Sukčiai sugalvojo itin įžūlią apgaulę: vietoj COVID-19 vakcinos – sūdytas vanduo

Tūkstančiai žmonių pakliuvo į didžiulio masto sukčių pinkles, pardavinėjusių netikras koronaviruso vakcinas Indijoje. Išaiškėjus tiesai, buvo suimti medicinos darbuotojai ir gydytojai, dalyvavę šioje aferoje.

Manoma, kad netikri skiepai buvo suleisti daugiau nei 2,5 tūkst. žmonių.<br>AP/Scanpix nuotr.
Manoma, kad netikri skiepai buvo suleisti daugiau nei 2,5 tūkst. žmonių.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 6, 2021, 12:46 PM, atnaujinta Jul 6, 2021, 1:05 PM

Mažiausiai 12 netikrų vakcinacijos punktų buvo atidaryta Mumbajuje esančiame finansiniame centre ar šalia jo, pranešė Mumbajus policijos departamento vyresnysis pareigūnas Vishalas Thakuras.

„Jie naudodavo sūdytą vandenį ir jį suleisdavo, – pasakojo V.Thakuras. – Kiekvienas netikros vakcinacijos punktas taip darė.“

Manoma, kad netikri skiepai buvo suleisti daugiau nei 2,5 tūkst. žmonių. Sukčiai iš aukų prašydavo pinigų ir iš viso užsidirbo apie 28 tūkst. dolerių (kiek mažiau nei 24 tūkst. eurų).

„Mes areštavome gydytojus“, – pridūrė jis. – Jie naudojosi ligonine, kur gaudavo padirbtus pažymėjimus, buteliukus, švirkštus.

Vienas iš netikrų vakcinacijos punktų buvo atsidaręs gyvenamajame rajone, čia pasiskiepijusiems indams iškart kilo įtarimų: „Nė vienas iš mūsų narių neturėjo jokių simptomų, be to, mes turėjome mokėti grynaisiais.“

Kai policija pradėjo tyrimą, kiti ėmėsi teisinių veiksmų patys. Mumbajuje dirbantis advokatas Siddharthas Chandrashekharas birželio 24 d. pateikė viešojo intereso ieškinį – tuo metu prokuroras buvo patvirtinęs daugiau nei 2000 sukčių aukų.

Iki šiol suimta 14 žmonių, įtariamų apgaule, tyčiniu pavojaus sukėlimu kitų žmonių gyvybėms, nusikalstamu sąmokslu ir kitais kaltinimais. Policija toliau tiria kitus su sukčiavimu susijusius žmones, tad gali būti ir daugiau areštų, nurodė pareigūnas.

Indiją nuo balandžio iki birželio pradžios siaubė antra koronaviruso banga, per kurią užsikrėtė milijonai gyventojų ir mirė dešimtis tūkstančių ligonių visoje šalyje.

Po skaudžiausio gegužės mėnesio atvejų pamažu mažėjo, nuimant spaudimą nuo maksimaliu pajėgumu dirbusios sveikatos apsaugos sistemos ir leidžiant valdžios institucijoms greitinti vakcinacijos programą.

Birželio mėnesį ministras pirmininkas Narendra Modi paskelbė apie centralizuotą vakcinacijos pradžią, didelę dalį dozių centrinė vyriausybė valstijoms teiks nemokamai.

Netrukus šalis paskelbė apie per dieną suleistus rekordinius 8 milijonus skiepų – tai „džiuginantis“ programos pagreičio ženklas, tada kalbėjo N.Modi. Iki šiol pilnai paskiepyti daugiau nei 62 milijonai indų – apie 4,5% šalies gyventojų.

Parengta pagal CNN inf. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.