Jeruzalėje prieš „eitynes su vėliavomis“ tvyro įtampa

Izraeliui sekmadienį ruošiantis „eitynėms su vėliavomis“ Jeruzalėje tvyrojo didelė įtampa, o palestiniečių grupės grasino griebtis atsako dėl kasmetinės demonstracijos, praeitais metais išprovokavusios karą.

Neramumai Jeruzalėje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Neramumai Jeruzalėje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 29, 2022, 4:03 PM, atnaujinta May 29, 2022, 4:48 PM

Izraelis sutelkė 3 000 policininkų, ruošdamasis renginiams, per kuriuos minimas Rytų Jeruzalės užėmimas per 1967 metų Šešių dienų karą. Šioje miesto dalyje yra Al Aksos mečetė, trečia švenčiausia islamo vieta. Tai taip pat švenčiausia judaizmo vieta, žydų vadinama Šventyklos kalnu.

Vėliavas nešantys žydų nacionalistai, skandavę proizraelietiškus šūkius, įskaitant vieną ultradešiniųjų pažiūrų įstatymų leidėją, ryte aplankė Al Aksą. Izraelio policija nurodė, kad tuo metu keli palestiniečiai apmėtė policininkus akmenimis.

Pavienių susirėmimų taip pat įvyko prie Damasko vartų Jeruzalės senamiestyje. Ten dešimtys žydų nacionalistų šoko palestiniečių akivaizdoje, o vienas jų iškėlė savo batą – arabai tokį ženklą laiko šiurkščiu įžeidimu. Policija nurodė sulaikiusi 18 asmenų dėl „viešosios tvarkos pažeidimų“.

Ruošiantis izraeliečių „Jeruzalės dienos“ eitynėms, turinčioms prasidėti 16 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, aneksuotoje Rytų Jeruzalėje palestiniečiai ant namų iškėlė daug savo vėliavų.

Pernai šios eitynės įžiebė neramumus, reaguodamas į kuriuos islamistų judėjimas „Hamas“ iš savo kontroliuojamo Gazos Ruožo paleido virtinę raketų. Tai savo ruožtu išprovokavo 11 dienų trukusį karą.

„Hamas“ praeitą savaitę perspėjo, kad eitynių dalyviai neitų pro Al Aksos mečetės kompleksą, ir sakė, kad tokiems bandymams priešintųsi visomis priemonėmis.

Į eitynių maršrutą Al Aksa niekada nebūdavo įtraukiama. Šiame komplekse žydų grupėms leidžiama lankytis, bet ne melstis.

Izraelio ministras pirmininkas Naftali Bennettas sekmadienį sakė, kad eitynės vyks „įprastu maršrutu“, ir ragino dalyvius elgtis „pagarbiai“.

Proizraelietiški šūkiai

Policija pranešė, kad ryte į Al Aksos kompleksą įprastu lankymo metu atvyko apie 1,8 tūkst. žmonių – daugiau nei įprastai, bet daugiausiai tai buvo turistai.

Kai kurie žydai „pažeidė lankymosi taisykles“, o keli žmonės buvo sulaikyti, pranešė policija, nepateikusi daugiau informacijos, kol nesibaigė lankymo laikas.

Viena grupė skandavo Izraelį palaikančias giesmes, įskaitant „Yerushalayim rak shelanou“, arba „Jeruzalė priklauso tik mums“.

Kraštutinių dešiniųjų įstatymų leidėjas Itamaras Ben Gviras, kuris buvo tarp atvykusiųjų į Al Aksą, vėliau sakė, kad apsilankymo tikslas buvo „dar kartą patvirtinti, kad mes, Izraelio valstybė, esame suverenūs“ Šventajame mieste.

Dauguma tarptautinės bendruomenės nepripažįsta Izraelio kontrolės Rytų Jeruzalėje, kurią palestiniečiai laiko būsimos valstybės sostine.

Kai kurie sekmadienio eitynių dalyviai ketina praeiti pro Damasko Vartus pakeliui link Vakarų sienos – prieštaringai vertinamo maršruto, dėl kurio policija verčia palestiniečių įmones užsidaryti.

Nuo balandžio mėnesio Izraelis patyrė daugybę išpuolių, kurių metu taikytasi daugiausia į civilius, ir savo ruožtu pradėjo karinius reidus, nukreiptus prieš ginkluotas grupuotes okupuotame Vakarų Krante.

Nepaisant pastarojo meto smurto, įtampa prieš sekmadienio eitynes buvo mažesnė, palyginti su praėjusiais metais.

Karo baimė

Saugumo analitikas Shlomo Mofazas mano, kad N. Bennettas tikisi, jog „kol kas „Hamas“ nėra suinteresuotas nauju karu“.

„Pagrindinė „Hamas“ politika šiandien yra skatinti Izraelyje esančius žmones [rengti išpuolius], kol jie toliau atstato Gazos ruožą“, – teigė buvęs žvalgybos pareigūnas.

Kai kurie stebėtojai mano, kad neramumus gali paskatinti praėjusią savaitę Teherane įvykęs Irano Revoliucinės gvardijos pulkininko Hassano Sayyado Khodaei nužudymas.

Kaip rašo „The New York Times“, Izraelis informavo JAV, kad už jo nušaudymą atsakingi žydų valstybės pareigūnai.

Nekalbėdamas apie H. S. Khodajaus nužudymą, N. Bennettas pareiškė, kad „Irano režimo imuniteto era baigėsi <...>. Kas apginkluos teroristus <...> sumokės visą kainą“.

Iranas remia „Hamas“ ir, pasak S. Mofazo, Teheranas gali „skatinti“ palestiniečių ginkluotas grupuotes paleisti raketas į Izraelį.

Dvidešimtmetis Gazos Ruožo gyventojas Mohamedas Al Moughrabi sakė, kad nors naujo karo baimė yra didelė, jis tikisi, jog „situacija nebus tokia, kaip pernai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.