Kruvina naktis Izraelyje ir Gazoje: po galingų raketų smūgių ir masinės „Hamas“ atakos daugėja aukų

Palestiniečių kovotojai ir Izraelio kariuomenė anksti trečiadienį apsikeitė intensyviausia per pastaruosius kelerius metus ugnimi, o Jungtinių Tautų pasiuntinys Artimiesiems Rytams Toras Wennesland'as įspėjo, kad abi šalys juda „visapusiško karo link“.

Gazos ruože vėl aidi sprogimai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Gazos ruože vėl aidi sprogimai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Gazos ruože naktį aidėjo sprogimai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Gazos ruože naktį aidėjo sprogimai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Sunaikinti automobiliai po „Hamas“ smūgio į Tel Avivą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Sunaikinti automobiliai po „Hamas“ smūgio į Tel Avivą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Gazos ruože vėl aidi sprogimai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Gazos ruože vėl aidi sprogimai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Gazos ruože vėl aidi sprogimai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Gazos ruože vėl aidi sprogimai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Gazos ruože vėl aidi sprogimai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Gazos ruože vėl aidi sprogimai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 „Hamas“ į Izraelį paleidus 130 raketų suveikė Izraelio antiraketų sistemą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 „Hamas“ į Izraelį paleidus 130 raketų suveikė Izraelio antiraketų sistemą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Gazos ruože vėl aidi sprogimai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Gazos ruože vėl aidi sprogimai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

May 11, 2021, 9:16 PM, atnaujinta May 12, 2021, 11:05 AM

Palestiniečių kovotojai Gazos Ruože paleido Izraelio link per 1 000 raketų nuo pirmadienio vakaro, kai po kelias dienas trukusių neramumų Jeruzalėje smarkiai eskalavosi įtampa tarp priešininkų, trečiadienį pranešė izraeliečių kariuomenė.

Kariuomenės atstovas Jonathanas Conricusas sakė, kad 850 iš tų raketų nukrito Izraelyje arba buvo numuštos Izraelio oro erdvės gynybos sistemos „Iron Dome“ (Geležinis kupolas). Tuo metu 200 raketų nukrito Gazos Ruožo teritorijoje.

Atsakydamos Izraelio pajėgos surengė didžiausią ataką Gazos Ruože nuo 2014 metų Gazos konflikto. Tarp antskrydžių taikinių buvo „Hamas“ aukšto rango narių namų.

Intensyviausia nuo 2014-ųjų ugnis tarp priešininkų, kurią išprovokavo smurtas Jeruzalėje, jau pareikalavo mažiausiai 35 palestiniečių gyvybių Gazos Ruože ir penkių gyvybių Izraelyje. Dar šimtai žmonių buvo sužeisti.

Tankiai apgyvendintame, Izraelio blokuojamame Gazos Ruožo anklave, kurį kontroliuoja „Hamas“, tarp žmonių, žuvusių nuo pirmadienio vakaro, yra 12 vaikų ir moteris.

Pranešama, kad per tebesitęsiančius Izraelio antskrydžius dar 230 žmonių buvo sužeisti. Daug jų buvo ištraukti iš rūkstančių pastatų griuvėsių.

Anksčiau Izraelio gynybos ministras Benny Gantzas įspėjo, kad tai tik Izraelio smūgių pradžia.

„Hamas“ lyderis Ismailas Haniyeh savo ruožtu pareiškė: „Jei Izraelis nori eskaluoti, esame tam pasirengę.“

Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) vyriausioji prokurorė trečiadienį išreiškė susirūpinimą smurto tarp Izraelio ir palestiniečių eskalacija, taip pat sakė, kad galėjo būti įvykdyta nusikaltimų.

„Su dideliu susirūpinimu atkreipiau dėmesį į smurto eskalaciją Vakarų Krante, įskaitant Rytų Jeruzalę, ir Gazos [Ruože] bei aplink jį, ir į galimą nusikaltimų pagal Romos statutą įvykdymą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Fatou Bensouda.

„Buvo baisu“

Izraelyje krentant „Hamas“ raketoms kaukė sirenos, o kai kurie žmonės, negalėję patekti į požemines slėptuves, slėpėsi po tiltais.

„Buvo baisu“, – kalbėjo netoli Tel Avivo įsikūrusio Ramat Gano gyventojas 38-erių Haimas Roy Ben Shlomo, pridūręs, kad girdėjo „kelis garsius šūvius ar sprogimus mums virš galvų“.

Izraelio policija pranešė, kad centriniame Lodo mieste trečiadienį žuvo vyras ir mergaitė, į jų automobilį pataikius iš Gazos Ruožo paleistai raketai.

Anksčiau viena izraelietė žuvo, raketoms pataikius į pakrantėje įsikūrusio Rišon Lecijono miesto pietinį pakraštį, o Aškelone, kurį „Hamas“ grasino paversti „pragaru“, kovotojų paleistos raketos pražudė dar dvi moteris.

Vienu metu „Hamas“ sakė paleidęs daugiau kaip 100 raketų per trumpesnį nei penkių minučių laikotarpį, kad užgožtų oro gynybą.

Žydų valstybės kariuomenės teigimu, nuo pirmadienio iš Gazos Ruožo Izraelio link buvo paleista daugiau kaip 600 raketų, daugiausia – „Hamas“ ir „Islamo džihado“.

Daug jų nukrito Gazos Ruožo teritorijoje arba buvo numuštos Izraelio oro erdvės gynybos sistemos „Iron Dome“ (Geležinis kupolas). Vis dėlto buvo sužalota mažiausiai 100 izraeliečių.

Dėl apšaudymo raketomis Izraelis buvo priverstas kuriam laikui sustabdyti skrydžius savo pagrindiniame Ben Guriono oro uoste netoli Tel Avivo.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu paskelbė nepaprastąją padėtį Lode, policijai pranešus, kad „kai kurie gyventojai arabai sukėlė plataus masto riaušes“.

Po to, kai tame mieste žuvo Izraelio arabas, naktį į rajoną buvo išsiųstas pastiprinimas.

Okupuoto Vakarų Kranto pietuose per susirėmimus su Izraelio kariuomene žuvo vienas palestinietis, trečiadienį pranešė palestiniečių pareigūnai.

„Viskas užsidegė“

Gazoje žmonės naršė po griuvėsius po to, kai per Izraelio antskrydį buvo sunaikintas 12 aukštų pastatas.

Gazos Ruožą kontroliuojantis judėjimas „Hamas“ sakė, kad tai buvo gyvenamasis pastatas. Naujienų agentūros AFP reporteriai pranešė, kad jame taip pat buvo įsikūrę kelių „Hamas“ pareigūnų biurai.

„Hamas“ ir „Islamo džihadas“ patvirtino, jog per izraeliečių antskrydžius žuvo jų aukšto rango vadų.

Izraelio kariuomenės atstovas Jonathanas Conricusas sakė, kad, žydų valstybės vertinimu, Gazos Ruože buvo nukauta 20 islamistų kovotojų.

„Tikimės, kad kovos intensyvės“, – perspėjo jis.

Paklaustas apie nepatvirtintus pranešimus, kad „Hamas“ siekia paliaubų, J. Conricusas pareiškė: „Nemanau, kad mano vadai apie tai žino ar yra itin tuo susidomėję.“

Antradienį Izraelio oro smūgis Gazos Ruožo šiaurėje pražudė penkis vienos šeimos narius, įskaitant jaunus brolius Ibrahimą ir Marwaną.

„Juokėmės ir linksminomės, kai staiga mus ėmė bombarduoti, viskas aplink mus užsidegė“, – AFP pasakojo jų pusbrolis Ibrahimas.

„Mačiau, kaip pusbroliai užsiliepsnojo ir buvo suplėšyti į gabalus, – ašarodamas pasakojo 14-metis. – Kodėl jie mane paliko? Būčiau norėjęs mirti kankiniu, kaip jie.“

Susirėmimai Jeruzalėje

Įtampa užvirė, kai paskutinį šventojo musulmonų Ramadano mėnesio penktadienį Izraelio riaušių policija susirėmė su minia palestiniečių Jeruzalės Al Aksos mečetės komplekse.

Nuo to laiko per naktinius susirėmimus komplekse, kurį šventu laiko tiek musulmonai, tiek žydai, ir kitur Rytų Jeruzalėje sužeista mažiausiai 700 palestiniečių.

Palestiniečių Raudonojo Pusmėnulio duomenimis, antradienio vakarą palestiniečiai vėl susirėmė su Izraelio pareigūnais su riaušių malšinimo ekipuote ir 245 buvo sužeisti.

Diplomatiniai šaltiniai AFP sakė, kad Egiptas ir Kataras, tarpininkavę sprendžiant ankstesnius konfliktus tarp Izraelio ir „Hamas“, bando numalšinti įtampą.

Tačiau Egipto užsienio reikalų ministras Samehas Shoukry neeiliniame Arabų lygos posėdyje sakė, kad nors Kairas kreipėsi į Izraelį ir kitas šalis, „mes nesulaukėme reikiamo atsakymo“.

JT Saugumo Taryba trečiadienį aptars šį smurtą per neeilinį posėdį.

Ankstesnis JT Saugumo Tarybos posėdis baigėsi nepaskelbus bendro pareiškimo, nes JAV išreiškė nenorą priimti pareiškimo projektą „šiuo metu“.

Antradienį Islamo bendradarbiavimo organizacija vėl išreiškė paramą palestiniečiams, „kuo griežčiausiai“ pasmerkdama „pakartotinę Izraelio okupacinės valdžios ataką prieš palestiniečių žmones“.

Taip pat buvo surengta didelių protestų, solidarizuojantis su palestiniečiais visame pasaulyje, tarp jų – Londone, taip pat šalyse, kur vyrauja musulmonai, įskaitant Kuveitą, Omaną, Pakistaną, Tunisą ir Turkiją.

Gazos Ruožą kontroliuojantis islamistų judėjimas „Hamas“ trečiadienį paskelbė paleidęs daugiau kaip 200 raketų salvę į Izraelį, atsakydamas į jo pajėgų smūgį Gazoje, per kurį buvo sugriautas 12 aukštų pastatas.

Izraelio kariuomenė sako smogusi aukšto rango „Hamas“ narių namams

Izraelio kariuomenė trečiadienį pareiškė surengusi antskrydžių prieš aukšto rango „Hamas“ narių namus Gazos Ruože.

Kariniai lėktuvai „užbaigė virtinę antskrydžių, smogdami namams, kurie priklauso aukšto rango [„Hamas“] nariams“, nurodė Izraelio kariuomenė.

Gazos Ruožą kontroliuojantis islamistų judėjimas „Hamas“ savo ruožtu pranešė, kad taip pat buvo sunaikintas svarbus policijos pastatas.

Raketos iš Gazos Ruožo pareikalavo dviejų gyvybių 

Izraelio policija pranešė, kad Lodo mieste trečiadienį žuvo vyras ir mergaitė, į jų automobilį pataikius iš Gazos Ruožo paleistai raketai.

Mergaitė, kurios amžius nenurodomas, žuvo iškart, o į penktą dešimtį įkopusio vyro mirtis buvo patvirtinta ligoninėje, pranešė policija. Pareigūnai nenurodė, ar šie asmenys yra susiję.

Nuo pirmadienio iš Gazos Ruožo paleistos raketos Izraelyje pareikalavo iš viso penkių gyvybių.

Per „Hamas“ smūgį į Tel Avivą žuvo Indijos pilietė

Gazos Ruožą kontroliuojantis islamistų judėjimas „Hamas“ antradienį paskelbė paleidęs 130 raketų salvę į Tel Avivą, atsakydamas į Izraelio pajėgų smūgį Gazoje, per kurį buvo sugriautas 12 aukštų pastatas.

„Hamas“ sukarintas sparnas – Ezzedine'o al Qassamo brigados – perspėjo atsakysiantis į pastato, buvusio netoli jūros kranto, sunaikinimą ir patvirtino, kad į „Tel Avivą ir jo priemiesčius paleista 130 raketų“.

Tel Avive vakare pradėjo gausti apie galimą ataką iš oro perspėjančios sirenos, o Gazos Ruože pasigirdo paleidžiamų raketų kaukimas, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai ir Izraelio kariškiai.

Žydų valstybės vyriausybė informavo, kad per naujausią islamistų ataką žuvo viena Indijos pilietė, taip pat kažkiek žmonių buvo sužeista .

Raketoms smogus Rišon Leziono miestui, esančiam netoli Tel Avivo, žuvo viena moteris, o Izraelio užsienio reikalų ministerija vėliau pranešė, kad ji yra Indijos pilietė Soumya Santosh. URM duomenimis, ši moteris dirbo slaugytoja. Izraelio ambasadorius Indijoje Ronas Malka per „Twitter“ pareiškė užuojautą šios šalies vyriausybei.

„Mūsų širdys verkia kartu su jos devynmečiu sūnumi, netekusiu motinos per šią žiaurią teroristinę ataką“, – rašė jis.

Tel Avivo meras Ronas Huldai nurodė, kad miesto mokyklos trečiadienį liktų uždarytos. Merija nurodė, jog pamokos per atstumą taip pat nevyks, kad mokytojai galėtų likti su savo šeimomis.

Izraelio policijos atstovas Mickey Rosenfeldas sakė AFP, kad Holone, esančiame į pietus nuo Tel Avivo, viena raketa pataikė į tuščią autobusą. Žiniasklaidos paskelbtose nuotraukose matyti to miesto gatvėse sprogimų apgadinti pastatai, parduotuvės ir sudegę automobiliai.

Namai virto griuvėsiais

„Hamas“ pirmadienį pradėjo masines raketų atakas prieš Izraelį, reaguodamas į Jeruzalėje prie Al Aksos mečetės vykusius didžiulius susirėmimus tarp izraeliečių saugumo pajėgų ir palestiniečių demonstrantų, per kuriuos buvo sužeista šimtai žmonių. Izraelio pajėgos atsakė aviacijos smūgiais šimtams taikinių, per kuriuos palestiniečių anklave žuvo mažiausiai 28 žmonės, dar per 100 buvo sužeisti.

Anksčiau antradienį buvo skelbta, kad žydų valstybėje per palestiniečių raketų atakas žuvo du žmonės, dar 10 buvo sužeisti.

Gazoje antradienį sugriautą daugiaaukštį pastatą „Hamas“ apibūdino kaip gyvenamąjį namą. Pasak AFP reporterių, jame taip pat buvo kelių „Hamas“ pareigūnų biurai.

Dramatiškai paaštrėjęs konfliktas tarp Izraelio ir palestiniečių kovotojų grupių Gazos Ruože, ypač „Hamas“ ir „Islamo džihado“, išsivystė kilus dideliems neramumams Jeruzalėje prie Al Aksos mečetės – trečios švenčiausios islamo vietos.

Buvo peržengta „raudona linija“

„Hamas“ pirmadienį paleido raketų į Jeruzalę, o Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu pareiškė, kad ši ataka reiškia, kad buvo peržengta „raudona linija“ ir kad žydų valstybė „galingai“ atsakys.

Antradienį premjeras sakė, kad Izraelis dar labiau suintensyvins antskrydžius Gazos Ruože, ir perspėjo šio anklavo vadovus, kad jie „sumokės labai didelę kainą“.

„Hamas“ ir „Islamo džihadas“ moka ir mokės kainą už savo karingumą. Jie sumokės savo krauju“, – kalbėdamas antradienį vakare sakė B. Netanyahu.

Gynybos ministras Benny Gantzas savo ruožtu pareiškė, kad Izraelio smūgiai prieš taikinius Gazos Ruože „dar tik prasideda“.

„Ten yra daug taikinių. Tai tik pradžia, – sakė B. Gantzas. – Teroro organizacijoms buvo smarkiai smogta ir joms toliau bus smogiama dėl jų sprendimo smogti Izraeliui. Grąžinsime taiką ir ramybę ilgam laikui.“

Tuo metu „Hamas“ vadovas Ismailas Haniyeh pareiškė, kad islamistai yra „pasiruošę“, jeigu Izraelis suintensyvins kovos veiksmus.

„Jeigu [Izraelis] nori eskaluoti, esame tam pasiruošę. Jeigu jis nori liautis – tam irgi esame pasiruošę“, – kalbėdamas per televiziją sakė I. Haniyeh, kuris gyvena ne anklave.

Jungtinės Valstijos antradienį dar kartą paragino abi konflikto puses vengti „itin didelį apgailestavimą keliančių“ civilių žūčių.

„Izraelis turi teisę gintis. Tuo pačiu pranešimai apie civilių žūtis yra dalykas, dėl kurio apgailestaujame, ir norėtume, kad tai liautųsi“, – žurnalistams sakė JAV Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

„Nenorime matyti provokacijų. Provokacijos, kurias matėme, lėmė itin didelį apgailestavimą keliančias žūtis“, – pridūrė jis.

Diplomatiniai šaltiniai pranešė, kad Jungtinių Tautų Saugumo Taryba pranešė trečiadienį surengsianti nepaprastąjį posėdį smurtui tarp izraeliečių ir palestiniečių aptarti – jau antrą tokį susitikimą per pastarąsias tris dienas.

Uždaras posėdis bus surengtas Tuniso, Norvegijos ir Kinijos iniciatyva. Pirmadienį susitikę Saugumo Tarybos nariai nepaskelbė jokio bendro pareiškimo, o diplomatai sakė, kad Jungtinės Valstijos buvo įsitikinusios, jog vieši komentarai neduotų pageidaujamų rezultatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.