Honkongo žurnalistikos veteranas sulaikytas dėl kurstymo maištauti

Iškilus Honkongo žurnalistas pirmadienį buvo sulaikytas saugumo policijos dėl įtariamo sąmokslo skelbti „medžiagą su antivyriausybine agitacija“, pranešė policija.

54 metų žurnalistas ir žurnalistikos dėstytojas Allanas Au buvo sulaikytas pirmadienį.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
54 metų žurnalistas ir žurnalistikos dėstytojas Allanas Au buvo sulaikytas pirmadienį.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-11 12:16, atnaujinta 2022-04-11 14:38

Šis sulaikymas yra naujausias smūgis vietos žiniasklaidai Honkonge, kuris pasauliniame spaudos laisvės indekso reitinge smarkiai smuko žemyn, Pekinui vykdant plataus masto susidorojimo su kitaminčiais kampaniją.

54 metų žurnalistas ir žurnalistikos dėstytojas Allanas Au buvo sulaikytas pirmadienį apyaušriu per Honkongo nacionalinio saugumo policijos reidą, pranešė vietos žiniasklaida.

Policijos aukšto rango šaltinis naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad A. Au sulaikytas dėl kaltinimų „sąmokslu skelbti medžiagą su antivyriausybine agitacija“.

Vėliau policija išplatino pranešimą, kuriame nurodė, kad dėl tokio kaltinimo buvo sulaikytas 54 metų vyras, tačiau jo neįvardijo. Tai įprasta policijos praktika Honkonge.

„Gali būti daugiau areštų“, – įspėjama pranešime.

A. Au anksčiau buvo prodemokratinės interneto naujienų svetainės „Stand News“ skiltininkas. Šis portalas pernai gruodį nutraukė veiklą, kai valdžia įšaldė bendrovės turtą, remdamasi Pekino primestu drakonišku nacionalinio saugumo įstatymu.

Dar du „Stand News“ žurnalistai jau anksčiau buvo apkaltinti raginimais maištauti.

Kaltinimai pagal nacionalinio saugumo įstatymą buvo pareikšti ir kalinamam prodemokratinės žiniasklaidos magnatui Jimmy Lai bei šešiems buvusiems pernai uždaryto prodemokratinio laikraščio „Apple Daily“ vadovams.

„Apple Daily“ ilgą laiką buvo rakštis Pekino pašonėje, nes tvirtai palaikė Honkongo prodemokratinį judėjimą ir aštriai kritikavo autoritarinę Kinijos vadovybę. Pastaroji neslėpė noro uždaryti šį leidinį ir galiausiai jį parklupdė, pasinaudodama nacionalinio saugumo įstatymu.

Netrukus po to, kai „Stand News“ nutraukė veiklą, A. Au savo „Facebook“ paskyroje kasdien ėmė rašyti „labas rytas“, kad patvirtintų, jog yra saugus.

A. Au, vienas iš labiausiai patyrusių Honkongo apžvalgininkų, 2005 metais pelnė Stanfordo universiteto Johno S. Knighto žurnalistikos stipendiją. Jis taip pat yra įgijęs mokslo daktaro laipsnį Kinijos universitete Honkonge.

2017 metais A. Au išleido knygą apie cenzūrą Honkonge „Freedom Under 20 Shades of Shadow“.

Jis daugiau nei dešimtmetį dirbo Honkongo visuomeniniame radijuje ir televizijoje (RTHK), kur vedė aktualijų laidą.

Tačiau pernai A. Au buvo atleistas, valdžiai paskelbus apie RTHK pertvarką, pavertusią visuomeninį transliuotoją panašesniu į Kinijos valstybinę žiniasklaidą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.