JAV nurodė piliečiams „dėl grėsmės saugumui“ vengti Kabulo oro uosto Bijoma „Islamo valstybės“ teroro išpuolių

Jungtinės Valstijos šeštadienį paragino savo piliečius Afganistane vengti keliauti į Kabulo oro uostą dėl „potencialios grėsmės saugumui“ prie jo vartų.

Pasak J. Bideno, iš Afganistano reikia evakuoti iki 15 tūkst. amerikiečių.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Pasak J. Bideno, iš Afganistano reikia evakuoti iki 15 tūkst. amerikiečių.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 22, 2021, 1:04 PM, atnaujinta Aug 22, 2021, 10:12 PM

Po to, kai Afganistano valdymą prieš savaitę perėmė Talibanas, Hamido Karzajaus tarptautinį oro uostą užplūdo žmonės, norintys išvykti į šalies.

Šiuo metu oro uoste tūkstančiai amerikiečių ir afganistaniečių laukia skrydžių arba yra prie oro uosto vartų. Taip pat gaunama pavienių pranešimų, kuriuos patvirtino Pentagonas, jog Talibano kovotojai ar kiti asmenys sumuša ar priekabiauja prie išvykti mėginančių žmonių.

„Mes patariame JAV piliečiams vengti keliauti į oro uostą ir šiuo metu vengti oro uosto vartų, nebent sulaukėte individualių nurodymų iš JAV vyriausybės atstovo“, – nurodoma JAV ambasados Kabule pranešime.

Išsamesnės informacijos apie grėsmę jame nepateikiama, tačiau vienas Baltųjų rūmų pareigūnas vėliau nurodė, kad padėjėjai JAV prezidentą Joe Bideną informavo apie vietines „kovos su terorizmu operacijas“, įskaitant operacijas prieš „Islamo valstybės“ grupuotę.

„Šįryt prezidentas susitiko su savo nacionalinio saugumo komanda... Jie aptarė saugumo situaciją Afganistane ir kovos su terorizmu operacijas, įskaitant ir ISIS-K“, – nurodė pareigūnas.

ISIS-K yra „Islamo valstybės“ padalinys Afganistane. 2019 metais ši grupuotė smarkiai nusilpo, tačiau vis dar geba surengti išpuolių kaimo vietovėse.

Pasak J. Bideno, iš Afganistano reikia evakuoti iki 15 tūkst. amerikiečių. Jo teigimu, jo administracija nori evakuoti mažiausiai 50 tūkst. su amerikiečiais bendradarbiavusių afganų ir jų šeimų narių.

Pentagono atstovas Johnas Kirby sakė, kad kariuomenė mėgina skubiai užbaigti evakuaciją iš Kabulo iki rugpjūčio pabaigos. „Mes atvirai esame sakę, kad mes dabar kovojame ir su laiku, ir su erdve. Tai yra lenktynės, kuriose šiuo metu dalyvaujame“, – sakė jis.

Pasak JAV generolo majoro Hanko Tayloro, iki šiol nuo operacijos pradžios rugpjūčio 14 dieną jau evakuota 17 tūkst. žmonių. Daugelis jų nuskraidinti į Katarą ar Kuveitą. Tarp jų yra 2500 amerikiečių.

J. Bidenas yra pažadėjęs, kad visi Afganistane esantys amerikiečiai bus evakuoti. „Bet kuris amerikietis, norintis grįžti namo, bus nugabentas namo“, – patikino jis.

Talibano pareigūnas: dėl chaoso Kabulo oro uoste kaltos Jungtinės Valstijos

Dėl chaotiškos dešimčių tūkstančių afganų ir užsieniečių evakuacijos iš Kabulo yra kaltos Jungtinės Valstijos, sekmadienį pareiškė Talibanas, prieš savaitę perėmęs valdžią šalyje.

Jungtinės Valstijos įspėjo apie „grėsmes saugumui“, o Europos Sąjunga (ES) pripažino, kad yra „neįmanoma“ evakuoti visų, kam kyla rizika dėl Talibano, kuris yra pažadėjęs, kad talibų valdymas bus švelnesnis negu 1996–2001 metais.

Tačiau išgąsdinti afganai ir toliau mėgina išvykti iš šalies, o padėtis Kabulo oro uoste tampa vis sudėtingesnė, nes Jungtinėms Valstijoms ir jų sąjungininkams nepavyksta susitvarkyti su žmonių, mėginančių patekti į evakuaciją vykdančius lėktuvus, antplūdžiu.

„Amerika su visa savo galia ir priemonėmis... nesugebėjo įvesti tvarkos oro uoste. Visoje šalyje yra taika ir ramybė, chaosas yra tik Kabulo oro uoste“, – pareiškė Talibano atstovas Amiras Khanas Mutaqi (Amiras Chanas Mutakis).

Jungtinės Karalystės gynybos ministerija sekmadienį pranešė, jog minioje prie oro uosto žuvo septyni žmonės, bet išsamesnės informacijos nepateikė.

Jungtinės Valstijos yra nustačiusios, kad evakuacija turi būti užbaigta iki rugpjūčio 31-osios.

Tačiau, pasak prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracijos, reikia evakuoti iki 15 tūkst. amerikiečių ir 50–60 tūkst. afganų sąjungininkų.

Palikti šalį taip pat mėgina daugybė kitų žmonių, kurie baiminasi dėl represijų šalį valdant Talibanui.

J. Bidenas evakuaciją iš Kabulo yra pavadinęs „viena sunkiausių“ transportavimo orlaiviais operacijų per visą istoriją.

JAV svarsto evakuojamus afganus padėjėjus apgyvendinti užsienio karinėse bazėse

Jungtinės Valstijos svarsto galimybę iš Afganistano evakuojamus vietos gyventojus, kurie bendradarbiavo su amerikiečių pajėgomis, perkelti į savo karines bazes kai kuriose užsienio valstybėse, remdamasis gerai informuotais šaltiniais skelbia „The Wall Street Journal“, kurį cituoja „Interfax“.

Tarp svarstomų karinių bazių yra amerikiečių bazės Japonijoje, Pietų Korėjoje, Vokietijoje, Kosove, Bahreine ir Italijoje, kadangi esamos bazės Katare ir kitose regiono šalyse, šiuo metu naudojamos tranzitui, greitai persipildo.

JAV administracija sekmadienį pranešė apie sprendimą pasitelkti komercines avialinijas padėti iš Kabulo evakuoti dešimtis tūkstančių afganų, amerikiečių ir kitų užsieniečių.

Gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostinas) aktyvavo itin retai panaudojamą Civilinio rezervo oro laivyno (CRAF) programą, kad būtų paspartintas žmonių tolesnis išskraidinimas iš JAV karinių bazių Artimuosiuose Rytuose, pranešė Pentagonas.

„Mes ketinama padaryti viską, kad išskraidintume visus, kiekvieną Amerikos pilietį, kuris nori išvykti“, – interviu ABC sakė L. Austinas ir pridūrė, kad tas pats pasakytina ir apie Amerikos afganistaniečius sąjungininkus.

Skelbiama, kad 18 civilinių aviakompanijų „American Airlines“, „Atlas“, „Delta“, „Omni“, „Hawaiian ir „United“ lėktuvų padės kariniams orlaiviams, kurie šiuo metu evakuoja žmones.

Šie lėktuvai neskraidys į Kabulą, bet bus pasitelkti skraidinti afganus ir kitus asmenis iš jau perpildytų JAV karinių bazių Katare, Bahreine ir Vokietijoje į Jungtines Valstijas.

Vašingtonas šiuo metu yra nustatęs terminą užbaigti evakuaciją iki rugpjūčio 31 d. Tačiau L. Austinas neatmetė galimybės, kad prašys prezidento pratęsti terminą.

„Mes ir toliau vertinsime situaciją. Vėlgi, dirbsime taip sunkiai, kaip galime, kad išskraidintume kaip galima daugiau žmonių. Ir artėjant terminui, mes pateiksime prezidentui rekomendaciją“, – sakė JAV gynybos sekretorius.

Vokietija per savaitę iš Kabulo per Taškentą išgabeno daugiau nei 2 tūkst. žmonių

Vokietija šią savaitę per Uzbekijos sostinę Taškentą iš Afganistano lėktuvais išvežė daugiau kaip 2 tūkst. žmonių, įskaitant Vokietijos ir kitų Europos Sąjungos šalių piliečius, taip pat su užsienio valstybėmis bendradarbiavusius afganus, sekmadienį pranešė Vokietijos ambasada Uzbekijoje.

„Šią savaitę Bundesvero kariniais lėktuvais iš Kabulo į Taškentą pervežta Vokietijos, ES ir Afganistano piliečių. Atlikta 18 reisų, evakuota daugiau nei 2 tūkst. žmonių“, – skelbia ambasada.

Pasak Vokietijos diplomatinės atstovybės Uzbekijoje, Taškento oro uoste jie aprūpinami maistu ir vandeniu, vaistais, taip pat testuojami dėl COVID-19, o po to specialiais reisais skraidinami į Vokietiją.

Iš Uzbekijos sostinės į Vokietiją skraidina Vokietijos „Lufthansa“ ir Uzbekijos „Uzbekistan Airways“.

Rugpjūčio 20-ąją Uzbekijos užsienio reikalų ministerija paskelbė, jog bendradarbiaujama su tokiomis valstybėmis kaip Vokietija, Rusija, JAV, Šveicarija, Austrija, Danija, Lenkija, Vengrija, Slovakija, Kazachstanas dėl šalies oro susisiekimo infrastruktūros panaudojimo evakuavimui iš Afganistano.

G7 lyderiai antradienį aptars padėtį Afganistane

Didžiojo septyneto (G7) valstybių vadovai antradienį surengs nuotolinį viršūnių susitikimą aptarti krizę Afganistane. Apie tai sekmadienį pranešė Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas).

„Gyvybiškai svarbu tarptautinei bendruomenei dirbti kartu, kad būtų užtikrinta saugi evakuacija, būtų užkirstas kelias humanitarinei krizei, taip pat būtų suteikta parama Afganistano žmonėms, kad būtų užtvirtinta per pastarųjų 20 metų pasiekta pažanga“, – tviteryje parašė B. Johnsonas.

JK šiuo metu pirmininkauja G7 grupei, kuriai priklauso Britanija, Kanada, Prancūzija, Vokietija, Italija, Japonija ir Jungtinės Valstijos. B. Johnsonas ragino rengti susitikimą dėl Afganistano visą pastarąją savaitę.

Vakarų sąjungininkai sulaukia vis didesnės kritikos bangos dėl to, kaip buvo sprendžiama krizė Afganistane, o taip pat ir dėl chaoso, kuris kilo Talibanui perimus šalies valdymą, tūkstančiams afganų ir užsieniečių mėginant išskristi iš Kabulo.

Po praėjusį ketvirtadienį įvykusio nuotolinio susitikimo G7 šalių užsienio reikalų ministrai paragino Talibaną užtikrinti galimybę saugiai išvykti iš sostinės visiems norintiems. Tai buvo pirmasis oficialus G7 pareiškimas dėl krizės.

Birželį G7 lyderiai Anglijos pietuose pirmą kartą per beveik dvejus metus susitiko gyvai. Tuomet daugiausia kalbėta apie koronaviruso sukeltą pandemiją ir Kiniją. Tačiau nuo tada Talibanas vos per kelias savaites sugebėjo perimti didžiosios Afganistano dalies kontrolę, o Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai pasitraukė po du dešimtmečius trukusios karinės kampanijos.

JAV yra pasiuntusios tūkstančius karių laikinai užtikrinti Kabulo oro uosto saugumą ir padėti evakuotis amerikiečiams ir jiems padėjusiems afganams. Šalis neseniai nustatė rugpjūčio 31 d. terminą užbaigti evakuaciją.

Tačiau sąjungininkai, įskaitant ir JK, yra užsiminę, kad jie paremtų šio termino pratęsimą. Manoma, kad per antradienio susitikimą šis klausimas bus neišvengiamai aptartas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.