R. Pratasevičiaus bičiulis S. Pucila prašo Vakarų didinti spaudimą Baltarusijos režimui

Informacinio kanalo „Nexta“ vienas įkūrėjų, Minske sulaikyto Ramano Pratasevičiaus bičiulis Sciapanas Pucila prašo Vakarų didinti spaudimą Baltarusijos režimui įvedant konkrečias sankcijas.

 R. Pratasevičiaus bičiulis S. Pucila (nuotr.) prašo Vakarų didinti spaudimą Baltarusijos režimui.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
 R. Pratasevičiaus bičiulis S. Pucila (nuotr.) prašo Vakarų didinti spaudimą Baltarusijos režimui.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 27, 2021, 3:12 PM

Spaudos konferencijoje iš Lenkijos, kurioje dalyvavo ir R. Pratasevičiaus tėvai, ketvirtadienį S. Pucila sakė neabejojantis, kad R. Pratasevičius yra kankinamas, su juo neleidžiama susisiekti, taip pat pabrėžė, kad kasdien pranešama apie naujus opozicijos veikėjų sulaikymus, įkalinimus ilgiems metams, uždaromi paskutiniai laisvos žiniasklaidos kanalai, skiriamas mėnesio areštas net už baltai-raudonas vėliavas ar kaukes.

„Prašome tarptautinės bendruomenės pagalbos užtikrinant mūsų saugumą. Bet pirmiausia, prašome pasaulio padėti Baltarusijai, o tai galima padaryti tik didinant spaudimą režimui, t.y. pagilinti sankcijas, kurios per aštuonis mėnesius neprivertė režimo išsigąsti, todėl jis ryžtasi tokiems poelgiams“, – sakė S. Pucila.

Anot jo, būtina pripažinti Baltarusijos režimą „teroristiniu“, nutraukti bet kokį „ekonominį, politinį, diplomatinį, transporto“ bendradarbiavimą, įskaitant ir dabar svarstomus oro erdvės Baltarusijos avialinijoms ribojimus. R. Pucila taip pat ragina blokuoti Baltarusiją tarptautinėje bankinėje SWIFT sistemoje, nes tai „priverstų režimą iš tiesų susimąstyti“.

„Tik beprecedentis tarptautinis spaudimas pajėgus paveikti režimą, pajėgus sustabdyti represijas, pajėgus išgelbėti nekaltas gyvybes. Ekonominiai nuostoliai dėl prekybos su režimo įmonėmis – „Belaruskalij“, dėl bendradarbiavimo transporto srityje, diplomatinių ryšių, jie yra gerokai mažesni lyginant su ta galima nauda, kurios galima sulaukti, jei mes galų gale tapsime demokratiška valstybe, užtikrinančia žmogaus teises“, – sakė jis.

Sekmadienio popietę Minsko oro uoste buvo nutupdytas keleivinis bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių. Jis buvo priartėjęs prie Lietuvos oro erdvės, tačiau buvo priverstas pasukti į Baltarusijos sostinę. Lėktuvui nusileidus Minske, sulaikytas juo skirdęs tinklaraštinkas opozicionierius Ramanas Pratasevičius, taip pat sulaikyta jo mergina, Europos humanitarinio universiteto Vilniuje studentė, Rusijos pilietė Sofija Sapega.

Pernai „Nexta“ įkūrėjus 22 metų S. Pucilą ir 26 metų R. Pratasevičių Baltarusija įtraukė į „asmenų, dalyvaujančių teroristinėje veikloje“, sąrašą, o patį kanalą paskelbė „ekstremistiniu“ ir nurodė jį blokuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.