R. F. Kennedy žudikas gali atgauti laisvę

Vyras, nuteistas už didelio atgarsio sulaukusį JAV generalinio prokuroro, teisininko ir senatoriaus Roberto F. Kennedy nužudymą 1968 metais, penktadienį sulaukė prašymo paleisti jį lygtinai patvirtinimo.

Roberto F. Kennedy žudikas Sirhanas Sirhanas jau netrukus gali atgauti laisvę.<br>AP/Scanpix nuotr.
Roberto F. Kennedy žudikas Sirhanas Sirhanas jau netrukus gali atgauti laisvę.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 28, 2021, 9:17 AM, atnaujinta Aug 28, 2021, 2:44 PM

Prieš tai 77 metų Sirhanas Sirhanas 15 kartų teikė prašymus atleisti jį nuo prieš penkis dešimtmečius paskirtos bausmės iki gyvos galvos.

Visgi penktadienį Kalifornijos lygtinio paleidimo dviejų narių komisijos priimtas sprendimas nereiškia, kad S. Sirhanas bus automatiškai paleistas.

Sprendimas dar bus persvarstytas po trijų mėnesių, o galiausiai perduotas gubernatoriui, demokratui Gavinui Newsomui, kuris rugsėjį sieks būti perrinktas į savo postą.

R. F. Kenedis, nužudytojo prezidento Johno F. Kennedy jaunesnysis brolis, agitavo už demokratų kandidatą į prezidentus, kai buvo nušautas viename Los Andželo viešbučių.

Jo nužudymas įvyko praėjus vos keliems mėnesiams po juodaodžių pilietinių teisių gynėjo Martino Lutherio Kingo jaunesniojo nužudymo, kai smarkiai susiskaldžiusi Amerika buvo nugrimzdusi į nepopuliarų karą Vietname.

Jeruzalėje gimęs palestinietis S. Sirhanas R. F. Kennedy nušovė 1968 metų birželio 5 dieną Los Andžele – praėjus kelioms valandoms po to, kai jis Kalifornijoje laimėjo pirminius demokratų kandidato į prezidentus rinkimus. Tai buvo S. Sirhano protestas prieš proizraelietišką R. F. Kennedy politiką, skelbta tada. Penkeri metai prieš tai Dalase buvo nušautas R. F. Kennedy brolis, JAV prezidentas Johnas F. Kennedy. Prezidentaujant broliui, R. F. Kennedy buvo JAV generalinis prokuroras.

Palestiniečių krikščionis S. Sirhanas teismo metu tvirtino jautęs neapykantą R. F. Kenedžiui dėl jo paramos Izraeliui.

S. Sirhanas buvo pripažintas kaltu dėl nužudymo ir nuteistas mirties bausme 1969 metais.

Po kelių metų mirties bausmė jam pakeista kalėjimu iki gyvos galvos.

S. Sirhanas 53 metus sėdi už grotų. Tai buvo 16-asis jo malonės prašymas. Komisijos sprendimą turi įvertinti dar viena institucija ir tada jis bus pateiktas Kalifornijos gubernatoriui. Šis paleidimą galėtų blokuoti.

S. Sirhano paleidimą remia du R. F. Kennedy sūnūs: Douglas Kennedy ir Robertas Kennedy jaunesnysis, kuris jau aplankė žudiką kalėjime.

Visgi netrukus iškilo abejonių, ar S. Sirhanas iš tikrųjų yra atsakingas už R. F. Kennedžio žūtį, pasirodžius kalbų, kad 1968 metų birželio 5 dieną viešbutyje „Ambassador“ galėjo būti antras šaulys.

Abejoti S. Sirhano kalte pradėta dar nagrinėjant bylą, kai prokurorai pateikė skrodimo protokolą, kuriame buvo nurodyta, kad R. F. Kennedy buvo nušautas iš už nugaros, labai arti buvusio šaulio.

Tuo tarpu liudininkai tvirtino, kad S. Sirhanas stovėjo priešais senatorių.

Bėgant metams ir pateikus gausybę apeliacijų, paaiškėjo, kad lemtingąją naktį buvo paleista net 13 šūvių.

Tuo tarpu pas S. Sirhaną rastas ginklas galėjo iššauti tik aštuonias kulkas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.