Meksikoje policija sulaikė nuo prievartinės santuokos bėgusią mergaitę

Meksikos policija sulaikė 14-metę indėnų mergaitę, pabėgusią iš savo bendruomenės, kad išvengtų prievartinės santuokos, trečiadienį pranešė žmogaus teisių gynėjai.

 Meksikoje policija sulaikė nuo prievartinės santuokos bėgusią mergaitę.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Meksikoje policija sulaikė nuo prievartinės santuokos bėgusią mergaitę.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 25, 2021, 3:17 PM

Anayeli „N“ (Anajeli „N“) iš savo skurdžios bendruomenės Choja Realyje pabėgo nenorėdama būti šeimos parduota už maždaug 10 tūkst. dolerių (8,9 tūkst. eurų) ir ištekinta už 16-mečio berniuko.

Pirmadienį vakare mergaitė buvo sulaikyta pietinėje Gerero valstijoje. Ji buvo laikoma 14 valandų, sakė žmogaus teisių centro „Tlachinollan“ direktorius Abelis Barrera Hernandezas.

„Anayeli sulaikė bendruomenės policija dėl pasipriešinimo priverstinei santuokai, berniuko šeimos prašymu“, – sakoma centro pareiškime.

Nepilnamečių santuokos Meksikoje buvo uždraustos 2019 metais, bet autochtonų bendruomenės toliau jas praktikuoja kaip tradiciją. Kritikai sako, kad ji įkalina moteris, o jaunikių šeimas palieka skurde, ir ragina atsisakyti tokių santuokų.

Autochtonai sudaro maždaug 10 proc. Meksikos gyventojų, kurių iš viso yra 126 mln., o kone 70 proc. autochtonų gyvena skurde be būtiniausių paslaugų, rodo oficialūs skaičiai.

Gereras yra tarp Meksikos valstijų, kur nepilnamečiai pardavinėjami už pinigus, gyvulius ar net alkoholinius gėrimus.

Pernai lankydamasis šioje valstijoje prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras atsisakė kištis į indėnų tradicijas ir sakė, kad jos nėra plačiai taikomos.

„Mergaičių pardavinėjimas, mergaičių prostitucija... nėra taisyklė. Šiose bendruomenėse yra daug kultūrinių, moralinių ir dvasinių vertybių; tai gali būti išimtis, bet tai nėra taisyklė“, – sakė jis.

Anayeli buvo paleista „Tlachinollan“ advokatams su Meksikos pareigūnų, įskaitant valstijos prokuratūrą, pagalba susiderėjus su bendruomenės pareigūnais.

Kaip rodo oficialūs skaičiai, pernai Gerero valstijoje pagimdė 3 tūkst. mergaičių nuo devynerių iki 17 metų. Daug jų buvo prievarta ištekintos.

Spalio mėnesį viena 15-metė iš Gerero buvo areštuota po to, kai pabėgo iš namų šešurui pabandžius ją išžaginti.

Ji buvo priversta už maždaug 6 tūkst. dolerių ištekėti už vyro, gyvenančio Jungtinėse Valstijose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.