Kosovas iki metų galo pateiks paraišką dėl narystės ES

Kosovas šių metų pabaigoje oficialiai pateiks paraišką dėl stojimo į Europos Sąjungą, penktadienį per pirmąjį Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo vizitą Vakarų Balkanuose pareiškė premjeras Albinas Kurti.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas su Kosovo ministras pirmininkas Albinas Kurtis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vokietijos kancleris Olafas Scholzas su Kosovo ministras pirmininkas Albinas Kurtis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 10, 2022, 2:48 PM, atnaujinta Jun 10, 2022, 5:06 PM

„Tebesiekiame ES kandidatės statuso ir planuojame pateikti paraišką šių metų pabaigoje, – sakė A. Kurti po susitikimo su O. Scholzu. – Europa yra mūsų likimas; Europa yra mūsų ateitis.“

Viena didžiausių kliūčių siekiant narystės ES yra įtampa su kaimynine Serbija, nuo kurios Kosovas 2008 metais atsiskyrė.

Kosovo nepriklausomybę pripažįsta dauguma ES šalių, bet nepripažįsta Serbija ir jos sąjungininkės Rusija bei Kinija, todėl Priština negali gauti vietos Jungtinėse Tautose.

Tarpininkaujant ES daugiau kaip prieš dešimtmetį pradėtas abiejų Balkanų kaimynių dialogas iki šiol nepadėjo normalizuoti jų santykių.

O. Scholzas per savo vizitą paragino siekti pažangos buvusių priešių derybose.

Kosovas ir Serbija turi „rasti politinį sprendimą, kuris apimtų išsamų ir tvarų susitarimą, taip pat prisidedantį prie regiono stabilumo“, pareiškė vokiečių lyderis po derybų su A. Kurti.

Tai pirmasis O. Scholzo vizitas Kosove nuo jo kadencijos kanclerio poste pradžios.

Vasarį prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą, Priština bando užmegzti glaudesnius ryšius su Vakarų šalimis ir siekia narystės NATO.

Tuo metu Serbija JT karą pasmerkė, bet atsisakė prisijungti prie Vakarų sankcijų Maskvai.

O. Scholzas penktadienį pabrėžė, kad svarbu atsverti Rusijos įtaką Balkanuose ir gyrė Kosovą dėl požiūrio į Kremliaus pradėtą karą.

„Savo parama visoms priemonėms ir sankcijoms Albinas Kurti ir Kosovo vyriausybė parodė, kad Kosovas, kaip patikimas partneris, tvirtai stovi mūsų, Europos ir tarptautinės bendruomenės pusėje“, – pridūrė kancleris.

Per savo kelionę po Balkanus O. Scholzas penktadienį taip pat apsilankys Belgrade ir Salonikuose, o kitą dieną vyks į Šiaurės Makedoniją ir Bulgariją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.