JAV vyriausybė paleidžia tris Gvantanamo kalinius

JAV vyriausybė pirmą kartą nuo prezidento Joe Bideno kadencijos pradžios pritarė trijų Gvantanamo kalinių paleidimui. Baltieji rūmai, be kita ko, sutiko, kad būtų paleistas vyriausias Gvantanamo gyventojas – Saifullahas Paracha iš Pakistano, antradienį pranešė jo advokatė. Taip pat bus paleistas S. Parachos 54-erių tautietis Abdulas Rabbani ir iš Jemeno kilęs 40-metis Uthmanas Abdulas al-Rahimas Uthmanas.

 JAV vyriausybė paleidžia tris Gvantanamo kalinius.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 JAV vyriausybė paleidžia tris Gvantanamo kalinius.  <br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 19, 2021, 12:45 PM

„Šiandien neįtikėtina diena, – tviteryje rašė S. Parachos advokatė Shelby Sullivan. – Po 17 neteisėto kalinimo metų Saifullahas Paracha grįžta namo“.

Tiesa, kalinių gimtosios šalys ar kitos valstybės dar turi sutikti tam tikromis saugumo sąlygomis priimti vyrus. Minėtiems trims vyrams JAV niekad nebuvo pareikšti kaltinimai. S. Paracha 2003 metais buvo suimtas Tailande dėl įtarimų padėjus finansuoti teroristų tinklą „Al Qaeda“. Jis kaltinimus visad neigė.

Praėjus 20 metų po 2001-ųjų rugsėjo 11-osios išpuolių, JAV karinėje bazėje Kuboje dar yra 40 kalinių. Buvusiam prezidentui George‘ui W. Bushui paskelbus „karą su teroru“, čia buvo laikoma iki 780 kalinių. Dauguma jų vėliau grąžinti į gimtąsias šalis.

JAV siekia, kad kaliniai, kurie kaltinami teroristiniais išpuoliais, būtų teisiami karinių tribunolų. Tačiau procesai dėl teisinių ir biurokratinių problemų beveik nejuda į priekį.

Kartu didėja spaudimas J. Bidenui paleisti kalinius, kuriems nepateikt jokie kaltinimai. Prezidentas nori per savo kadenciją kalėjimą uždaryti. Tą jau yra žadėjęs buvęs prezidentas Barackas Obama, kuriam vadovaujant J. Bidenas aštuonerius metus buvo viceprezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.