Popiežius: Malta yra „saugus uostas“ migrantams ir turi priešintis izoliacijai

Popiežius Pranciškus per savo pirmąjį vizitą Maltoje šeštadienį priminė šiai Viduržemio jūros salų valstybei, kad ji yra „saugus uostas“, taip pat perspėjo šalį nepasiduoti izoliacijai ir baimei migrantų krizės akivaizdoje.

Popiežiaus vizitas Maltoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Popiežiaus vizitas Maltoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-02 15:48, atnaujinta 2022-04-02 17:48

85 metų pontifiko viešnagė salyne, atidėta dviem metams dėl koronaviruso pandemijos, prasidėjo karui Ukrainoje sukėlus didžiausią nuo Antrojo pasaulinio karo laikų pabėgėlių krizę Europoje – iš šalies pasitraukė jau daugiau kaip 4 mln. žmonių.

Kalbėdamas apie Rytų Europoje slenkančius „tamsius karo šešėlius“ ir smerkdamas tuos, kas „provokuoja ir kursto konfliktus“, Pranciškus priminė ir tebesitęsiantį migrantų antplūdį iš pietų. Šie žmonės bando kirsti Viduržemio jūrą ir pasiekti Maltos krantus dėl jos palankios geografinės padėties – į pietus nuo Sicilijos ir į šiaurę nuo Afrikos.

„Pagal finikiečių etimologiją, „Malta“ reiškia „saugus uostas“, – pabrėžė popiežius savo įžanginėje kalboje Maltos aukšto rango pareigūnams, įskaitant premjerą Robertą Abelą.

Pontifikas kalbėjo Didžiųjų magistrų rūmuose – šimtmečius archipelagą valdžiusių Hospitaljerų riterių ordino buvusioje būstinėje.

„Vis dėlto, atsižvelgiant į pastaraisiais metais augantį antplūdį, baimė ir nesaugumas sukėlė tam tikrą nusivylimą bei frustraciją“, – pridūrė Pranciškus, ragindamas nepasiduoti „anachronistiniam izoliacionizmui“.

Raginimas ištiesti pagalbos ranką

Malta, turinti kiek daugiau nei pusę milijono gyventojų, mano, kad jai dėl geografinės užkraunama pernelyg sunka našta: nepaisant savo mažo didžio, salynas priima neproporcingai didelę dalį migrantų, atvykstančių jūra iš Šiaurės Afrikos.

Pamaldi katalikiška šalis aštriai kritikuojama Viduržemio jūroje patruliuojančių humanitarinių grupių, kaltinančių maltiečių valdžią užmerkiant akis į pavojuje šalies vandenyse atsiduriančius migrantus.

„Aštrėjanti migracijos krizė – čia galime prisiminti pabėgėlius iš karo draskomos Ukrainos – reikalauja plataus masto bendro atsako. Kai kurios šalys negali reaguoti į visą problemą, o kitos lieka abejingos stebėtojos“, – sakė popiežius.

Kalbėdamas apie konfliktą Ukrainoje, popiežius, aiškiai turėdamas omenyje Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, pareiškė, jog „kažkoks patvaldys, deja, įklimpęs į anachronistines nacionalistinių interesų tezes, provokuoja ir kursto konfliktus“.

Teisėtumas ir skaidrumas

Šeštadienį paryčiais atvykęs į Maltos oro uostą, Pranciškus pastebimai šlubojo, pradėdamas dviejų dienų trukmės oficialų vizitą – pirmąjį nuo šių metų pradžios.

Pasinaudojęs keltuvu, padedančiu judėjimo negalią turintiems keleiviams įlipti į lėktuvą ir išlipti iš jo, vienu metu atrodė, kad jis suklupo ant raudonojo kilimo oro uoste. Pontifikas tuomet griebėsi už rankos jį lydėjusį prezidentą George'ą Vella'ą (Džordžą Velą).

Tarp minios žmonių, kurie išsirikiavo gatvėse, kad pamatytų pravažiuojantį popiežių, buvo 41 metų Joanna Sultana (Džoana Sultana). Ji buvo apsupta vaikų, mojavusių geltonos ir baltos spalvos kartoninėmis Vatikano vėliavėlėmis.

„Pamačiau [popiežių] tik prabėgomis, bet tai buvo verta! – įspūdžiais dalijosi J. Sultana. – Tikiuosi, kad jis visiems perduos žinią būti geresniems ir taikos žinią.“

Anksčiau Maltoje lankėsi du Pranciškaus pirmtakai: Benedikto XVI vizitas įvyko 2010 metais, o Jonas Paulius II šalyje viešėjo 1990 ir 2001 metais.

Maltos reputacija tarptautinėje arenoje tebėra pakirsta dėl 2017 metais įvykdyto žurnalistės (Dafnės Karuanos Galicijos), tyrinėjusios įtariamą valdžios ir verslo elito korupciją, nužudymo.

Pranciškus paragino Maltą – vieną iš valstybių, kurias stebi Didžiojo septyneto (G-7) kovos su pinigų plovimu darbo grupė – stiprinti skaidrumą ir teisingumą, nes būtent šie principai yra „esminiai brandžios pilietinės visuomenės ramsčiai“.

„Tegul jūsų įsipareigojimas panaikinti neteisėtumą ir korupciją būna stiprus, kaip šiaurės vėjas, pučiantis šios šalies pakrantės link“, – kalbėjo Pranciškus.

„Visuomet puoselėkite teisėtumą ir skaidrumą, kurie leis su šaknimis išrauti korupciją bei nusikalstamumą, nes nė vienas iš jų neveikia atvirai ir vidury dienos“, – pridūrė jis.

Sekmadienį Šventasis Tėvas aukos mišias netoli sostinės Valetos esančioje Florianoje, kur turėtų susirinkti didžiulė minia. Anksčiau Pranciškus apsilankys Šventojo Pauliaus grotoje, kur, kaip manoma, šis apaštalas rado prieglobstį prie Maltos krantų sudužus jo laivui.

Popiežius taip pat aplankys migrantus, apsistojusius „Hal Far Peace Lab“ – migrantų centre, kurį 1971 metais buvusio popiežiaus Jono XXIII garbei įsteigė vienas vienuolis pranciškonas.

Šiuo metu centre gyvena 55 jauni vyrai migrantai iš Afrikos, tačiau įstaiga ruošiasi priimti ir pabėgėlių iš Ukrainos.

Vėliau šeštadienį Pranciškus iš Valetos Didžiojo uosto katamaranu plauks į Goco salą, kur vadovaus susitikimui ir maldai nacionalinėje Ta Pinu bazilikoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.