Iš Vokietijos – pasiūlymas, kaip išspręsti migrantų krizę: toks sprendimas jau buvo priimtas anksčiau

Aršios diskusijos Kjeve įsiplieskė po to, kai vienas Vokietijos įstatymų leidėjas pasiūlė Ukrainai priimti migrantus ir pabėgėlius, įstrigusius Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje, kol ES nagrinės jų prieglobsčio prašymus.

Kol kas nei Berlynas, nei Briuselis šios idėjos Ukrainos vadovybei oficialiai nepasiūlė.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Kol kas nei Berlynas, nei Briuselis šios idėjos Ukrainos vadovybei oficialiai nepasiūlė.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 18, 2021, 10:11 PM, atnaujinta Nov 18, 2021, 11:25 PM

Tačiau kol kas nei Berlynas, nei Briuselis šios idėjos Ukrainos vadovybei oficialiai nepasiūlė.

ES ir Turkijos susitarimo kopija?

Vokietijos parlamentaro socialdemokrato Nilso Schmido pasiūlymas nėra naujas. Prieš kelias savaites Europos stabilumo iniciatyvos (ESI) vadovas Geraldas Knausas panašią mintį išsakė Vokietijos visuomeninei televizijai.

ESI ekspertų grupei priskiriama 2016 metų ES ir Turkijos migracijos sutarties idėja, kuri įpareigojo Stambulą priimti migrantus, kurių prieglobsčio prašymus ES atmetė. Mainais Briuselis sutiko sumokėti Turkijai iš viso 6 milijardus eurų migrantų apgyvendinimui.

G.Knausas mano, kad panašus mechanizmas galėtų būti taikomas ir tiems, kurie šiuo metu bando patekti į ES iš Baltarusijos. Tačiau jis abejoja, ar Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka būtų atviras bet kokioms deryboms dėl tokios priemonės.

Pasak socialdemokrato, toks sprendimas galėtų padėti užbaigti „Baltarusijos šantažą, nepaliekant žmonių miškuose, kur jie rizikuoja sveikata ir gyvybe.“

„Šis mirtinai pavojingas, ciniškas žaidimas, kai žmonės siunčiami atgal į miškus, turi baigtis. Tačiau kartu turime pasiųsti signalą migrantams: nevažiuokite į Baltarusiją, nes automatiškai nepateksite į ES“, – interviu RBB kalbėjo G. Knausas.

„Tačiau galbūt pavyks susitarti su Rytų Europos demokratija, kuri žvelgia į Europą ir nori humaniškai priglausti šiuos žmones – pavyzdžiui, Moldova, Gruzija ar Ukraina“, – kalbėjo G.Knausas.

Ką apie šią idėją mano Ukraina?

Kijevo reakcija geriausiu atveju galima pavadinti šalta.

Tokią įdėją išgirdęs Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas neseniai klausė: „Kokios baimės vedami turėtume priimti šiuos žmones?“

Kalbėdamasis su dienraščiu „Deutsche Welle“, prezidento patarėjas Mykhailas Podolyakas išreiškė panašų skepticizmą, teigdamas, kad Ukraina nesutinka su siūlomu migrantų susitarimu.

M.Podolyakas atmetė šią idėją kaip „nepagarbą migrantams ir europiečiams“, sakydamas, kad saugumo ieškantys asmenys Baltarusijoje neturėtų būti traktuojami kaip „objektai, kuriuos galima perkelti iš vienos vietos į kitą politiniais tikslais.“

Parengta pagal „Deutsche Welle“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.