JAV karinių oro pajėgų lėktuvas „Wolfhound“ naudojasi greitkeliu Latvijoje

Naktį iš 2022 m. gegužės 10 į 11 d. JAV karinių oro pajėgų lėktuvas C-146A „Wolfhound“ nusileido ir pakilo A9 greitkelyje netoli Biksti miestelio, vakarų Latvijoje.

C-146A „Wolfhound“ nusileido ir pakilo Latvijoje.<br>„Twitter“ nuotr.
C-146A „Wolfhound“ nusileido ir pakilo Latvijoje.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 14, 2022, 10:29 AM

Įprastai dislokuotas JAV karinių oro pajėgų 919-ajame Specialiųjų Operacijų Sparne Duke Fielde (FL), „Dornier Do328“, kurio serijos numeris 12–3085 (konstrukcijos numeris 3085), buvo pirmasis lėktuvas, nusileidęs ant greitkelio Latvijoje.

Latvijos greitkelis A9 (pagal tarptautinius standartus – tiesiog kelias) netoli Biksti miestelio, vakarų Latvijoje, buvo naudojamas kasmetinėms JAV specialiųjų operacijų pajėgų pratyboms „Trojos pėdsakas“ vykdyti.

C-146A sparnų plotis yra 21 metras, o A9 kelio plotis – 8,5 metro. Siekiant lengvesnio nusileidimo buvo nuimti keli kelio ženklai, kad sparnai į juos neatsitrenktų. Šis specifinis „Wolfhound“ buvo pastebėtas gegužės 12 d. skrendant link Krokuvos (Lenkija), o vėliau tęsė kelionę link Debreceno (Vengrija).

Pagrindinė „Wolfhound“ misija – užtikrinti lankstų ir operatyvų JAV specialiųjų operacijų vadavietės nedidelių komandų ir krovinių judėjimą, padedant Teatro Specialiųjų Operacijų vadavietėms. Oro pajėgų specialiųjų operacijų vadavietės (AFSOC) orlaivių įgulos vykdo oro pervežimo misijas į paruoštus ir iš dalies paruoštus aerodromus visame pasaulyje.

C-146A yra dviejų variklių, aukštasparnis orlaivis su konfigūruojama kabina, galintis skraidinti įvairius keleivius ir krovinius, taip pat vykdyti nukentėjusiųjų evakuacijos misijas. Lėktuvu galima skraidinti ne daugiau kaip 27 keleivius, 6 000 svarų krovinį arba iki keturių pacientų.

Šalia 919-ojo Specialiųjų Operacijų Sparno (SOW) šį tipą eksploatuoja ir 492-asis SOW, taip pat įsikūręs Duke Fielde. 492-asis SOW organizuoja, rengia, moko ir aprūpina pajėgas specialiųjų operacijų misijoms vykdyti.

Parengta pagal „Scramble.nl“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.