Pirmą kartą istorijoje aktyvuotos NATO greitojo reagavimo pajėgos

Pirmą kartą NATO greitojo reagavimo pajėgos buvo aktyvuotos kaip gynybinė priemonė reaguojant į Rusijos vykdomą invaziją į Ukrainą.

NATO kariai.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
NATO kariai.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
J. Stoltenbergas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J. Stoltenbergas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-02-25 20:31, atnaujinta 2022-02-25 20:35

NATO vyriausiasis sąjungininkų pajėgų vadas generolas Todas Woltersas aktyvavo tarptautines pajėgas, kurias sudaro sąjungininkų sausumos, oro, jūrų ir specialiųjų operacijų pajėgos, galinčios greitai dislokuotis ir paremti NATO aljansą.

Atsakomųjų pajėgų aktyvavimas nereiškia, kad į Ukrainą, kuri nėra NATO narė, vyks kokie nors JAV ar NATO kariai. JAV prezidentas Joe Bidenas aiškiai nurodė, kad JAV kariai į Rytų Europą siunčiami padėti sustiprinti NATO šalis, sunerimusias dėl agresyvių Rusijos veiksmų, ir jie nekariaus Ukrainoje.

„Tai istorinis momentas ir pirmas kartas, kai Aljansas panaudojo šias aukštos parengties pajėgas atgrasymo ir gynybos vaidmeniui. Jos yra lanksčios, kovinį patikimumą užtikrinančios pajėgos, kurias galima panaudoti įvairiais būdais, ir mes visapusiškai išnaudojame joms būdingą judrumą, – sakoma Wolterso pareiškime, – šios atgrasymo priemonės yra apdairios ir didina mūsų greitį, greitą reagavimą ir gebėjimą apsaugoti ir apginti milijardą piliečių, kuriuos prisiekėme ginti.“

Pajėgos dar nėra dislokuotos, tačiau yra parengties būsenoje. Neaišku, kiek karių bus reagavimo pajėgose.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.