Ukraina įspėja migrantus nebandyti patekti į jos teritoriją iš Baltarusijos

Kijevas penktadienį įspėjo kaimyninėje Baltarusijoje surinkusius ir į Europos Sąjungą patekti norinčius migrantus nekirsti Ukrainos sienos ir sakė, kad jie bus atstumti atgal visomis būtinomis priemonėmis, įskaitant šaunamuosius ginklus.

Ukraina prie sienos su Baltarusija telkia maždaug 8,5 tūkst. karių.<br>ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Ukraina prie sienos su Baltarusija telkia maždaug 8,5 tūkst. karių.<br>ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 19, 2021, 2:48 PM

Tūkstančiai migrantų, daugiausia Irako kurdų, pastaraisiais mėnesiais bandė patekti į Europos Sąjungą iš Baltarusijos, bet Lenkija, Lietuva ir Latvija migrantų neįsileidžia.

Ukraina, besiribojanti ir su Baltarusija, ir su Lenkija, baiminasi, kad migrantai gali bandyti patekti į jos teritoriją ir paskui pasiekti kaimynines ES šalis.

„Jei iškils grėsmė pasieniečių ir teisėsaugos pareigūnų gyvybei ir sveikatai, mes panaudosime visas įstatymo numatytas apsaugos priemones, įskaitant šaunamuosius ginklus“, – sakė ukrainiečių vidaus reikalų ministras Denysas Monastyrskis.

Lenkija anksčiau šią savaitę prieš migrantus, kurie svaidė akmenis ir bandė prasiveržti į jos teritoriją, panaudojo ašarines dujas ir vandens patrankas.

ES kaltina Baltarusijos autoritarinį prezidentą Aliaksandrą Lukašenką sąmoningai pakursčius migrantų krizę pasienyje keršijant už Bendrijos sankcijas jo režimui. 

Kai kurios šalys, tarp jų Lenkija ir Ukraina, dėl migrantų krizės taip pat kaltina A. Lukašenkos pagrindinę finansinę ir politinę rėmėją Maskvą.

A. Lukašenka ir jo sąjungininkas Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kaltinimus atmeta ir kritikuoja Lenkiją bei ES už tai, kad jos neįsileidžia migrantų.

D. Monastyrskis penktadienį tvirtino, kad Rusija galėtų migrantus nukreipti prie Baltarusijos ir Ukrainos sienos.

„Neatmetame galimybės, kad Rusija nuspręs tikslingai pasiųsti daug nelegalių migrantų per Baltarusiją į mūsų teritoriją, – parlamentui sakė jis. – Sistemingai ir kruopščiai rengiamės tokiai situacijai.“

Ukrainiečių ministras pridūrė, kad šiuo metu padėtis prie šalies sienos su Baltarusija valdoma.

Ukraina praėjusią savaitę pranešė, kad rengdamasi galimai krizei prie sienos su Baltarusija dislokuos tūkstančius pasieniečių ir saugumo pareigūnų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.