„Politico“: ES rengia naujas sankcijas Baltarusijai

Europos Sąjunga jau kitą savaitę planuoja priimti sprendimą dėl naujų sankcijų Baltarusijai dėl nelegalių migrantų padėties prie išorinių bloko sienų, antradienį pranešė leidinys „Politico“.

Baltarusija.<br>M.Patašiaus nuotr.
Baltarusija.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-11-10 07:36, atnaujinta 2021-11-10 12:36

Remiantis leidinio šaltiniais, naujos sankcijos gali būti patvirtintos jau kitą pirmadienį per ES užsienio reikalų ministrų susitikimą.

„Politico“ pažymi, kad, siekdama blokuoti migrantų srautą iš Baltarusijos, ES siekia daryti spaudimą oro linijoms ir pareigūnams, padedantiems nelegalius migrantus iš jų gimtųjų šalių gabenti prie Europos Sąjungos sienų.

Pasak „Politico“ šaltinių, trečiadienį rengiamame 27 ES ambasadorių susitikime kaip teisinis pagrindas sankcijoms Baltarusijai taikyti gali būti pridėta „prekybos žmonėmis“ kategorija.

Vieno ES diplomato teigimu, po to iki savaitės pabaigos ES šalys tikisi baigti rengti naują sankcijų, skirtų konkretiems asmenims ir organizacijoms, sąrašą.

Kitas ES diplomatas sakė, kad sankcijų paketą sudaro du skyriai: vienas skirtas neteisėtą migraciją vykdyti padedantiems asmenims ir grupėms, o antrasis – asmenims, atsakingiems už žmogaus teisių pažeidimus Baltarusijoje.

Šaltinis teigė, kad sankcijos palies Baltarusijos valstybinę oro bendrovę „Belavia“.

Pažymima, kad sankcijų gali sulaukti ir kitos aviakompanijos, vykdančios skrydžius į Minską. Tokių reisų turi Rusijos oro linijos „Aeroflot“, „UTair“ ir „Nordwind Airlines“, taip pat „Turkish Airlines“ ir „FlyDubai“.

Tačiau ES dar nepatvirtino, kurioms oro linijoms bus taikomos sankcijos.

ES ėmėsi diskusijų dėl naujų sankcijų Baltarusijai, kad paspaustų Aliaksandro Lukašenkos režimą, kaltinamą neteisėtos migracijos į kaimynines Bendrijai priklausančias šalis organizavimu.

Įtampa dar labiau sukilo nuo pirmadienio, prie Baltarusijos pasienio su Lenkija atvykus keliems tūkstančiams migrantų.

Lietuva ir kitos Vakarų šalys kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija.

ES antradienį taip pat sustabdė susitarimą dėl paprastesnės ES vizų Baltarusijos pareigūnams išdavimo tvarkos, priimdama EK pasiūlymą, paskelbtą rugsėjo mėnesį drauge su virtine kitų suvaržymų A. Lukašenkos režimui.

Vokietija, kaltinanti A. Lukašenką „neskrupulingu“ prie Lenkijos sienos siunčiamų migrantų išnaudojimu, trečiadienį paragino ES įvesti naujų sankcijų Baltarusijai.

„Lukašenka turi suprasti, kad jo išskaičiavimai neveikia, – sakė vokiečių užsienio reikalų ministras Heiko Maasas (Heikas Masas). – Europos Sąjungos negalima šantažuoti.“

ES diplomatai naujienų agentūrai AFP sakė, kad blokas rengiasi išplėsti esamas sankcijas. ES taip pat sako spaudžianti 13 valstybių, daugiausia Artimuosiuose Rytuose ir Afrikoje, kad jos nebeleistų savo piliečiams vykti į Baltarusiją.

„Nesu beprotis“

Šis spaudimas yra dalis Briuselio reakcijos į tai, ką jis vadina A. Lukašenkos režisuojama kampanija blokui destabilizuoti, skatinant migrantus vykti prie ES – ypač Lenkijos ir Lietuvos – sienų ir taip keršijant už sankcijas Minsko režimui.

„Tai nežmoniško ir išties gangsteriško Lukašenkos režimo metodo dalis“, – antradienį sakė Europos Komisijos atstovas Peteris Stano.

Baltarusija kaltinimus neigia ir kaltina migrantų neįsileidžiančią Lenkiją žmogaus teisių pažeidimais.

„Neieškome kovos“, – antradienį valstybinei naujienų agentūrai BelTA sakė A. Lukašenka ir perspėjo, kad bet koks konfliktas įtrauktų ir Baltarusijos sąjungininkę Rusiją.

„Nesu beprotis, puikiai suprantu, kur tai gali nuvesti... Suprantame, žinome savo vietą. Bet nesiklaupsime“, – sakė A. Lukašenka.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas savo ruožtu pareiškė, kad krizę išprovokavo Vakarų šalių karinės „avantiūros“ Artimuosiuose Rytuose.

„Kodėl, kalbant apie pabėgėlius, keliaujančius į Europos Sąjungą iš Turkijos, ES suteikė finansavimą, kad jie liktų Turkijos teritorijoje? Kodėl negalima taip pat padėti baltarusiams?“ – klausė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.