J. Bidenas padidino pagalbą Ukrainai – skirs 13,6 mlrd. dolerių finansavimą

Antradienį JAV prezidento Joe Bideno pasirašytame didžiulio masto išlaidų įstatyme numatyta vienkartinė 13,6 mlrd. dolerių karinė ir humanitarinė pagalba Ukrainai, kovojančiai su Rusijos invazija.

 J. Bidenas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 J. Bidenas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 15, 2022, 9:42 PM

Paskutinę minutę vykusių derybų metu buvo padidinta teisės akte Ukrainai numatyta pinigų suma, kuri padidėjo nuo 10 mlrd. dolerių, kurių Baltųjų rūmų prašyta mėnesio pradžioje.

Pagalba Ukrainai yra įtraukta į asignavimų įstatymą, kuriuo nustatomos federalinės vyriausybės išlaidų ribos 2022 fiskaliniams metams, kurie prasidėjo spalio mėn. Įstatymų leidėjai jau kelis mėnesius derėjosi dėl visų metų asignavimų įstatymo projekto ir priėmė tris laikino finansavimo įstatymus, kad per tą laiką vyriausybė galėtų veikti.

Praėjusią savaitę buvo paskelbtas 2 741 puslapio įstatymo projekto tekstas, o Kongresas šį teisės aktą priėmė iki penktadienio galutinio termino, taip išvengdamas vyriausybės uždarymo.

Karinė pagalba

JAV gynybos departamentui bus skirta apie 6,5 mlrd. dolerių, t. y. maždaug pusė pagalbos paketo, kad jis galėtų dislokuoti karius regione ir siųsti gynybos įrangą Ukrainai, teigiama Atstovų Rūmų Asignavimų komiteto pateiktoje įstatymo projekto santraukoje.

JAV yra dislokavusios tūkstančius karių visoje Europoje tiek prieš Rusijos invaziją į Ukrainą, tiek jos metu. Tačiau karių dislokavimas Ukrainoje, kuri nėra NATO narė, yra riba, kurios JAV ir jų Vakarų sąjungininkės nelinkusios peržengti.

Humanitarinė pagalba

Atstovų Rūmų Asignavimų komiteto pateiktame informaciniame biuletenyje teigiama, kad daugiau nei 4 mlrd. JAV dolerių bus skirta humanitarinei paramai pabėgėliams, bėgantiems iš Ukrainos, ir žmonėms, perkeltiems Ukrainos viduje, taip pat skubiai paramai maistu, sveikatos priežiūrai ir skubiai paramai pažeidžiamoms regiono bendruomenėms.

Ekonominė pagalba

1,8 mlrd. JAV dolerių, kurie bus skirti reaguoti į Ukrainos ir kaimyninių šalių ekonominius poreikius, pavyzdžiui, kibernetinio saugumo ir energetikos klausimus.

Įstatyme taip pat numatyta skirti 25 mln. dolerių JAV pasaulinės žiniasklaidos agentūrai, nepriklausomai federalinei agentūrai, kovai su dezinformacija naujienų laidose užsienyje. Dar 120 mln. dolerių padės remti vietos Ukrainos aktyvistus ir žurnalistus bei skatinti atsakomybę už Rusijos žmogaus teisių pažeidimus.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.