Somalio prezidentu antrą kartą išrinktas Hassanas Sheikhas Mohamudas

Somalio prezidento postas antrą kartą atiteko Hassanui Sheikhui Mohamudui po sekmadienį įvykusių ilgai lauktų rinkimų šioje neramioje Afrikos Kyšulio valstybėje, besigrumiančioje su islamistų sukilimu ir bado grėsme.

Somalio prezidento postas antrą kartą atiteko Hassanui Sheikhui Mohamudui po sekmadienį įvykusių ilgai lauktų rinkimų šioje neramioje Afrikos Kyšulio valstybėje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Somalio prezidento postas antrą kartą atiteko Hassanui Sheikhui Mohamudui po sekmadienį įvykusių ilgai lauktų rinkimų šioje neramioje Afrikos Kyšulio valstybėje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2022, 7:59 AM

Po tiesiogiai transliuoto balsavimo maratono, kuriame dalyvavo 36 kandidatai, parlamento pareigūnai suskaičiavo 214 balsų už eksprezidentą H. Sh. Mohamudą – daug daugiau nei reikėjo, kad būtų nugalėtas dabartinis prezidentas Mohamedas Abdullahi Mohamedas, geriau žinomas kaip Farmajo (Farmadžas).

Sostinėje Mogadiše pasigirdo šventinis šaudymas, o daugelis tikėjosi, kad balsavimas padės nutraukti politinę krizę, prasidėjusią prieš daugiau nei metus, kuomet pasibaigė Farmajo kadencija, o nauji rinkimai nebuvo surengti.

H. Sh. Mohamudas, anksčiau prezidento pareigas ėjęs 2012–2017 metais, buvo prisaikdintas netrukus po to, kai buvo suskaičiuoti balsai. Paskui jis kreipėsi į tautiečius, pasirinkęs taikinamą toną.

„Iš tiesų pagirtina, kad prezidentas stovi čia, šalia manęs. Turime judėti pirmyn ir nežiūrėti atgal, turime išgydyti visas nuoskaudas“, – sakė jis, turėdamas omenyje Farmajo, pasveikinusį sėkmingai užbaigtus ilgai lauktus rinkimus.

„Sveikinu čia esantį savo brolį, naująjį prezidentą Hassaną Sheikhą Mohamudą. Linkiu jam sėkmės sprendžiant didžiulę užduotį... solidarizuosimės su juo“, – pridūrė buvęs valstybės vadovas.

Somalio tarptautiniai partneriai ne kartą įspėjo, kad rinkimų atidėliojimas dėl politinių kivirčų kelia pavojų šaliai, nes atitraukiamas dėmesys nuo kovos su džihadistų judėjimo „al Shabaab“ sukilėliais, jau daugiau kaip dešimtmetį siekiančiais nuversti vyriausybę.

Apie klastingą saugumo padėtį šalyje sekmadienį priminė sprogdinimai, nugriaudėję netoli griežtai saugomo Mogadišo oro uosto komplekso, kur tuo metu lankėsi parlamento nariai. Policija pranešė, kad per incidentą niekas nenukentėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.