Vaizdo įrašai užminė mįslę: apie keistą V. Putino elgesį pasisakė sveikatos ekspertai

Kremliaus paviešinti vaizdo įrašai, kuriuose užfiksuotas šalies prezidentas Vladimiras Putinas, sukėlė įtarimų dėl jo sveikatos. Imta įtarinėti, kad 69-erių rusas serga Parkinsono liga.

 Vaizdo įrašai užminė mįslę: apie keistą V. Putino elgesį pasisakė sveikatos ekspertai<br> AFP/Scanpix/Twitter nuotr.
 Vaizdo įrašai užminė mįslę: apie keistą V. Putino elgesį pasisakė sveikatos ekspertai<br> AFP/Scanpix/Twitter nuotr.
 Vaizdo įrašai užminė mįslę: apie keistą V. Putino elgesį pasisakė sveikatos ekspertai<br> Twitter nuotr.
 Vaizdo įrašai užminė mįslę: apie keistą V. Putino elgesį pasisakė sveikatos ekspertai<br> Twitter nuotr.
 Vaizdo įrašai užminė mįslę: apie keistą V. Putino elgesį pasisakė sveikatos ekspertai<br> Twitter nuotr.
 Vaizdo įrašai užminė mįslę: apie keistą V. Putino elgesį pasisakė sveikatos ekspertai<br> Twitter nuotr.
 V. Putinas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V. Putinas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-04-28 18:16, atnaujinta 2022-04-29 12:48

Nuo JAV senatoriaus Marco Rubio iki politikos mokslų universitetų dėstytojų ir Jungtinės Karalystės bulvarinių laikraščių – atrodo, kad daugelis žmonių atkreipė dėmesį į V.Putino sveikatos būklę.

Tačiau iš daugybės straipsnių ir diskusijų, kuriose spėliojama, kad Rusijos invazijai į Ukrainą vadovaujantis V.Putinas serga Parkinsono liga arba skydliaukės vėžiu, pasigendama vieno svarbaus balso – medicinos ekspertų.

Įtarimus sukėlė vaizdo įrašai

Viename vaizdo įraše V.Putinas buvo parodytas tvirtai įsikibęs į stalą per 12 minučių vaizdo klipą iš susitikimo su Rusijos gynybos ministru Sergejumi Šoigu. Visą klipą, kurį praėjusios savaitės pabaigoje paskelbė Rusijos vyriausybė, jis trypčiojo koja ir buvo susmukęs kėdėje.

Vaizdo įrašas paskatino kai kuriuos interneto komentatorius, įskaitant buvusią JK konservatorių partijos parlamentarę Louise Mensch, socialiniame tinkle „Twitter“ padaryti išvadą, kad Rusijos prezidentas serga Parkinsono liga.

Vėliau pasirodė dar vienas vaizdo įrašas, kuriame V.Putinas pasitinka Baltarusijos prezidentą Aliaksandrą Lukašenką. Šįkart dėmesys pakrypo į V.Putino plaštaką, kuri ėmė nevalingai kratytis.

Visgi medicinos ekspertai apie keistus V.Putino judesius kol kas nepasisakė.

„Vargu ar tikri neurologai komentuos tokius dalykus, nes jie mokomi niekada nekomentuoti žmonių, kurie nėra jų pacientai“, – „DW“ sakė JK demencijos tyrimų instituto neurogenetikas Johnas Hardy.

Visgi J.Hardy pasidalijo nuomone apie V.Putino būklę,

„Mano nuomone, nėra jokių parkinsonizmo požymių“, – sakė jis.

„Jis neatrodė gerai... bet ne Parkinsono liga“.

Londono universiteto neurologas Ray'us Chadhuri pritarė šiai versijai.

„Žiūrėdamas į trumpą klipą nerandu jokių įrodymų, kad galėčiau pasakyti apie V.Putino parkinsonizmą“, – „DW“ sakė R.Chadhuri.

Pastarasis paaiškino, kad Parkinsono ligą ir parkinsonizmą yra neįtikėtinai sunku diagnozuoti, o juos galima nustatyti tik atlikus išsamų neurologinį tyrimą.

„Veido pūtimą arba drebulį gali sukelti daugybė priežasčių, aš taip pat nemačiau jokio drebėjimo“, – sakė R.Chadhuri.

Caroline Russell, Jungtinės Karalystės Parkinsono ligos generalinė direktorė, teigė, kad Parkinsono liga yra sudėtinga diagnozė, turinti daugiau nei 40 simptomų nuo fizinių iki psichinių, todėl jos neįmanoma diagnozuoti per 12 minučių trukmės vaizdo įrašą.

Spekuliacijos neišvengiamos

Neretai žmonės spėlioja apie galingiausių pasaulio lyderių sveikatos būklę. Žiniasklaida plačiai nušvietė buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo, kurio koronaviruso testas buvo teigiamas 2020 metais, buvusios Vokietijos kanclerės Angelos Merkel drebėjimo epizodus 2019 metais ir popiežiaus Pranciškaus gaubtinės žarnos operaciją praėjusią vasarą.

Kremlius ilgus metus nutylėjo apie V.Putino sveikatos būklę, todėl žurnalistai ir politologai analizavo kiekvieną prezidento žingsnį, bandydami aptikti silpnumo ar ligos požymius. Gandai, teigiantys, kad V.Putinas serga skydliaukės vėžiu, rimtomis nugaros problemomis ir netgi psichoze, tapo įprasto prezidento diskurso dalimi.

Tai dar labiau sustiprėjo pandemijos metu, kai V.Putinas buvo visiškai izoliuotas, pasaulio viršūnių susitikimuose ir konferencijose atsisakydamas prisiartinti prie kitų pasaulio lyderių ir reikalaudamas, kad tie, su kuriais susitiko, izoliuotųsi.

Lrytas.lt primena, kad vasario 24-ąją Rusija užpuolė Ukrainą ir pradėjo kruviną karinį konfliktą, kuris tęsiasi ilgiau ne du mėnesius.

Parengta pagal dw.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.