Ukrainos eksprezidentas P. Porošenka įtariamas išdavyste ir parama separatistams

Ukrainos valstybinis tyrimų biuras (GBR) informavo šalies eksprezidentą, partijos „Europos solidarumas“ lyderį Petro Porošenką, kad jis byloje dėl nusikalstamos anglių tiekimo schemos įtariamas valstybės išdavimu ir parama teroristinių organizacijų veiklai, pirmadienį pranešta GBR „Telegram“ kanalu.

Ukrainos eksprezidentas P. Porošenka įtariamas išdavyste ir parama separatistams.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ukrainos eksprezidentas P. Porošenka įtariamas išdavyste ir parama separatistams.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2021, 8:50 PM

„GBR darbuotojai, bendradarbiaudami su SBU (Ukrainos saugumo tarnyba) ir... vadovaujami Generalinės prokuratūros tiria baudžiamąją bylą dėl Ukrainos piliečių grupės nusikalstamos schemos tiekti anglis iš laikinai okupuotų teritorijų organizavimo ir paramos teroristinėms organizacijoms LLR ir DLR“, – sakoma pranešime, nurodant separatistų paskelbtus darinius „Luhansko liaudies respubliką“ ir „Donecko liaudies respubliką“ 

„Penktasis Ukrainos prezidentas įtariamas tuo, kad veikdamas pagal išankstinį asmenų grupės, įskaitant RF aukščiausios vadovybės atstovus, sąmokslą padėjo teroristinėms organizacijoms LLR ir DLR vykdyti savo veiklą“, – nurodė GBR.

Pasak tyrėjų, šių metų rudenį įtarimai taip pat buvo pareikšti vienam promaskvietiškam parlamentarui ir vienam buvusiam energetikos ministrui. Nurodoma, kad byloje minimi asmenys savo veiksmais nulėmė „energetikos srities priklausomybę nuo RF ir teroristinių organizacijų, o tai pakenkė valstybės ekonominiam saugumui 2014–2015 metais, atėmė galimybę diversifikuoti išteklių tiekimo šaltinius ir suteikė Rusijai didesnes galimybes kištis į Ukrainos vidaus reikalus, vykdyti prieš ją ardomąją veiklą“.

Generalinės prokuratūros pareigūnas Ivanas Kysylevyčius nurodė, kad P. Porošenka „šiandien neatvyko į pagal iškvietimą“ į apklausą, todėl pakartotinai buvo iškviestas į GBR gruodžio 23 dieną.

Tą dieną bus sprendžiama dėl kardomosios priemonės parinkimo, sakė pareigūnas ir nurodė, kad sprendimą dėl konkrečios kardomosios priemonės lems „daug veiksnių“, todėl kol kas negalima pasakyti, kokia ji bus.

Į klausimą, kas bus, jei P. Porošenka ir vėl neatvyks, Generalinės prokuratūros atstovas atsakė: „Nagrinėsime šį klausimą pagal Ukrainos baudžiamąjį procesinį kodeksą ir atsižvelgsime į visas aplinkybes spręsdami klausimą dėl kardomosios priemonės parinkimo.“

Jei bus pripažinta jo kaltė, P. Porošenkai grės įkalinimas iki 15 metų.

Pasak pareigūnų, jie tiria dešimtis įtariamų nusikaltimų, siejamų su 56 metų eksprezidentu.

2019 metų balandį P. Porošenka pralaimėjo prezidento rinkimus Volodymyrui Zelenskiui – komikui, iki tol neturėjusiam jokios patirties politikoje.

V. Zelenskis pažadėjo išgyvendinti korupciją ir tirti ankstesnės administracijos pareigūnų veiklą.

Nors P. Porošenka dirbdamas prezidento poste priartino buvusią sovietinę respubliką prie Vakarų, jo kritikai kaltina jį nesprendus korupcijos ir skurdo problemų.

P. Porošenka, kuris dabar yra įtakingas deputatas V. Zelenskio partijos dominuojamame parlamente, šių naujienų kol kas nekomentavo.

Jo artimas sąjungininkas, buvęs parlamento pirmininkas Oleksandras Turčynovas neigė, kad P. Porošenka kaip nors pažeidė įstatymus. Pasak jo, tai „dar viena byla, sufabrikuota tiesiogiai įsakius dabartiniam prezidentui“.

Jis pridūrė, kad P. Porošenka šiuo metu yra užsienyje, bet neketina bėgti nuo Ukrainos teisėsaugos.

Nuo 2014 metų, kai Rusija aneksavo Krymo pusiasalį, Ukrainos pajėgos rytinėse Donecko ir Luhansko srityse kovoja su Kremliaus remiamais separatistais. Šis konfliktas jau pareikalavo daugiau kaip 13 tūkst. žmonių gyvybių.

Ukraina ir jos Vakarų sąjungininkės kaltina Rusiją siunčiant karių ir ginklų separatistams paremti, bet Maskva tai neigia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.