Prancūzijoje – griežtas nurodymas: skiepytis kai kuriems taps privaloma

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pirmadienio vakarą per televiziją kreipėsi į savo tautą.

 E.Macronas paaiškino, kad vyriausybė siekia, jog visoje šalyje būtų paskiepyta 100 proc. gyventojų, todėl skiepijimas taps privalomas visiems sveikatos priežiūros darbuotojams.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 E.Macronas paaiškino, kad vyriausybė siekia, jog visoje šalyje būtų paskiepyta 100 proc. gyventojų, todėl skiepijimas taps privalomas visiems sveikatos priežiūros darbuotojams.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 13, 2021, 5:40 PM, atnaujinta Apr 7, 2022, 6:32 PM

Šalyje plintant COVID-19 viruso Delta variantui, jis paskelbė apie tolesnes priemones, kuriomis siekiama sulėtinti viruso plitimą, ir išdėstė planus įvesti privalomą skiepijimą sveikatos priežiūros darbuotojams.

E.Macronas savo kalbą pradėjo žodžiu apie padidėjusį užsikrėtimų Delta atmaina atvejų skaičių žemyninėje Prancūzijoje ir jos užjūrio teritorijose ir paragino Prancūzijos piliečius pasiskiepyti.

„Jei nesiimsime veiksmų šiandien, susirgimų skaičius ir toliau didės“, – sakė jis.

E.Macronas paaiškino, kad vyriausybė siekia, jog visoje šalyje būtų paskiepyta 100 proc. gyventojų, todėl skiepijimas taps privalomas visiems sveikatos priežiūros darbuotojams.

Prancūzijos prezidentas paragino juos pasiskiepyti iki rugsėjo 15 d., vėliau jiems gali būti taikomos sankcijos arba baudos. Skiepijimas yra „asmeninės atsakomybės reikalas [...], bet taip pat ir mūsų laisvės reikalas“, pridūrė prezidentas.

Prancūzijos sveikatos apsaugos ministras Olivier Véranas sakė, kad neskiepyti sveikatos priežiūros darbuotojai po rugsėjo 15 d. negaus atlyginimo ir negalės dirbti.

Jis pranešė, kad rugsėjo mėn. vėl pradėjus lankyti mokyklą, prasidės aukštųjų, vidurinių ir pradinių mokyklų moksleivių skiepijimo kampanija.

Be kitų priemonių, Prancūzijos teritorijose Martinikoje ir Reunjono saloje vėl bus įvesta komendanto valanda.

Nuo rudens PGR tyrimai nebebus nemokami, nebent jie bus atliekami su receptu, sakė E. Macronas. Tikimasi, kad ši priemonė padidins skiepijimo apimtis, nes paskatins žmones skiepytis vakcina, o ne tik atlikti pakartotinius COVID-19 testus.

„Ši vasara bus ekonomikos atsigavimo vasara“, – pareiškė jis ir pridūrė, kad nuo rugpjūčio mėn. įvairiose Prancūzijos įstaigose, įskaitant barus, restoranus, kavines ir prekybos centrus, bus reikalaujama turėti „sveikatos pasą“ – QR kodą arba sertifikatą, įrodantį, kad jo turėtojo COVID-19 testas yra neigiamas, jis yra visiškai paskiepytas arba neseniai pasveiko nuo COVID-19.

Netrukus po prezidento kalbos Prancūzijos internetinis sveikatos portalas Doctolib.fr sutriko dėl per didelio skaičiaus žmonių, bandžiusių rezervuoti skiepijimo vietas.

Pirmadienį, liepos 12 d., Prancūzija pranešė apie 1 260 naujų koronaviruso atvejų.

Skiepijimosi tempas šalyje sulėtėjo: gegužės pabaigoje Prancūzija vidutiniškai per dieną paskiepydavo daugiau nei 400 tūkst. injekcijų, o šiuo metu – apie 165 tūkst. injekcijų per dieną. Apie 40 proc. gyventojų gavo dvi COVID-19 vakcinos dozes, o 53,1 proc. gavo vieną dozę.

Nors Prancūzija ir kitos Europos šalys griežtina apribojimus, kad sustabdytų tolesnį susirgimų augimą, Jungtinė Karalystė toliau planuoja liepos 19 d. „Laisvės dieną“, kai bus panaikinta dauguma su pandemija susijusių apribojimų.

Parengta pagal FRANCE24 inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.