Po korupcijos skandalų – politikų pažadai Lenkijoje: išdalins milijardus

Kovos su koronaviruso pandemija įkarštyje Lenkijos vyriausybė paskelbė apie 155 mlrd. eurų sumą – tiek per 10 metų atsieis reformų projektas „Nauja tvarka“.

Numatoma nuo kitų metų pradėti gerinti pensininkų, mažai uždirbančių, daugiavaikių šeimų bei jaunimo materialinę padėtį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Numatoma nuo kitų metų pradėti gerinti pensininkų, mažai uždirbančių, daugiavaikių šeimų bei jaunimo materialinę padėtį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Svarstoma, kad projektą sugalvojo valdančiųjų lyderis J.Kaczynskis.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Svarstoma, kad projektą sugalvojo valdančiųjų lyderis J.Kaczynskis.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos Rytui“, Varšuva

Jun 1, 2021, 10:38 PM

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis pareiškė: „Nauja tvarka“ skirta žmonių, kurie gyvena nuo algos iki algos ir jiems yra sunku sutaupyti, daliai pagerinti.“

Numatoma nuo kitų metų pradėti gerinti pensininkų, mažai uždirbančių, daugiavaikių šeimų bei jaunimo materialinę padėtį.

Tokie pažadai Lenkijoje į antrą planą nukėlė visas ligšiolines politines ir ekonomines diskusijas. Kartu aprimo ir kritika vyriausybei dėl korupcijos skandalų bei prastos kovos su pandemija.

Toliaregiška idėja

Dienraščio „Rzeczpospolita“ teigimu, šio projekto paskirtis yra ne tiek ekonominė, kiek politinė: juo tikimasi paskatinti rinkėjus toliau balsuoti už valdančią Teisės ir teisingumo partiją (TTP).

Nors kiti Seimo rinkimai bus dar tik po dvejų metų, gudriausiu šalies politiku laikomas TTP lyderis Jaroslawas Kaczynskis nusprendė veikti jau dabar.

J.Kaczynskis esą pamatė, jog klaidos kovojant su pandemija bei korupcijos skandalai rinkėjus gali paskatinti palaikyti opoziciją, todėl ir buvo sumanytos radikalios vilionės.

Pagrindinis dėmesys imantis reformų bus skiriamas nedideles pensijas gaunantiems ir iki 5 tūkst. zlotų (1106 eurų) per mėnesį uždirbantiems asmenims.

Kadangi už metines iki 30 tūkstančių zlotų (6,6 tūkst. eurų) pajamas nebereikės mokėti pajamų mokesčio, nuo jo bus atleisti du trečdaliai pensininkų: jų pensijos neviršija 2500 zlotų (553 eurų) per mėnesį, arba 30 tūkst. zlotų per metus.

Parama – įvairiapusė

Neapmokestinamųjų pajamų didinimas turėtų smarkiai pagerinti ir per mėnesį uždirbančiųjų iki 5 tūkst. zlotų (1106 eurų) padėtį.

Siekiant padidinti vaikų gimstamumą bus įvedamos naujos išmokos gimdyvėms: moterys už kiekvieną naujagimį papildomai gaus 12 tūkst. zlotų (2654 eurus), o šiuos pinigus galės dalimis pasiimti per metus arba dvejus trejus. Be to, ir toliau bus mokama po 500 zlotų (110 eurų) kas mėnesį už kiekvieną vaiką, kol jam sueis 18 metų.

Daugiavaikėms šeimoms įsigyjant naują butą valstybė primokės iki 160 tūkst. zlotų (35 tūkst. eurų).

Jauniems asmenims imant būsto paskolą iš biudžeto žadama skirti iki 40 proc. banko reikalaujamos pirminės įmokos, suteikti paskolos grąžinimo garantiją ir dar pridėti iki 100 tūkstančių zlotų (22 tūkst. eurų).

Nedidelį iki 70 kv. m namą bus galima pagal projektą statyti be jokių leidimų. Šis valdančiųjų pažadas iškart sulaukė daug kritikos: ekspertai gąsdina, kad kils statybų chaosas, ir klausia, kas pavieniams namams įsipareigos nutiesti kelius, elektrą, vandentiekį.

Verslas nerimauja

Lenkijos premjeras M.Morawieckis teigia, jog vidurinės klasės atstovai, uždirbantys iki 11 tūkst. zlotų (2430 eurų), nepajus didesnių pokyčių. Finansų viceministras Jacekas Sarnowskis pareiškė, kad mažesnius mokesčius mokės 18 mln. – du trečdaliai dirbančių žmonių.

Tačiau didesnė mokesčių našta užguls verslininkus. Nors jiems neapmokestinamųjų pajamų lygis kils nuo 85 iki 120 tūkst. zlotų (26,5 tūkst. eurų), to nekompensuos gerokai padidėjusi sveikatos draudimo įmoka (SDĮ).

Iki šiol verslininkams SDĮ buvo tolygi 75 proc. vidutinio mėnesinio atlyginimo pramonės sektoriuje, kuris šiuo metu yra 381,81 zloto (84,4 euro).

Be to, sumokėtus pinigus buvo leidžiama minusuoti iš metinio pelno mokesčio.

Ateityje iš pelno mokesčio atimti SDĮ nebebus galima, o pati įmoka verslui didės kelis ar net keliolika kartų. Verslininkai teigia, jog dėl gerokai pasunkėjusios mokestinės naštos dalies įmonių valdymas kelsis į kaimynines valstybes.

TTP skelbia, jog pakeltas SDĮ pagerins ligoninių būklę, gydymo kokybę, o padidėjusios medicinos personalo algos nebeskatins jų emigruoti į Vakarus.

Ekonomistai gąsdina, jog reformos skatins ne verslumą, bet pasyvumą. Vis dėlto TTP teigia, jog „Naujoji tvarka“ leis sukurti didesnę socialinę lygybę šalyje, padidins vaikų gimstamumą ir sumažins emigraciją.

Kritikai priekaištauja, jog TTP nepaviešino, iš kur gaus lėšų sumanytoms reformoms, ir primena netesėtus ankstesnius valdančiųjų pažadus.

Kita vertus, dauguma apžvalgininkų pripažįsta, jog reformos yra drąsios, o jų sėkmė tikrai gali užtikrinti TTP rinkėjų paramą per kitus Seimo rinkimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.