Kinija pasmerkė J. Yellen raginimą kurti JAV ir Europos „vieningą frontą“

Kinija antradienį pasmerkė JAV iždo sekretorės Janet Yellen raginimą Amerikai ir Europai suformuoti „vieningą frontą“ prieš kinų „nesąžiningą ekonominę praktiką“ ir žmogaus teisių pažeidimus.

Kinija antradienį pasmerkė JAV iždo sekretorės Janet Yellen raginimą Amerikai ir Europai suformuoti „vieningą frontą“. (Asociatyvi nuotr.)<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kinija antradienį pasmerkė JAV iždo sekretorės Janet Yellen raginimą Amerikai ir Europai suformuoti „vieningą frontą“. (Asociatyvi nuotr.)<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-07-13 14:43

„Kinija griežtai smerkia ir atmeta iždo sekretorės Yellen pastabas“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas.

J. Yellen kalbėjo antradienį per susitikimą su Europos Sąjungos pareigūnais Briuselyje, JAV prezidentui Joe Bidenui bandant atgaivinti tradicinius aljansus po jo pirmtako Donaldo Trumpo vykdytos politikos „Pirmiausia Amerika“.

„Drauge mums reikia atsverti grėsmes atvirumo, sąžiningos konkurencijos, skaidrumo ir atskaitomybės principams“, – sakė J. Yellen. Jos žodžiai cituojami Iždo departamento paskelbtame tekste.

„Tarp šių iššūkių yra Kinijos nesąžininga ekonominė praktika, piktavališkas elgesys ir žmogaus teisių pažeidimai, – sakė J. Yellen. – Kuo labiau vieningu frontu stosime prieš šias grėsmes, tuo geriau mums pavyks.“

Zhao Lijianas atmetė kritiką ir sakė, kad Pekinas „visuomet tvirtai remdavo“ daugiašalę prekybos sistemą pagal Pasaulio prekybos organizaciją (PPO).

Valdančioji Komunistų partija neigia kaltinimus, kad vagia JAV, Europos ir kitų užsienio kompanijų technologijas ar verčia jas perduoti, o savo technologijų bei kitus sektorius nuo konkurencijos saugo pažeisdama įsipareigojimus PPO.

Europos vyriausybės taip pat nepatenkintos, kad jų kompanijoms draudžiama įsigyti daugumą turto Kinijoje, o kinų kompanijos, kurias kartais finansuoja valstybiniai bankai, už milijardus eurų įsigijo užsienio technologijų ir prekės ženklų.

Pekinas taip pat atmeta kaltinimus blogu elgesiu su daugiausia musulmoniškomis etninėmis mažumomis Kinijos šiaurės vakaruose. Vašingtonas ir Europos Sąjunga įvedė kelionių ir finansines sankcijas dėl šių pažeidimų kaltinamiems pareigūnams.

„Mes ant kiekvieno kampo nebauginame ir neskelbiame sankcijų, netaikome savo teismų jurisdikcijos kitų šalių įmonėms“, – sakė Zhao Lijianas, turėdamas galvoje JAV sankcijas.

J. Bidenas yra sakęs, kad nori geresnių ryšių su Pekinu, bet dar nepaskelbė, ar atšauks tarifų padidinimą kiniškoms prekėms bei kitas D. Trumpo įvestas sankcijas kovojant su Pekinu dėl jo ambicijų technologijų srityje ir prekybos perviršio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.