“

Rusų diplomatas, dalyvaujantis derybose istoriniam Irano branduoliniam susitarimui išsaugoti, pirmadienį pareiškė, kad derybos perėjo į dokumento „rengimo etapą“, nors sprendiniai kai kuriais klausimais „vis dar toli“.

Susitarimo šalių – Irano, Britanijos, Kinijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Rusijos – diplomatai nuo mėnesio pradžios rengia susitikimus Vienoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Susitarimo šalių – Irano, Britanijos, Kinijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Rusijos – diplomatai nuo mėnesio pradžios rengia susitikimus Vienoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2021, 4:07 PM

2015 metais pasirašytas Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamas susitarimas pakibo ant plauko, kai 2018 metais iš jo vienašališkai pasitraukė JAV ir sugrąžino Iranui skaudžias sankcijas. Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Susitarimo šalių – Irano, Britanijos, Kinijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Rusijos – diplomatai nuo mėnesio pradžios rengia susitikimus Vienoje, ieškodami būdų, kaip sugrąžinti susitarimą į pirmines vėžes, į jį įtraukiant JAV po to, kai prezidentavimą perėmė Joe Bidenas.

„Apibendrindami dviejų savaičių derybų dėl JCPOA atnaujinimo rezultatus galime su pasitenkinimu pranešti, kad derybos perėjo į (dokumento) rengimo etapą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Rusijos ambasadorius prie Jungtinių Tautų Austrijos sostinėje Michailas Uljanovas.

„Praktiniai sprendimai vis dar toli, bet mes perėjome nuo bendrinių žodžių prie susitarimo dėl konkrečių žingsnių, siekiant tikslo „, – pridūrė jis.

ES, Rusija ir Iranas šeštadienį džiaugėsi derybininkų padaryta pažanga po atakos Natanzo branduoliniame objekte, dėl kurios Teheranas kaltina Izraelį.

Penktadienį Teheranas taip pat pranešė, kad pradeda urano sodrinimą iki 60 procentų – gerokai daugiau nei numatyta susitarime. Po šio sprendimo Iranas priartėja prie sodrinimo iki 90 proc. ribos, reiškiančios karinio panaudojimo galimybes, ir sutrumpina laiką, per kurį galėtų pasigaminti atominę bombą. Vis dėlto Teheranas tvirtina, kad tokio tikslo neturi.

Iranas pažadėjo sugrįžti prie susitarime numatytų įsipareigojimų vykdymo, jeigu JAV panaikins sankcijas, kurias jam įvedė buvusio prezidento Donaldo Trumpo administracija.

JAV nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas sekmadienį „Fox News“ sakė, jog JAV nori būti įsitikinusios, kad Iranas laikosi įsipareigojimų.

„Jungtinės Valstijos nepanaikins sankcijų, kol nebus aiškumo ir įsitikinimo, kad Iranas visiškai sugrįžo prie sutartyje numatytų savo įsipareigojimų, suvaržančių jo branduolinę programą, vykdymo“, – sakė jis.

Tuo metu Irano delegacijos vadovas derybose Abbasas Araghchi šeštadienį nurodė, kad „naujas susitarimas įgauna formą“, bet perspėjo, kad jį pasiekti nebus lengva.

„Manome, kad derybos pasiekė etapą, kai šalys gali pradėti dirbti prie bendro teksto. Teksto rašymas gali prasidėti – bent jau tose srityse, kur pasiektas bendras sutarimas“, – nurodė jis.

„Dar lieka rimtų nesutarimų, kuriuos būtina išspręsti per būsimas derybas“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.