JAV AT pirmininkas: nutekintas projektas autentiškas, bet tai ne galutinis sprendimas

JAV Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Johnas Robertsas antradienį pareiškė, kad žiniasklaidos nutekintas daugumos nuomonės projektas dėl abortų yra autentiškas, bet tai ne galutinis sprendimas šiuo klausimu.

Senato daugumos lyderis Čakas Šumeras kalba Senate.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Senato daugumos lyderis Čakas Šumeras kalba Senate.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2022, 6:53 PM, atnaujinta May 3, 2022, 9:00 PM

Pareiškime J. Robertsas taip pat sakė, kad nurodė teismo maršalui pradėti tyrimą dėl informacijos nutekinimo šaltinio.

Leidinio „Politico“ nutekintas daugumos nuomonės projektas rodo, kad JAV Aukščiausiasis Teismas yra pasirengęs panaikinti teisę į abortą Jungtinėse Valstijose.

Teisėjo Samuelio Alito parengtas nuomonės projektas vasarį buvo pristatytas kitiems konservatyvių pažiūrų teisėjų dominuojamo teismo nariams, pranešė „Politico“.

Nuomonės projekto nutekinimas teismui dar neišnagrinėjus bylos yra ypatingas Aukščiausiojo Teismo paslapties pažeidimas.

98 puslapių daugumos nuomonės projekte rašoma, kad istorinis Aukščiausiojo Teismo sprendimas 1973 metų byloje „Roe v. Wade“, įtvirtinęs teisę į abortą, „nuo pat pradžių buvo akivaizdžiai neteisingas“.

„Manome, kad Roe ir Casey bylų nutartys turi būti panaikintos, – rašo S. Alito „Teismo nuomone“ pavadintame dokumente, paskelbtame „Politico“ interneto svetainėje. – Atėjo laikas paisyti Konstitucijos ir grąžinti abortų klausimą spręsti žmonių išrinktiems atstovams.“

1973 metų byloje „Roe v. Wade“ Aukščiausiasis Teismas išaiškino, kad teisė į abortą yra moters konstitucinė teisė, atmesdamas nėštumo nutraukimą ribojančius atskirų valstijų įstatymus.

Nors sprendimas turės didelę reikšmę, tai, kaip S. Alito projektas iškilo viešumą, sulaukė griežtos kritikos.

Keli įstatymų leidėjai respublikonai apkaltino liberalus suorganizavus nutekinimą, kad kiltų nepasitenkinimas ir būtų paveikta teisėjų nuomonė. Šie respublikonai taip pat pareikalavo, kad prezidento Joe Bideno administracija atliktų nuodugnų tyrimą.

„Tokiu mastu, kaip šiuo Teismo paslapties pažeidimu siekta pakenkti mūsų darbo saugumui, tai nepavyks“, – sakė J. Robertsas.

„Teismo darbuotojai turi pavyzdinę ir svarbią tradiciją gerbti teismo proceso konfidencialumą ir puoselėti pasitikėjimą Teismu“, – pabrėžė Aukščiausiojo Teismo pirmininkas.

„Tai buvo vienintelis ir baisus piktnaudžiavimas tuo pasitikėjimu, tai įžeidimas Teismui ir čia dirbančiai valstybės tarnautojų bendruomenei“, – pridūrė jis.

J. Bidenas: AT sprendimas dėl abortų gali sukelti grėsmę „visai virtinei teisių“

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį pareiškė, kad Aukščiausiajam Teismui panaikinus teisę į abortą užtikrinančias konstitucines garantijas, atsivertų durys keisti „visą virtinę“ sprendimų, turinčių poveikį žmonių asmeniniam gyvenimui.

„Iškyla abejonių dėl visos virtinės teisių“, – sakė jis žurnalistams, perspėdamas dėl „esminių pokyčių“ dėl šiuo metu priimtinos pozicijos tos pačios lyties asmenų santuokų, vaikų turėjimo ar abortų, vaikų auginimo klausimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.