Honkonge vyksta parlamento, kuriame bus „tik patriotai“, rinkimai

Honkongo politinis elitas ir gyventojai sekmadienį balsuoja vietos įstatymų leidėjų rinkimuose pagal naujas Pekino įvestas „tik patriotų“ taisykles, kurios smarkiai sumažino tiesiogiai renkamų parlamentarų skaičių, o taip pat leidžia kontroliuoti, kas dalyvauja rinkimuose.

 Honkonge vyksta parlamento, kuriame bus „tik patriotai“, rinkimai.<br>Wu Xiaochu/Xinhua via ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Honkonge vyksta parlamento, kuriame bus „tik patriotai“, rinkimai.<br>Wu Xiaochu/Xinhua via ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2021, 11:28 AM

Tai pirmieji tokie rinkimai Honkonge po to, kai Kinija įvedė naują tvarką, reaguodama į masinius ir dažnai smurtingus protestus už demokratija, prasidėjusius prieš dvejus metus.

Pagal naują tvarką, visi kandidatai vertinami dėl patriotizmo ir politinės ištikimybės Kinijai. Ir tik 20 iš 90 parlamento narių bus renkami tiesiogiai. Didžiąją dalį – 40 narių – išrinks 1500 specialaus komiteto narių, kurie yra ištikimi Pekinui. O dar 30 parlamento narių išrinks Pekinui ištikimi komitetai, kuriuos sudaro specialių interesų ir verslo grupės.

Iš 7,5 mln. vietos gyventojų teisę balsuoti turi apie puspenkto milijono žmonių. Tačiau prieš rinkimus buvo prognozuota, kad rinkėjų aktyvumas bus menkas.

Honkongo vadovei Carrie Lam atvykus balsuoti, ją pasitiko trys protestuotojai iš Socialdemokratų lygos – demokratijos siekiančios partijos. Jie reikalavo „tikros balsavimo teisės“.

„C. Lam atsakė, kad tokiu būdu buvo pagerinta rinkimų sistema, tačiau iš tiesų iš Honkongo gyventojų buvo atimta teisė balsuoti“, – sakė vienas iš aktyvistų.

Honkongo valdžia išpirko laikraščių pirmuosius puslapius ir reklaminius stendus, visiems gyventojams išsiuntinėjo lankstinukų ir siuntė pranešimus į mobiliuosius telefonus su priminimais balsuoti. Be to, rinkimų dieną viešasis transportas buvo padarytas nemokamas.

Tačiau nepaisant tokių priemonių, apklausos prieš rinkimus rodė, kad tik 48 proc. žmonių sakė balsuosią, o tai yra rekordiškai žemas aktyvumas. 52 proc. apklaustųjų atsakė neradę jų balso verto kandidato.

Įpusėjus balsavimui, oficialūs duomenys rodo, kad balsavo tik 19 proc. rinkėjų – 839 563 žmonės. Tai yra mažiausias rinkėjų aktyvumas rinkimų pusiaukelėje nuo 1997 metų, kai Honkongas buvo perduotas Kinijai.

Kritikai sako, kad autoritarinė Kinija uždraudė opozicinę politiką Honkonge, kuris anksčiau galėjo pasigirti aktyvia politine scena. Dešimtys garsių opozicijos veikėjų, įskaitant ir daugelį demokratų, kurie buvo išrinkti į senos kadencijos parlamentą, yra įkalinti, jiems neleista dalyvauti rinkimuose arba jie pabėgo į užsienį.

„Žmonės nenori balsuoti už suštampuotą parlamentą ir apsimesti, kad viskas yra gerai“, – tviteryje parašė šiuo metu Britanijoje gyvenantis buvęs Honkongo parlamento narys Nathanas Law, kuris yra ieškomas Honkonge.

„Tai yra netikri rinkimai ir didžiausias regresas mūsų rinkimų sistemoje“, – sakė šiuo metu Jungtinėse Valstijose gyvenantis aktyvistas Brianas Leungas.

Verta paminėti, kad Honkongo gyventojams nedraudžiama į balsadėžes mesti tuščius biuletenius ar nebalsuoti visai. Tačiau anksčiau šiais metais vietos valdžia kriminalizavo skatinimą kitus žmones boikotuoti rinkimus ar mesti tuščius ar sugadintus biuletenius. Dėl to jau suimta dešimt žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.