Baltarusija praneša apie pasienyje mirusį irakietį, ministras tikina, kad tai – provokacija A. Bilotaitė: brolių Grimų pasakos

Baltarusijos ir Lietuvos pasienyje, Benekainių gyvenvietės apylinkėse mirė Irako pilietis, trečiadienį pranešė baltarusių Valstybės sienos komitetas. Lietuvos pasieniečiai sako negavę informacijos iš Baltarusijos pareigūnų apie šį įvykį ir teigia sužinoję apie tai iš žiniasklaidos.

 Ministrai A.Bilotaitė ir A.Anušauskas tvirtina, kad žinia iš Baltarusijos yra propaganda.<br>Lrytas.lt koliažas
 Ministrai A.Bilotaitė ir A.Anušauskas tvirtina, kad žinia iš Baltarusijos yra propaganda.<br>Lrytas.lt koliažas
Baltarusijos ir Lietuvos pasienyje, Benekainių gyvenvietės apylinkėse mirė Irako pilietis.<br>I.Budzeikaitės/KAM asociatyvi nuotr.
Baltarusijos ir Lietuvos pasienyje, Benekainių gyvenvietės apylinkėse mirė Irako pilietis.<br>I.Budzeikaitės/KAM asociatyvi nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Neteisėti migrantai iš Baltarusijos. <br>T.Bauro nuotr.
Neteisėti migrantai iš Baltarusijos. <br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 4, 2021, 11:08 AM, atnaujinta Aug 4, 2021, 3:55 PM

Baltarusijos valstybiniame žinių portale „BelTa“ tvirtinama, kad vietiniai gyventojai matė „sumuštą vyrą, kuris mirė pasienio sargų rankose“.

„Sunkios būklės neslaviškos išvaizdos vyriškį aptiko baltarusių pasieniečiai“, – pareiškė Komiteto atstovas Antonas Byčkouskis.

Pasak jo, pasieniečiai bandė suteikti tam vyrui pirmąją pagalbą, bet jis mirė.

„Lietuvos pasieniečiai apie tai sužinojo stebėdami užsienio žiniasklaidos priemonių turinį ir socialinius tinklus“, – BNS sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas Rokas Pukinskas.

A. Bilotaitė apie Baltarusijos ir Lietuvos pasienyje mirusį irakietį: brolių Grimų pasakos

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako, kad Baltarusijos institucijų pranešimas apie pasienyje su Lietuvą mirusį irakietį yra dezinformacija, o tokių pranešimų gali būti ir daugiau.

„Tai galime komentuoti kaip aiškią dezinformaciją. Prieš Lietuvą yra vykdoma hibridinė ataka ir tokios dezinformacijos skleidimas yra to pavyzdžiai“, – žurnalistams trečiadienį kalbėjo ministrė.

„Tai yra nesąmonė, brolių Grimų pasakos“, – pridūrė ji.

Savo ruožtu krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas šią žinią teigė vertinantis kaip provokaciją.

„Baltarusijos režimo provokacijų tikėjomės. Iš tikrųjų jie organizuodami tą visą nelegalų kelią, įtraukdami savo pareigūnus į šitą veiklą, manau, kad ne visada ir patys gali kontroliuoti situaciją“, – tvirtino ministras.

Pasak jo, remiantis vienais pranešimais, Vakarų nepripažįstamas Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka liepė apklausti liudininkus civilius, tačiau jau kitoje žinutėje teigiama, kad kūną rado pasieniečiai.

Ministras taip pat atkreipė dėmesį, kad Baltarusijos pareigūnai skelbia tokią informaciją, kurios jie negalėjo gauti iš rasto irakiečio.

„Jie jau dabar formuoja tokią žinią, remdamiesi savo, ko gero, pačių pareigūnų neteisėtais veiksmais, nes jie pažeidžia ir savo šalies įstatymus, kuriuos jie turi, jų tiesiog nevykdo – sienos su Baltarusija nesaugo“, – aiškino ministras.

Vidaus reikalų ministrės teigimu, tokių dezinformacinių pranešimų gali būti ir daugiau: „Visokių sukurtų istorijų galime tikėtis, nes to yra ir siekiama – kompromituoti mus, mūsų pareigūnų darbą, kompromituoti Lietuvą.“

Paklausta, ar pasieniečiams jau yra tekę panaudoti jėgą, A. Bilotaitė pridūrė neturinti tokios informacijos.

Pasak jos, Lietuvos pasieniečiai naudotų jėgą prieš neteisėtus migrantus tik tuo atveju, jei „tą jėgą reikės naudoti“.

„Tai yra profesionalūs pareigūnai, kurie įsivertina visas aplinkybes ir situacijas“, – kalbėjo ministrė.

Minsko režimas pranešė tirsiantis pasienyje mirusio irakiečio „nužudymą“

Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka trečiadienį nurodė ištirti irakiečio, kuris esą buvo rastas Baltarusijos ir Lietuvos pasienyje, mirties aplinkybes.

Pranešimas apie tyrimą paskelbtas Lietuvos sienos apsaugos pareigūnams antradienį pranešus, kad jie pradėjo apgręžti migrantus, bandančius neteisėtai patekti į šalies teritoriją iš Baltarusijos.

Lietuvos pareigūnai įtaria, kad A. Lukašenkos režimas organizuoja precedento neturintį nelegalių migrantų antplūdį, keršydamas už Europos Sąjungos sankcijas dėl autoritarinio prezidento represijų prieš kitaminčius po pernai vykusių ginčijamų rinkimų.

Baltarusių pasieniečiai anksčiau trečiadienį pranešė, kad Baltarusijos ir Lietuvos pasienyje, Benekainių gyvenvietės apylinkėse, jie aptiko „sunkios būklės“ Irako pilietį.

Nenustatytas vyriškis „mirė pasieniečių rankose“, tvirtinama pranešime, paskelbtame prezidentūrai artimame susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanale „Pul pervogo“.

„Prezidentas buvo nedelsiant informuotas apie šį šokiruojantį irakiečio, grįžtančio iš Lietuvos, nužudymą“, – priduriama jame.

A. Lukašenka nurodė pareigūnams ištirti šį incidentą ir sakė, jog bus surasti to vyro artimieji, kuriems bus išduotos Baltarusijos vizos, kad šie galėtų atvykti parsigabenti kūno, rašoma pranešime.

Europos Sąjunga praėjusią savaitę pasmerkė Minską už migrantų naudojimą politiniais tikslais, palyginusi šiuos veiksmus su prekyba žmonėmis, ir pareiškė esanti pasirengusi įvesti sankcijų prie to prisidedantiems asmenims.

„Migrantų ir pabėgėlių naudojimas yra visiškai nepriimtinas, – pareiškė ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis. – Žmonių, kuriems reikia pagalbos, panaudojimas politiniais tikslais pažeidžia pagrindines Europos vertybes ir principus.“

Bendrija taip pat sakė spaudžianti Iraką nutraukti migrantų, bandančių per Baltarusiją pasiekti Lietuvą, srautus.

Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Anatolis Hlazas antradienį paneigė šiuos „nepagrįstus kaltinimus“.

Baltarusijos pasieniečiai antradienį pranešė, kad Lietuva esą apgręžė apie 40 „kūno sužalojimų“ patyrusių migrantų, įskaitant moteris ir vaikus, ir apkaltino kaimyninę valstybę „jėgos“ panaudojimu.

Parengta pagal BNS ir „BelTa“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.