Diplomatai: Kinija ir Rusija blokavo JAV siūlytas JT sankcijas Šiaurės Korėjos pareigūnams

Kinija ir Rusija ketvirtadienį blokavo JAV bandymą dėl neseniai Šiaurės Korėjos įvykdytų raketų bandymų prastumti Jungtinių Tautų sankcijas penkiems šios šalies pareigūnams, naujienų agentūrai AFP sakė diplomatai.

 Kim Jong-unas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Kim Jong-unas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 21, 2022, 3:13 PM

Per uždarą Saugumo Tarybos posėdį Kinija užginčijo amerikiečių pateiktą pasiūlymą dėl Šiaurės Korėjos, o vėliau jam nepritarti nusprendė ir Rusija.

Maskva drauge su Pekinu seniai nepritaria, būtų didinamas spaudimas Šiaurės Korėjai, net prašė humanitariniais sumetimais švelninti tarptautines sankcijas.

Praėjusią savaitę paskelbęs sankcijas penkiems Šiaurės Korėjos pareigūnams, susijusiems su šios šalies balistinių raketų programa, Vašingtonas pradėjo kampaniją 15 narių turinčioje Saugumo Taryboje, kad JT sankcijos būtų išplėstos ir taip pat taikomos šiems penkiems asmenims.

JAV Iždo departamentas sakė, kad vienas minimų korėjiečių, Choe Myong Hyonas, gyveno Rusijoje ir teikė paramą Šiaurės Korėjos Antrajai gamtos mokslų akademijai (SANS), kuriai jau anksčiau paskelbtos sankcijos.

Kiti keturi korėjiečiai gyvena Kinijoje ir yra SANS pavaldžių organizacijų atstovai, nurodė JAV Iždo departamentas. Tai Sim Kwang Sokas, Kim Song Hunas, Kang Chol Hakas ir Pyon Kwang Cholas.

Jungtinės Valstijos kaltina penkis minimus korėjiečius ryšiais su Pchenjano ginklų programa ir iš karto išreiškė nepasitenkinimą sankcijų užblokavimu.

Ketvirtadienį JAV pasiuntinė Jungtinėse Tautose įspėjo, kad jei sankcijos nebus paskelbtos, tai reikš „neužpildyto čekio“ įteikimą Pchenjanui.

„Mes šias sankcijas taikome ne be priežasties“, – sakė ambasadorė Linda Thomas-Greenfield, paklausta apie Pekino ir Maskvos nepritarimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: šalys ragina Sakartvelą atšaukti „užsienio agentų“ įstatymą